Kollektív megjelenés az Ipar Napjai kiállításon

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara valamint kilenc helyi ipari vállalkozás – Contrall Kft., Glt Delta Kft., Honsa Kft., Kontakt-Elektro Kft., Körber Hungária Kft., Matro Kft., Magnus Aircraft Zrt., Somapak Kft., Z Elektronika Kft. – közösen jelenik meg az Ipar Napjai 2023. szakkiállítás és vásáron, melyet május 16. és 19. között rendeznek meg a Hungexpo területén. A kollektív megjelenésünk célja, hogy megmutassuk a térség, Pécs város műszaki portfólióját, az egyetemi tudásbázis értékeit és kapcsolódó kutatásait. A kollektív standmegjelenéssel erősítjük a társkiállítók közötti kapcsolatokat és ismételten megmutatjuk a meghatározó szereplők, a Pécsi Tudományegyetem és a gazdaság partnerségét.

Ismét egy jó példa a kamara és az egyetem közötti együttműködésre a 2023. évi Ipar napjai szakkiállításon való megjelenés.

Milyen eredménnyel lesznek elégedettek a négy napos rendezvény végén?

Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: A pécsi ipari potenciál, a vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakításának bemutatása fontos feladatunk, a szakkiállítás ennek egyik eszköze. Mind a cégek piaci, munkaerőpiaci törekvéseit, mind a befektetés ösztönzést szolgálni tudja. Aktív munkával előbbre léphetünk mindkettőben a szakkiállítás segítségével.

 

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja: Az Egyetem már a modellváltást megelőzően, de azóta még nagyobb figyelemmel törekszik jelen lenni a gazdaság szereplőinek életében, támogatni törekvéseiket és ezáltal a térség fejlődését. Folyamatosan keressük azon lehetőségeket, ahol módunkban áll megmutatni az Egyetem kutatási-fejlesztés és innovációs potenciálját, felkelteni a vállalatokban az innováció iránti törekvést és megismerni intézményünk szűkebb-tágabb környezetében működő vállalkozások igényeit mind a KFI, mind a humánerőforrás fejlesztése tekintetében. Ha mindehhez találunk partnereket és új információkkal, ötletekkel gazdagodunk, ami orientálhatja gondolkodásunkat és belső fejlesztéseinket, már elégedettek lehetünk. Ha konkrét vállalati igényekre is tudunk azonnali válaszokkal szolgálni, ami együttműködéseket eredményez, az különösen felértékeli jelenlétünket.

 

A kollektív standon 9 meghatározó baranyai vállalkozás is megjelenik. Miért van jelentősége a közös standnak?

Dr. Síkfői Tamás: A világban, különösen a KKV szektorban a hálózatok, szövetségek, együttműködések szerepe egyre erősebb. A fokozódó versenyben egyedül navigálni óriási kockázat. Másrészt ez igaz településekre, térségekre is; ha külső szereplők látják az összefogás, az együttműködés erejét, maguk is szívesebben válnak partnerré.

Decsi István: A vállalkozásokkal és a kamarával való együttes jelenlét számunkra szimbolikus, két okból is. Egyrészt a PTE részéről biztosítani kívánjuk társkiállítóinkat arról, hogy számunkra fontos az ő eredményességük és támogatjuk őket céljaik elérésében, kapcsolatrendszerük fejlesztésében és ismertségük növelésében. Másrészt mindannyian felelősséget érzünk Baranya megye és Pécs gazdaságának fejlesztéséért, s együttes megjelenésünk ezt a közös gondolkodást és tenni akarást is kifejezi. Hisszük, hogy az együttes fellépéssel és megjelenéssel többek lehetünk, mint önálló jelenléttel, és ez a közös gondolkodás térségünk és városunk iránt partnereinkben is szimpátiát kelt és bizalmat ébreszt.

 

Mennyire szolgálja a szakkiállításon való részvétel a baranyai gazdasági fejlesztéseket?

Dr. Síkfői Tamás: Minden eszközt meg kell találnunk arra, hogy Pécs városát ismét rátegyük az ipari fejlesztések térképére. Ekkora város ipar nélkül nem létezhet, szükség van jövedelemtermelő képességére, foglalkoztatására, adójára, piactermelő képességére ahhoz, hogy a város fejlődjön és eltartóképessége növekedjen.

Decsi István: A gazdaságban a befektetők vonzása a világ minden táján kiemelt jelentőséggel bír. Nem elég tudni magunkról, hogy jók vagyunk valamiben, azt meg is kell tudni mutatni mások számára. Ez napjaink információs zajában még inkább kihívásokat támaszt mindannyiunk irányában. Meg kell ragadnunk azokat a lehetőségeket, ahol megmutathatjuk tudásunkat, népszerűsíthetjük eredményeinket, hogy mások számára is láttassuk Baranya megye és Pécs potenciálját. Erre az Ipar napjai Expo egy lehetőség, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy legutóbb 2019-ben, amikor Pécs közös standdal jelent meg, volt szerencsém megismerkedni a Seirein képviselőivel, és elindult a kapcsolat a vállalat és a helyi vezetők közt. Bízunk abban, hogy eredményes 4 napot tudhatunk magunkénak, s jelenlétünk egy újabb lépéssel visz közelebb Pécs és a régió gazdaságának eredményes működéséhez.

 

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Mesterséges intelligenciával irányított folyamatok, repülőgépgyártás – az innovatív vállalkozások köztünk élnek. Dolgozzunk együtt Pécsett, Baranyában! A kamarai #ajelenajövőd kampány célja, hogy bemutassa azt, hogy milyen versenyképes vállalkozások várják a dolgozni vágyó fiatalokat.

www.ajelenajovod.hu

https://www.facebook.com/pecsikamara

https://www.facebook.com/ajelenajovod

Pécsi Tudományegyetem
A Pécsi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési és innovációs portfóliójával, technológiai szolgáltatásaival várja partnereit az Ipar Napjai 2023 expón, a „D” pavilon D400A standján.

https://pte.hu/hu

https://i3.pte.hu/innovacio

https://szkk.pte.hu/

https://www.facebook.com/PTE1367/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/kttk.pte/

https://www.facebook.com/SzentagothaiKutatokozpont

Contrall Kft.

A Contrall Kft. két fő terméke a kkv-k számára fejlesztett Contrall MES termelésirányítási rendszer és a nagyvállalati környezetben használható Contrall Vision A.I. alapú képelemző rendszer. Látogasson el ön is az Ipar Napjaira és próbálja ki mindkét megoldást!
https://contrall.hu/

GLT Delta Kft.

A jövő épületgépészete megérkezett! Találkozzunk a @GLT Delta Épületgépészeti Kft. standján az Ipar Napjai kiállításon! A GLT olyan innovatív, egyedileg előregyártott épületgépészeti rendszereket fejleszt, amelyekkel 80%-kal csökkenthető a kivitelezési idő, jelentősebb gyárleállás nélkül!

https://glt.hu/hu/

https://www.facebook.com/gltdelta

Honsa Kft.

Honsa Kft., az autóipar szolgálatában – 1999-ben a német Koller Csoport megalapította első leányvállalatát. Termékeik egyedi fejlesztésűek, gyártási technológiájukat fejlesztőmérnökeik alakították ki. Partnereiknek csomagtér-fedlapokat, kalaptartókat, komplett csomagtér-rendszereket gyártanak.

http://www.honsa.hu/

https://www.facebook.com/honsakft

KONTAKT-Elektro Kft.

A KONTAKT-Elektro Kft. az ipar több területére szállítja innovatív megoldásait – magas hozzáadott értékű egyedi gyártó és minőségellenőrző gépek fejlesztése, tervezése – az ipari automatizálás és technológiák területén. Sok éves fejlesztő munkájuk eredménye a hidrogén üzemű tüzelőanyag-cellás hajó.

www.kontakt-elektro.hu

www.facebook.com/kontaktelektrokft

Körber Hungária Kft.

A Körber Campus Pécs a legkorszerűbb technológiák használatával egyedi gépeket gyárt számos gazdasági szegmensnek: gyógyszeripar, dohányfeldolgozás stb. Lefedi a teljes gépgyártási spektrumot a konstrukciótól a forgácsoláson-szerelésen át a szoftveres, logisztikai és egyéb támogató szolgáltatásokig

https://jobs.koerber.com/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/KoerberHungaria

Magnus Aircraft Zrt.

Innovatív, modern, egyedi, magyar! A Magnus Aircraft Zrt. egy innovatív, kompozit repülőgépeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó magyar vállalat, mely célul tűzte ki, hogy közelebb hozza a repülést az emberekhez. #magnus #repülőgépgyártás #ajelenajövőd

http://www.magnusaircraft.com/

https://www.facebook.com/magnusaircraft

MATRO Kft.

A MATRO Kft.  Dél-Dunántúl egyik meghatározó autóipari beszállítója. Forgácsolt alkatrészei Európa szinte összes személy- és haszongépjármű márkájába beépülnek. A precíziós alkatrészgyártásban is széleskörű tapasztalattal rendelkezik. Statikus és forgó szerszámtartóinak termékcsoportja a MAXITOOL.

www.matro.hu

www.facebook.com/matrokft

SOMAPAK Kft.

A SOMAPAK Kft. 100% magyar tulajdonú, több mint 35 éves múlttal rendelkező vállalat, mely csomagológépek és gyártórendszerek, egyedi igények szerinti gépek és technológiai sorok tervezése, gyártása és szervizelése terén nyújt teljes körű szolgáltatást. www.somapak.hu

https://www.facebook.com/somapak.hungary

Z Elektronika Kft.

A Z Elektronika Kft. 1997-óta szolgálja ki vevőit elektronikai fejlesztéssel, gyártással. A közel 200, magasan képzett munkavállalót foglalkoztató cég a terméktervezési és tesztfejlesztési szolgáltatások mellett magas szintű nyomkövetéssel ellátott teljes körű SMT és THT gyártást kínál ügyfeleinek.

https://zelektronika.hu/

https://www.facebook.com/zelektronika