A matematika a földtudományok szolgálatában – GeoMATES ’19 Konferencia Pécsett

Az informatika agrogeológiai alkalmazásaitól az üledékföldtan geomatematikai aspektusain keresztül a klímamodellezésig, a geomatematika a nyersanyagkutatásban, a távérzékelésben, a bolygókutatásban vagy az őslénykutatásban betöltött szerepéig számos tudományterületet érint a GeoMATES ’19 konferencia, mely egyben a 21. Magyar Geomatematikai Ankét is (www.geomates.eu), és amelyet hazai és külföldi kutatók részvételével rendeznek meg 2019. május 16. és 18. között Pécsett.

A geomatematika a matematika földtudományi használatát és alkalmazását jelenti, lényege, hogy a kutatók a földtani kutatásokból származó adatok térbeli elhelyezkedését és viszonyát is figyelembe veszik egy adott szakterületi problémához kapcsolódó mintagyűjtés és elemzés során. A valószínűségszámítási és matematikai statisztikai számításokra támaszkodva a feltételezések megalapozottabbak lesznek és a korábbinál megbízhatóbb képet adnak a vizsgált probléma megoldására. Az 1848-ban alapított Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) szervezetében működő Geomatematikai és Számítástechnikai Szakosztály immár 21. alkalommal rendezi meg számos társszervező (Magyar Tudományos Akadémia, Alkalmazott Földtudományi Klaszter) bevonásával a legújabb kutatásokat és azok eredményeit középpontba állító konferenciáját, amelyet idén a nemzetközi tudományos társadalom felé is megnyitott. Az új elnevezésű GeoMATES ’19-re a hazai szakemberek mellett 10 országból érkeztek neves földtani kutatók, vállalkozók, egyetemi hallgatók. A nemzetköziesítéssel, illetve a konferencia megújításával a szervezők nem titkolt célja az volt, hogy felkeltsék a fiatalabb korosztályok érdeklődését e tudományterület iránt, hiszen a geomatematikának jelentős szerepe van a földdel kapcsolatos kutatásokban, vizsgálatokban, mint ahogy a gyakorlati alkalmazásban is.

A konferencián a plenáris előadások mellett a földtan különböző területeit felölelő nyolc szekcióban és egy poszter szekcióban folyik a tanácskozás, amelyekben a matematika geológiai alkalmazásával és a geomatematikával kapcsolatos legújabb kutatásokat ismerhetik meg a szakemberek. Már az ankét 0. napján sokakat vonzott Dr. Manfred Mudelsee német klímakutató egy napos rövid kurzusa, amely azt taglalta, hogy a klímaváltozásokkal foglalkozó kutatásokban milyen szerepe van a hosszú távú perzisztens változásoknak, trendeknek.

A főszervező MFT Geomatematikai és Számítástechnikai Szakosztályának elnöke, Dr. Fedor Ferenc tájékoztatása szerint az idei konferenciát a korábbiaknál szélesebb körben hirdették meg, ennek köszönhetően a tudományos tanácskozásra az akadémikusok és egyetemi tanárok, kutatók, hallgatók mellett ipari vállalatok képviselői és egyéni vállalkozók is szép számmal érkeztek. Pécs számára ez az alkalom egy újabb lehetőség a város szépségének bemutatására, melyet kulturális programok szervezésével a konferencia szervezői is támogattak. A háromnapos GeoMATES ’19 a szakterülethez kapcsolódó innovatív, a geomatematikához, az automatizáláshoz kapcsolódó megoldásokban élenjáró laboratóriumok (GEOCHEM és Kőmérő Kft.) fejlesztéseinek (Smartlab, automatizálás) megtekintésével zárul szombaton.

 

További információ: https://geomates.eu/