30 év után újra részt vett a mountain bike Európa-bajnokság emlékfutamán

A napokban éppen egy mountain bike Európa-bajnokság emlékfutamáról érkezett haza Duga Marcell, az ingatlan szakterületeket egyesítő pécsi Go-Home Group Kft., illetve a CENC (Civil Engineering Company) tartószerkezeti és generáltervezési feladatokat ellátó vállalkozás ügyvezetője, aki egyben egy időutazás részese is lehetett. Ugyanis 1993-ban már megrendezték Svájcban, Klostersben ezt a versenyt, amelyen akkor ifiként a magyar válogatott tagjaként indulhatott. A mostani eseményt a 30. évfordulóra hirdették meg kifejezetten azok számára, akik akkoriban is részt vettek rajta. A nevezés feltétele volt, hogy korhű kerékpárral, korhű ruházatban kellett versenyezni. Egy előre kijelölt 9,3 km-es pályán három kört tettek meg a versenyzők körönként 300 méter szintemelkedéssel. Marcell mostani időeredménye lényegesen jobb volt, mint a 3 évtizeddel ezelőtti, ez akkor a 2. helyre lett volna elég, jelenleg pedig kategóriájában a 15-dikként ért be a célba.

 

– Annak idején nagyon nagy hatással volt rám Nemes Csaba, a Kőház Zrt. vezérigazgatója, aki egész személyiségével, pozitív hozzáállásával és az általa létrehozott csapattal ösztönzött többek között engem is a sport szeretetére. Ezúton is szeretnék neki köszönetet mondani, mert azt gondolom, hogy sokunk életében, teljesítményében, abban, hogy megálltuk a helyünket, megtaláltuk az utunkat, jelentős szerepe van. A 2000-es évek elején a tanulás és a munkavégzés miatt abbahagytam a versenyzést, ám a rendszeres mozgás, a futás, az úszás vagy a kerékpározás azóta is az életem része maradt. A vállalkozások és a családi kötöttségek miatt szűkös az idő a mindennapokban, viszonylag későn érek haza vagy éppen korán kell kelnem, emiatt évtizedek óta a futás az elsődleges sportom. Viszont a mostani versenyre való felkészülés miatt ismét előtérbe került a kerékpár, például hónapok óta azzal jártam dolgozni, munka után pedig egy nagyobb kerülővel tettem meg a hazautat.

– Mi vonzza ennyire a sportban?

– Aki nem tapasztalta meg az aktív sportot, az sosem fogja megérteni, de akinek az életében egyszer fontos szerepet töltött be, az pontosan tudja, hogy anélkül nem érdemes élni. Aktív mozgás nélkül nem esnek jól a mindennapok, muszáj valamit tennem azért, hogy fizikailag jól érezzem magam. A sport olyan többletet ad a mindennapi élethez, ami által könnyebben bírom a terheket és egyszerűbbé válik a megoldandó feladatok feldolgozása. Emellett kitartást is ad, ami messze meghaladja egy nem aktív sportéletet élő ember teljesítményét.

– Az a fajta küzdés, amit akár a versenysport, akár a napi aktív sport igényel, hogyan érvényesül a mindennapi munkában, a vállalkozói létben?

– A sport kitartást, fegyelmet biztosít és a határok megismerését. Egy jó vezetőnek mindenképpen példát kell mutatnia a munkatársainak, és úgy tud példát mutatni, ha teljesítményt tesz le az asztalra. A teljesítményt viszont csak akkor tudja felmutatni, ha felkészült rá. Számomra ez a sporttal válik lehetővé. Abban a pillanatban, ha elhanyagolom, mindjárt érzékelem a teljesítménycsökkenést, ami a munkavégzésre is hat.

– A munkatársai miként viszonyulnak ehhez a sportos beállítottságához, esetleg a munkahelyen is megjelenik ez az attitűd?

– Igen, mivel napi szinten megtapasztalják ezt a fajta tevékenységemet. Vagy kerékpárral megyek dolgozni, vagy látják a Strava alkalmazáson a teljesítményemet. Ez az applikáció tulajdonképpen egy közösségi oldalnak is nevezhető, már több kollégám is regisztrált rá. Az oldalra információként feltöltődik a sporttevékenységem, ami láthatóvá válik az ismerőseim számára is. De én is ugyanúgy meg tudom nézni, hogy ők mit és mennyit sportoltak. A munkatársaim közül többekre jellemző a sportszeretet, tartottunk már ilyen jellegű csapatépítő napot is, néhány hónappal ezelőtt áttekertünk Pécsről Orfűre, majd vissza. Szeretném, ha a jövőben a sport aktívabban megjelenne a vállalkozásunkban.

– Az üzletépítést miként támogatja az aktív sporttevékenység?

– A sport nagyon sokrétű előnyt biztosít számomra. Kisgyerekkorom óta rengeteg kapcsolatot építettem ki a volt sporttársakkal, amelyek egy része ma is működik, van, amelyik üzleti kapcsolattá, együttműködéssé vált. A versenysport által számos városban megfordultam, ahol szintén sok ismeretségre tettem szert. A valamikori sportbarátok is felnőttek, különböző vállalkozásokat vezetnek, és sokukkal a mai napig együtt dolgozunk. Azok a vállalkozók, akik jelenleg is sportolnak és tudják egymásról, hogy ilyen jellegű tevékenységet végeznek, bármilyen ügyükkel inkább egymáshoz fordulnak, mint egy olyan emberhez, akiről nem tudnak semmit, akit nem ismernek. Azt gondolom, hogy a sportnak egyértelműen pozitív hatása van az üzleti életre is, de inkább áttételesen, mint direkt módon.

K.T.