„A koncepciónk az volt, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, ami úgy működik, mint egy bevásárlóközpont”

Könyvelés és bérszámfejtés – ezzel a két tevékenységgel kezdődött 15 évvel ezelőtt az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. működése, de a tulajdonos-ügyvezető Csongár Gábor számára hamar világossá vált: sokkal jobbak az esélyeik a piacon, ha komplex szolgáltatást nyújtanak. Így kapott egyre nagyobb teret a pályázatírás, a projektmenedzsment, az adótanácsadás és a munkaügyi problémák kezelése. Sikerük egyik titka, hogy mindig tudtak válaszolni a kihívásokra, vagy éppen elébe menni a változásoknak.

– Pontosan 15 évvel ezelőtt alapítottuk meg a vállalkozásunkat, éppen abban az évben, amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk és érzékelni lehetett a pályázati rendszer térnyerését. Ezért arra gondoltunk, hogy a könyvelés, a bérszámfejtés és az adótanácsadás mellett a pályázatírást és a projektmenedzsmentet is felvesszük a tevékenységeink közé – kezdi a vállalkozás történetét Csongár Gábor. – Már akkor is komplex szolgáltatásban gondolkodtunk, tehát nemcsak a pályázat megírását vállaltuk, hanem nyertes pályázat esetén a megvalósításig, illetve a fenntartási időszak végéig a projektmenedzsmentet. Az idők során ehhez jött a teljes körű munkaügyi tanácsadás, az átvilágítás, mert azt tapasztaljuk, hogy ez egy „mostoha” terület a vállalkozások működésében, és nem is igazán tudnak mit kezdeni vele. Mára elmondhatjuk, hogy csak a Dél-Dunántúlon több tucat vállalkozásnak sikerült úgy megoldani az ügyét, hogy nem kellett bírságot fizetniük és rendezetté váltak a munkaügyi kapcsolataik. Ez azért is fontos mert csak így tudnak indulni pályázatokon. A mottónk az, hogy „Intézzen mindent egy helyen”, a koncepciónk pedig az volt, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, ami úgy működik, mint egy bevásárlóközpont, azaz a vállalkozóknak ne kelljen több helyre elmenniük a szolgáltatásokért.

– Azt, hogy mivel foglalkoznak a piac kényszeríti ki vagy pedig igyekeznek az igények elé menni és kitalálni, hogy mire lenne szükségük a vállalkozóknak?

– Mind a kettő igaz. Valamilyen fajta előrelátást igényelt, hogy bíztunk abban, az unióhoz való csatlakozásunk megindítja a pályázati lehetőségeket, és úgy gondoltuk, ha minél előbb beszállunk ebbe az üzletágba, annál nagyobb sikerrel fogjuk tudni ezeket a feladatokat is ellátni. Mikrovállalkozásként nem tudunk és nem is akarunk versenyezni a nagy, országos lefedettségű pályázatíró cégekkel. Viszont velük ellentétben míg ők csak egy területre specializálódtak, mi többet is kiszolgálunk.

– Az elmúlt években többféle tevékenység is bejött a vállalkozásba, most ismét hasonló változás várható a pályázatok visszaszorulásával. Ezt miként lehet menedzselni a vállalkozásban?

– 2020-ban lejár egy 7 éves periódus és 2021-ben kezdődik egy új. Egyelőre ellentétes hírek keringenek a piacon, lesznek pályázatok, de sokkal kevesebb költségvetéssel. Az biztos, hogy egy olyan folyamat indul, amelyben várhatóan nagyobb szerepet kapnak a visszatérítendő támogatások. Erősödik a K+F+I pályázatok iránti uniós elvárás. Egyelőre képlékeny a jövő, de szerencsések vagyunk, mert ha a pályázati vonal leépül, erősíthetjük a másik kettő tevékenységünket. Partnereink jelentős része a Dél-Dunántúlról kerül ki, ám egyre több a Pest megyei és a budapesti ügyfelünk, illetve különböző ötleteken dolgozunk a munkaügyi tanácsadással kapcsolatban.

– Mivel lehet ma a piacon maradni, netán fejleszteni a vállalkozást?

– A számviteli és az adótörvények évente biztosan, de van, hogy éven belül többször is változnak. Én is és a kollégáim is rendszeresen részt veszünk továbbképzéseken, szakmai konferenciákon. Ráadásul egy felgyorsult világban élünk, egyre nagyobb területet kap a könyvelésben az automatizálás, amire nekünk is reagálnunk kell. Mivel folyamatosan rengeteg munkánk van, komoly szervezést igényel annak elvégzése. Kiváló szakemberekkel dolgozom és a visszajelzéseikből tudom, hogy jól érzik magukat a cégnél, ezt igyekszem megfelelő jövedelmezéssel, illetve jó hangulattal „megfizetni”. Most a 15. évfordulóra is tervezek egy 2 napos csapatépítő rendezvényt, lazulást. Azt gondolom, hogy a motivált, jó szakembert meg kell becsülni, én igazán szerencsésnek mondhatom magamat. Fontosak számunkra a szakmai kapcsolatok is, több helyről kaphatunk segítséget, és ide sorolom a kamarát is, hiszen rengeteg előadást tartanak a mi területeinken. Mi minden lehetőséget megragadunk fejlődésre.

K. T.