Jó gyakorlat – tapasztalatok megosztása

Most értékelődik fel igazán a „gondos gazda” elve, amikor a minket körülvevő geopolitikai és gazdasági helyzet hatására mind a gáz, mind az áram beszerzési ára a többszörösére növekedett.

Természetesen ebben az esetben sem tudjuk kivédeni a radikálisan megnövekedett energiaszámlákat és az amúgy is „minimalizált” fogyasztást sem tudjuk tovább csökkenteni.

Jó gyakorlatként bemutatjuk a kamarának is helyt adó Pécsi Kereskedelmi Központot, ahol az előző és a jelenlegi vezetők mellett a kamara vezetői is (tulajdonos) elkötelezettek az energiahatékonyság mellett.

Az elmúlt bő évtizedben a több tíz milliós energiahatékonyságot javító beruházások mellett voltak pár tíz- vagy pár százezer forintos kisebb fejlesztések is.

  • A legnagyobb beruházásunk idén ünnepli tizedik évfordulóját. A Konok Tamás művész által készített művel díszitett épülethomlokzatunk 10 cm-es kőzetgyapot lemezeket rejt, ezzel csökkentve a kondenzációs kazánokra és a házközponti klímára jutó feladatokat.
  • Ugyanebben az évben, a 2000-es évek eleji felújításból kimaradt 26 darab fa nyílászárót cseréltük kétrétégű lágybevonatos (a bevonat beengedi a fényt, de a benti hőt és a kinti hőt visszaveri a megfelelő irányban) gáztöltéses műanyag nyílászáróra. Ezt követően 2021-ben a komplett hetedik emeleten cseréltük ki a nyolcvanas években beépített, már akkor kétrétegű, gázzal töltött ablakokat háromrétegű lágybevonatos üvegezésűekre. A nyolcvanas évekbeli 280 darab ablak fáradt tömítését 2011-ben több kilométernyi új gumitömítésre cseréltük.
  • A 2014-es évben KEOP-os pályázati forrással kiegészítve került részben a tetőre és a homlokzatra 27 kW névleges teljesítményű napelem rendszerünk, amely jelenleg az éves áramfogyasztásunk 15%-át biztosítja.
  • 2020-ban a tetőn elhelyezkedő házközponti klímát kicseréltük egy hűtő/fűtő klímára, amely a tavaszi, az őszi és a téli időszakban (+4-5⁰C-ig) teljes mértékben árammal tudja kiváltani a ház hét emeletének gázfűtését.
  • 2011-ben az irodaházat addig alacsony hatékonysággal fűtő két öntöttvas kazánt lecseréltük korszerű kondenzációs gázkazánra.
  • A 9 emeletes lépcsőház kürtőhatásának csökkentése érdekében 2015-ben a földszinten a lépcsőházat üvegfallal lezártuk. Ugyanígy a megtermelt meleg és hideg levegő benntartását szolgálja a 2019-ben kialakított automatikus, zsiliprendszerű üveg tolóajtós főbejáratunk.
  • 2012-ben, az akkor még nem széleskörben elterjedt LED fénytechnológiában rejlő spórolási lehetőségeket kihasználva először az épület állandóan megvilágított közösségi területeiben, majd folyamatosan az irodaház egészében LED izzókra, fénycsövekre, szalagokra váltottunk.

 

Energiahatékonysági fejlesztéseink számokban is jól szemléltethetőek:

A 2010. évi gázfogyasztásunk 66.189 m3-ről a 2021-es évre 19.209 m3-re csökkent, valamint az áramfogyasztásunk 294.168 kWh-ról 197.444 kWh-ra csökkent.

Összefoglalva elmondható, hogy az igazi rezsicsökkentés az el nem használt/fogyasztott energia.