Ahol lehet népszerűsítik az építőipari szakmákat

Miközben egyre jobb helyzetbe kerül az építőipar, ezzel párhuzamosan mind nehezebben tudják a vállalt határidőket teljesíteni a szakemberhiány miatt. Ezen is igyekszik változtatni az idén tavasszal létrejött Dél-dunántúli Építőipari Klaszter, amelynek a bólyi HVS-Bau Kft. is tagja. A Dél-baranyai kisváros főterén egy újonnan épült ház udvarában található a cég székhelye. Az egyterű irodában foglalunk helyet Schrempf Istvánnal, a cég ügyvezetőjével. Szerző: Szalai Kornélia

– Az elsődleges cél az, hogy egymást támogatva induljunk a nagyobb projekteken, valamint a munkaerő hiányra is közösen próbálunk megoldást találni, amelynek egyik eleme a szakképzés – kezdi beszélgetésünket. – Cégünk néhány évvel ezelőtt kezdett el tanulókkal foglalkozni. Az eltelt három évben tizenhatan sajátították el nálunk a szakma alapjait. A végzettek közül egy maradt, a többiek, vagy másod szakmát tanultak, voltak, akik külföldre mentek, de olyanok is, akik pályát váltottak. A tanulóink jelentős része helybeli volt.

 A HVS-Bau Kft.-t 1992-ben hárman alapították, két magyar és egy német tulajdonosa volt. Az első időszakban elsősorban Németországban vállaltak munkát, ugyanis akkoriban ott jelentős volt a munkaerőhiány. Három év után ezek a lehetőségek kezdtek beszűkülni, a tevékenységük is Magyarországra tevődött át. Schrempf István édesapja, mint alkalmazott 1995-ben lépett be a céghez. Majd eljött az a pillanat is, amikor először a német tulajdonos adta el a részét, majd a magyarok is. A tulajdonrészeket Schrempf István édesapja vásárolta meg, azóta, mint családi vállalkozás működik.

 – Magam öt évvel ezelőtt léptem be a céghez, előtte Németországban dolgoztam, ott szereztem szakmai tapasztalatokat egy építészirodában – folytatja tovább beszélgetésünket Schrempf István. – Ettől az esztendőtől kezdve, pedig, miután édesapám nyugdíjba vonult, ügyvezetői feladatokat is ellátok.

 Az építőipari vállalkozásnál jelenleg huszonnégyen dolgoznak, valamint idén egy tanulójuk is van. Igazán nem panaszkodhatnak, jövő év közepéig tele van a naptáruk, s miután a dolgozók jelentős része középkorú, munkaerő hiánnyal sem kell még szembenézniük. Többek között a bólyi ipari parkban két csarnokot építenek, valamint a regionális óvodát és bölcsődét. Mezőgazdasági beruházások is szerepelnek a munkáik között, egyebek mellett takarmánytároló bővítésével bízták meg őket. Családi ház építésére is kaptak megbízást.

 – Elsősorban generál kivitelezők vagyunk, hosszú évek óta azonos alvállalkozói körrel dolgozunk, amelyek között van épületgépész, villanyszerelő, ács, bádogos, asztalos. A jól bejáratott csapatmunkának köszönhetően szerepelünk sikerrel a közbeszerzéseken, nyerjük el nagyobb beruházások kivitelezési munkálatait – ad hangot véleményének.

 Kitért arra is, hogy jelenleg egy kőműves tanulójuk van, azonban annak érdekében, hogy minél többen jelentkezzenek építőipari szakmákra, a kamara által Mohácson szervezett Szakmák éjjel-nappal kiállításon az elmúlt esztendőben és idén is megjelentek.

 – Azt tapasztaltuk, hogy ebben az esztendőben sokkal több iskola élt a lehetőséggel, s hozta el a diákjait – hangsúlyozza Schrempf István. – Magunk is interaktív módon próbáltuk meg a gyerekek érdeklődését felkelteni, mert hát nem egyszerű a gyerekeket kétkezi munkára munkára rávenni,  pedig a mai világban egy jó szakma sokkal többet ér, mint egy olyan diploma, amelyre nincs kereslet a piacon. A szülőkkel kellene megértetni, hogy nem lesz kevesebb attól a gyerekük, ha nem gimnáziumban, egyetemen tanul. A kétkezi munka örömét az alkotás adja, hiszen a keze munkáját egy életen át láthatja, naponta elmegy a ház előtt amelyet épített, vagy megnézheti az általa készített tetőt. S a jó szakmunkást ma már megfizetik.

  A szakma népszerűsítése érdekében helyben is sokat tesznek, bemutatót tartanak a helyi iskolában, a gyerekek kipróbálhatják az általuk használt gépeket is. A klaszteren belül pedig a jövő évben megszervezésre kerülő Építőipari Szakmai Kiállításon is megjelennek, valamint a kamara által első alkalommal megrendezett Épít-Ésszel szakmai versenyben is aktív szerepet vállaltak.