Fertitronic: magától végzi a műtrágyázást

A Fertitronic egy hazai fejlesztésű, ISOBUS rendszerű vegetációs szenzorrendszer súlymérő műtrágyaszórók és permetezőgépek valós idejű, változó dózisú vezérlésére. A mezőgazdaságban használható berendezést a Tomelilla Kft. és a Z Elektronika Kft. közösen fejlesztette, és várhatóan már jövőre elérhető lesz a piacon. Dr. Borsiczky Istvánt, a Tomelilla Kft. ügyvezetőjét először arról kérdeztük, hogy mi a Fertitronic újdonsága és hogy miként használható a növénytermesztésben.

 

– Ez egy valós idejű vegetációs szenzor, aminek az a feladata, hogy adott pillanatban vezérelje a műtrágyaszórót. Nincs előtervezés, különösebben nincsen térkép, amihez igazodna, az a feladata, hogy a pillanatnyi helyzetnek megfelelően döntést hozzon akár szilárd, akár folyékony műtrágya kijuttatására. A kijuttatás mennyiségét és helyét ő határozza meg helyspecifikusan.

– Honnan jött az ötlet, az igény az eszköz kifejlesztésére?

– Már 15 éve foglalkozunk precíziós gazdálkodással, és azt látom, hogy amikor a földeken elérkezik a műtrágyázás pillanata, akkor a gazdálkodónak már semmire sincs ideje, mert azonnal cselekedni kell. Ha véletlenül nem érkezik meg időben a helyspecifikus szaktanács, akkor a gazdálkodó beüt egy fix értéket a műtrágyázást végző gépbe, és a területén mindenhol, egységesen azzal végzi el a műveletet. Ha nem sikerül időben elkészíteni a tervet vagy a tervkészítés után sok idő, esetleg egy hét is eltelik, netán előtte felhős az idő és nincs megfelelő vegetációs index, amit a műholdról le lehet kérni, onnantól kezdve tulajdonképpen vakrepülés van. Erre a helyzetre jelent megoldást a kb. tenyérnyi méretű szerkezet, amely az adott hely igényének megfelelően juttatja a földbe a műtrágyát.

– Milyen elven működik a berendezés?

– Az eszköz különböző színeket érzékel, a vörös és az infravörös kombinációjából áll össze a vegetációs index, és ahogy a növények fölé fordul, érzékeli a klorofill-ellátottságukat, hogy erősen vagy kevésbé fejlett állapotban vannak-e. Az erősen fejlett növényre nem akarunk sok műtrágyát szórni, így ez alapján kalibrálja be a mennyiséget. Ötféle értéket kell megadnunk. Meghatározzuk azt az értéket, ami alatt nem dolgozunk, tehát ha kopasz foltok vannak a földön, oda nem szórja ki az anyagot. Meg kell adnunk a maximumot, a minimumot és az átlagértéket, amit ki szeretnénk szórni, ezeknél mindenképpen támaszkodni kell a szaktanácsadó szakértelmére. A végén megadjuk azt a maximumot, ami fölött nem akarjuk, hogy szórjon a berendezés, tehát a túlfejlett növényt már ne trágyázza meg. Ezeket az értékeket felülbírálhatjuk és kézzel beavatkozhatunk. A berendezés bármilyen ISOBUS rendszerű berendezéssel működőképes.

– Miként zajlott maga a fejlesztés? Hiszen itt több tudományterület is összeér.

– Mi is belefutottunk a tervkészítés, a vegetációsindex-készítés, a drónos, műholdas tervezésnek abba a problémájába, hogy amikor rengeteg idő áll erre rendelkezésre, akkor nyugodtan tudunk tervezni. Azonban amikor dolgozni kell, sajnos nincs idő ezekre a fázisokra, rögtön kell cselekedni. És ez a berendezés éppen abban a pillanatban cselekszik, amikor szükség van rá. Az Európai Unió tavaly november 9-én azt mondta, hogy tagállami hatáskörben mindenkinek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse, illetve optimalizálja a műtrágya-használatot, valamint azoknak a termékeknek a felhasználását is mérsékelni szükséges, amelyek a gázhoz kapcsolódnak. Ez a szerkezet erre jelent megoldást.

– Milyen tanulságokkal, tapasztalatokkal járt a fejlesztési folyamat? Mire kell figyelni? Mivel nem az első fejlesztést végezték, miben volt ez a fejlesztési folyamat egyszerűbb, mint a korábbiak?

– A Z Elektronika Kft.-vel közösen fejlesztettük az eszközt, ez már nem az első fejlesztési folyamatunk volt. A Fertitronic létrehozása nem volt egyszerűbb, mint a korábbi berendezéseink, csak némileg más. Tanulságként elmondható, hogy ismét beigazolódott: egy tudományterület ismerete nem elég a fejlesztéshez, ahhoz több tudományterület kombinációja szükséges. A precíziós mezőgazdaság területén gyűjtött ismereteinkkel látjuk a problémát, meg tudjuk fogalmazni a megoldandó feladatot, az elektronikai gyártás és tervezés során szerzett tapasztalatokkal pedig együttműködő partnerünkkel képesek vagyunk megfelelő minőségben és adott esetben mennyiségben elkészíteni a kívánt terméket. A Fertitronic márkanév jelenleg védjegyeztetés alatt van. Az értékesítés szempontjából mindig szerencsés egy könnyen megjegyezhető márkanév, ami már a fejlesztés során kialakul. Tehát nem „az eszközt”, hanem már a Fertironicot fejlesztettük. Ez egy olyan elnevezés, amit minden nyelven könnyen ki lehet mondani, ami szintén nem mellékes, ha el akarjuk adni.

K.T.