„Az a filozófiánk, hogy mindig többet adjunk, mint amit elvárnak”

Ha az ember egy 200 fős céget akar, akkor 20 főnél már úgy kell kinéznie annak a cégnek, hogy akár 200 fővel is működőképes legyen – foglalja össze röviden cégépítési stratégiáját Teszárik Zoltán, a komlói székhelyű Anderson Group Hungary Kft. ügyvezetője, aki igen tudatosan gondolkodik vállalkozása irányításáról, jövőjéről. A korábban az egyik legnagyobb magyar vállalatnál támogatási vezetőként dolgozó üzletember a teljes értékesítési folyamat lebonyolítását, széles körű irodai adminisztrációs és ügyfélszolgálati tevékenységet nyújtó cégét Komlón működteti, de közeli tervei között szerepel a pécsi iroda megnyitása is. A jelenlegi 24 főt foglalkoztató vállalkozást öt éven belül 500 fős cégként látja.

– Két fő tevékenységünk van: az egyik a munkahely-kiszervezés (outsourcing), az ügyfélszolgálat, az értékesítés és az adminisztratív háttértámogatás. Budapesten ezeknek a munkahelyeknek a nagy része betöltetlen vagy olyan áron van betöltve a magas fluktuáció mellett, aminél mi sokkal jobb ajánlatot tudunk adni. A másik tevékenységünk is hasonló, csak más a célcsoport, értékesítésifolyamat-menedzsmentet végzünk, azaz teljes értékesítési folyamatot tudunk főleg kkv-nak szolgáltatni. Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk, ki a vevője, felkutatjuk az érdeklődőket, fölvesszük velük a kapcsolatot és vagy értékesítünk vagy a megbízó értékesítőjét visszük be az ügyfélhez. A többi adminisztratív részt az ajánlatok kezelésétől a szerződéskészítésen át az online fizetésig mi intézzük. Ez azért előnyös a vállalkozások számára, mert nem kell embert felvenniük, autót vásárolniuk az értékesítőnek, ügyfélszolgálatot létrehozni…

– Milyen perspektíva van ebben az üzletágban?

– Ha azt mondom, hogy az a cél, hogy az ötödik év végére elérjük az 500 új munkahelyet, ami egy reális cél, akkor érezhető, hogy mekkora potenciál van ebben a szegmensben. Budapesten a támogatóközpontok 5-6 000 emberrel működnek, Magyarországon több mint 50 000 ember dolgozik ebben az ágazatban, főleg külföldre. Budapesten már nem tudják betölteni az állásokat, mert nagyon drága a munkaerő, vagy már nincs is. Pécsnek óriási az előnye, mert itt még van minőségi munkaerő, sokan elmennek Pécsről, de ha lenne munkalehetőség, akkor itt maradnának.

– Nagyon szép a munkakörnyezet, ahol dolgoznak a kollégák. Ez is egy feltétel, ha nem az alapfeltétel ahhoz, hogy kiváló munkát végezzenek.

– Sokan mondják, hogy nincs munkaerő, szerintem lehet kiváló munkaerőt találni, akár a pályakezdők között is és nagyon jól lehet őket motiválni. De másképp kell ösztönözni egy mai fiatalt, mint egy 40 fölötti munkavállalót. Nálunk az az alapfilozófia, hogy az ember a fél életét a munkahelyén tölti, ezért fontos, hogy jól érezze magát, kapjon egy olyan környezetet és támogatást a cégtől, hogy hétfőn is jó kedvvel menjen be dolgozni. Hozzánk például kutyát is be lehet hozni, a kutya fantasztikusan levezeti a stresszt és nem csak a gazdinál. Folyamatosan képezzük a munkatársainkat, mindig keressük, hogy mivel lehetnének még hatékonyabbak. Támogató rendszerben működünk, ha valaki hibázik, akkor megnézzük, hogy miként lehetne segíteni, hogy a jövőben ez ne forduljon elő. Van külsős tanácsadónk, aki coach is, értékeli a dolgozóinkat és ez alapján tudunk képzéseket beiktatni. A munkatársaink másoknak ajánlják a céget, így nincs gondunk a munkaerővel.

– Fiatal üzletemberekkel beszélgetve az tapasztalható, hogy már struktúrában kezdenek céget építeni, még ha jelenleg csak néhányan dolgoznak, már akkor is divíziókban gondolkodnak.

– A profik szokták mondani, hogy mindig egy mérettel nagyobb cég szervezetét kell létrehozni, hogy az ember folyamatosan előre tudjon lépni. Mi is már nagyon korán elkezdtünk szervezetfejlesztési tanácsadóval dolgozni, magam korábban az egyik legnagyobb magyar cégnél voltam támogatási vezető, így otthonosan mozgok ezen a területen. Tudom, milyen problémát jelent, ha sok a terület, illetve a munkavállaló és ezek nincsenek összehangolva, leszabályozva. Ezért merünk nagyot tervezni és részt venni nagy folyamatokban. Ha az ember egy 200 fős céget akar, akkor 20 főnél már úgy kell kinéznie, hogy akár 200 fővel is működjön.

– Mint cégvezető számára melyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyeknek a sikeres működés érdekben meg kell valósulniuk?

– Több is van, de az egyik ilyen, hogy példát kell mutatni, nem beszélni róla. Ha tiszta működést várunk el a kollégáktól, akkor a cégnek is tisztán kell működnie. A cégvezető, a cég működése legyen feddhetetlen, a cégvezető pedig támogató. Az a filozófiánk, hogy mindig többet adjunk, mint amit elvárnak a partnerek. Ha a szerződésben „100” szerepel, akkor mi „105”-öt vagy „110”-et adjunk, és akkor mindenki elégedett lesz.