Az egyik tanulójuk ott van a legjobbak között

Szinte nincs olyan szakma, amelyben ne jelentene gondot a szakember-utánpótlás. A hosszúhetényi Götz és Társai Építőipari Kft. is hasonló cipőben jár. Sokkal több munkát is el tudnának vállalni, ha ennek megfelelő ütemben növelhetnék a cég dolgozóinak számát. Az, hogy sokan keresik meg őket, mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy pécsi építkezésen találkozom Götz Attilával, a cég egyik tulajdonosával.

 

Másfél évtizeddel ezelőtt már próbálkoztak azzal, hogy az utánpótlásuk kinevelésére tanulók képzésbe fognak. Sajnos akkor egyik sem maradt a végzést követően cégnél, a szakmában is csak egyikük helyezkedett el.

– Folyamatosan keresünk szakembereket hirdetés útján, de nem igazán találtunk olyant a jelentkezők között, aki az elvárásainknak megfeleltek volna – kezdi beszélgetésünket Götz Attila. – Az eltelt csaknem nyolc évben egyetlen olyan szakmunkást tudtunk alkalmazni ezen a módon, ezért is vágtunk bele ismét hosszú évek után a tanulóképzésbe.

Mint mondja, ezért is lettek az egyik alapító tagja az Építőipari Technológiai Klaszternek, ugyanis  annak az egyik legfontosabb célkitűzése már akkor az volt, hogy megoldást keressenek a szakképző intézetekkel közösen a szakemberhiány megszüntetésére, a szakember-utánpótlás megoldására.

– Korábban – három esztendővel ezelőtt – a gyakornoki programban is részt vettünk, már akkor is azzal a céllal, hogy a későbbiekben alkalmazzuk a hozzánk jelentkezők közül azokat, akik az általunk támasztott követelményeknek megfelelnek – folytatja tovább. – Ugyan ez nem valósult meg, de az egyik közülük saját vállalkozást hozott létre. A kőműveseink közül többen már elmúltak ötven évesek, őket is előbb, vagy utóbb pótolni kell. E mellett bővíteni is szeretnénk a céget, ugyanis sokan megkeresnek bennünket, munkánk lenne, csak jelenleg kevesen vagyunk ahhoz, hogy minden felkérésnek eleget tegyünk.

Kitért arra is, a tanulók kiválasztásában az iskolától is sok segítséget  kaptak korábban, részt vehettek az év végi ágazati alapvizsgájukon, és a gyakorlati órára is lehetőségük volt betekinteni. Az ott tapasztaltak alapján választhattak közülük. Amióta azonban a szakképzési centrum – az ő esetükben a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium –

vette át a tanulók gyakorlati helyre történő elosztását, azóta ott dől el, ki hova kerül.

– Ez egy olyan szakma, amit a gyakorlatban lehet igazán megtanulni, bizonyos készségekkel rendelkeznie kell egy jó szakembernek, többek között a kézügyesség mellett jó problémamegoldó képességgel is, hiszen minden épület egyedi – ad hangot annak, milyen készségekkel kell rendelkeznie egy jó kőművesnek. –  Az építkezéseken egy-két idősebb szakember mellett dolgoznak a tanulóink,  a tényleges mindennapi munkában vesznek részt. A szakmai felügyeletüket pedig az édesapám – aki kőművesmester – látja el. A jelenlegi tanulóink közül az egyik nemcsak ügyes, de nagy valószínűséggel a szakmában is marad, mert szereti és a családja is az építőiparban dolgozik.

Szólt arról is,  először csak egy tanulójuk volt, aki még a régi szakképzési rendszerben folytatta a tanulmányait. Majd újabb kettővel bővült a számuk, ők már az új duális rendszerben vesznek részt a szakképzésben, a következő tanévben pedig újabbakat is fogadnak.

– A jelenlegi tanulóink közül is kiemelkedik a kőművesnek tanuló Gál Zoltán, aki bejutott a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjébe, rajta már az első időtől kezdve látszott, érdekli a szakma, szereti csinálni – ad hangot nem kis büszkeséggel annak, hogy a tanulójuk ilyen jól szerepelt az eddigi megmérettetéseken.

– A szakmai versenyre önként jelentkeztem, mert szerettem volna kipróbálni magam, kíváncsi voltam arra mire vagyok képes, mit is tudok már a szakmáról – veszi át a szót Gál Zoltán, aki ebben a tanévben fejezi be tanulmányait. – A szóbelitől féltem nagyon. Nehéz is volt, de sikerrel vettem az akadályokat. A verseny  gyakorlati részét, amelynek keretében térkövezés és betonozás volt a feladat, nagyon élveztem. Mindig is érdekelt ez a szakma, az édesapám és a testvérem is az építőiparban dolgozik. Szerintem annál nincs is jobb dolog, mint amikor az ember keze által létrejön valami, felépül egy ház, vagy egy társasházban szintről szintre alakulnak ki a különböző alapterületű, elrendezésű lakások.

Sz.K.