Minden lehetőséget megragadnak

Szinte nincs olyan cég, amelyik ne küzdene azzal, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. A Koller csoporthoz tartozó Honsa Kft. is hasonló cipőben jár. A német tulajdonú vállalkozás automatizált gyártósorral, magas technológiai színvonalon csomagtér-, pótkerék fedlapokat, kalaptartót és komplett csomagtér-rendszereket készít az autóipar számára. Közvetlen beszállítója a Volkswagennek, az Audinak, a Porschenek, a Jaguarnak, a Land Rovernek, Seatnak, valamint a BMW-nek.  Dolgozóinak jelentős része a környékbeli falvakban él, a munkába járásukat bérelt buszokkal oldják meg.

–  Nagyon sok módon keresünk új munkatársakat, többek között a munkatársainktól érkező ajánlásokkal – mondja Béla Bálint, aki a Honsa Kft.-nél a foglalkoztatással kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. – Ilyen esetekben külön jutalomban is részesülnek azok, akiknek a jelöltjei három hónapnál tovább maradnak a cégnél. E mellett kapcsolatban állunk munkaközvetítő cégekkel, hirdetés útján is próbálunk új embereket felvenni, valamint a cég kerítésére is felhelyeztünk molinókat, hogy minél több helyen találkozzanak a munkát keresők a felhívásunkkal.

A pandémia miatt – a többi autógyáraknak beszállító vállalkozáshoz hasonlóan – nehéz helyzetbe kerültek. Korábban a gyártószalagról közvetlenül a kamionokba kerültek az általuk gyártott alkatrészek, és már vitték is azokat tovább az autógyárakba. Ez a lánc megszakadt, ezzel kevésbé tervezhetővé váltak a munkafolyamatok. Jelenleg a napi termelés a jellemző, mert lehet, hogy a megrendelő egy órán belül le is mondja a kért terméket, majd ismét jelentkezik, mégis szüksége lenne rá. E miatt meg kellett oldaniuk a kész termékek raktározását, valamint a dolgozóik számát is ehhez voltak kénytelenek igazítani. Mostanra újra lehetővé vált, hogy növeljék a dolgozóik számát, azonban nem egyszerű feladat új  munkatársakat találni. Az utóbbi időben azt figyelték meg, hogy míg korábban negyvenen, ötvenen jelentkeztek hozzájuk, ma ennek a töredékére esett vissza a számuk.

Kitért arra is, az általuk kínált munkalehetőségek jelentős része betanított jellegű, azonban vannak olyan termékeik, amelyekhez elengedhetetlen, hogy a jelentkező egy alapszakmával – varrónő, cipőfelsőrész-készítő – rendelkezzen. Ők a luxustermékek gyártásában vesznek részt. Szinte folyamatosan keresnek a TMK műhelyükbe a gépek karbantartásához szakmunkásokat,  a gép- és termékhibák diagnosztizálására, elhárítására speciális végzettséggel rendelkező technikusokat, valamint egyetemi diplomával rendelkező PLC programozó villamosmérnököket az új gépek fejlesztésére, az egyes gyártási projektek előkészítéséhez pedig projekt mérnököket.

– Ugyan tanulóképzéssel nem foglalkozunk, de egy éve részt veszünk a közgazdász hallgatók duális képzésében. Ezen felül a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán termék-fejlesztési mérnök szakon tanulók, valamint a Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában zajló automatikai technikus képzésben résztvevők közül többen is nálunk töltik a szakmai gyakorlatukat. E mellett diákmunka keretében több egyetemista – főleg külföldi – dolgozik nálunk – ad hangot annak, milyen módokon igyekeznek a szakember-utánpótlásukat megoldani.

Sz.K.