„Felelősséget érzek a közvetlen környezetem iránt”

Szinte mindig úton van Horváth László, a főként építőipari kivitelezéssel foglalkozó szigetvári Melio-Start Kft. ügyvezetője. Ha nem az építkezéseken találjuk meg, akkor a kamara szigetvári városi elnökeként intézi az ügyeket. Vagy a török-magyar kapcsolatok ápolását végzi, hiszen húsz évig a Török Köztársaság tiszteletbeli konzuljaként segítette az idelátogató politikusok, üzletemberek, turisták útjait. De az is lehet, hogy valamelyik kulturális vagy sportegyesületnek szerez támogatást, esetleg szervezi az utazásukat. Esetleg a Székelyföld Szerelmesei Egyesület alelnökeként gyerekeket táboroztat. Netán a térségbeli vállalkozások összefogásáért tevékenykedik. Utóbbi munkáját a VOSZ megyei elnökeként is végzi, amiért 2019 végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Magyar Gazdaságért Díjjal tüntette ki. Ez nagy meglepetés volt az üzletember számára.

– Amikor az Év vállalkozója díj két Baranya megyei kitüntetettjének ügyét intéztem, akkor tudtam meg, hogy Magyar Gazdaság Díjat adományoznak nekem – válaszolja arra a kérdésre Horváth László, hogy miként kapta meg az elismerést. – A díj indoklásában a szakmai tapasztalat, a vállalkozókért végzett több évtizedes munka szerepelt. Az elismerés megtiszteltetés számomra, de azt gondolom, hogy a jövőre nézve ez kötelezettséggel is jár, mert még nagyon sok tennivalónk van. A Magyar Gazdaságért Díj nemcsak nekem szól, hanem a kollégáimnak is, hisz nélkülük én sem tartanék itt. Vállalkozásunk közel 30 éve működik, és nemcsak a szakmai sikereink voltak fontosak számunkra, hanem a társadalmi szerepvállalás is. Sok társadalmi ügy, civilszervezet, sportszakosztály mellé oda tudtunk állni.

– Miért fontos az ön számára a társadalmi szerepvállalás akár ha a VOSZ-nál, a kamaránál végzett munkáját tekintjük?

– Felelősséget érzek a közvetlen környezetem iránt, még ha javarészt nem is ott dolgozom, de ott élek, onnan foglalkoztatok embereket, vállalkozásokat. Gazdasági háttér nélkül semmi sem működik. Számomra fontos, hogy visszaadjak abból, amit én kaptam. Ha a támogatásommal, a segítségemmel örömet tudok szerezni, a fiataloknak lehetőséget biztosítani, akkor megteszem. Mint ahogy az is alapvető, hogy tudjak a kollégáim családi életéről, terveiről, hogy a problémáik megoldásában segíthessek. Hiszen mindkettőnk számára az az előnyös, ha a munkájával foglalkozik és nem az otthoni gondjaival.

– Jövőre lesz 30 éves a Melio-Start Kft. Mi tartotta meg önt vállalkozóként az elmúlt évtizedekben?

– Amikor 30 évvel ezelőtt megszűnt a korábbi munkahelyem, a Szigetvári Állami Gazdaság, többekkel válaszút elé kerültünk. Azt vallottam és ezzel győztem meg az akkori befektetőtársaimat, hogy ha az ember a saját vállalkozását viszi és a saját ötletét, gondolatát igyekszik megvalósítani, akkor nem lehet probléma. Ezért ha kihívással kerülünk szembe, biztosan tudunk megoldást találni. Vállalkozóként, cégvezetőként mindig mindenkit meghallgattam és az ő véleményük is közrejátszott a döntéseimben. Valamit jól csinálhattunk, hisz cégünk meghatározó szerepet tölt be a régióban. Nagyon sok olyan egyedi létesítményt valósítottunk meg, amihez különleges szaktudás és hozzáállás kellett. Ahhoz, hogy ilyen sikereket érhessünk el, a szakmai tudás mellett fontos a szavahihetőség, a stabil csapat, a minőség iránti igény. A vállalkozás megfelelő anyagi helyzete miatt nyugodtan kötnek velünk szerződést, nagyon sok visszatérő partnerünk van.

– Azt hogy kell „jól csinálni”, hogy a szakmájában is kiváló és egy céget is magas fokon tud működtetni?

– Azt gondolom, hogy a tisztesség hosszú távon kifizetődik. Nekem ma ugyanazok az emberek dolgoznak alvállalkozóként, akik korábban alkalmazottként voltak nálam. A munkatársaim, az együttműködő partnereim közel 80%-a 30 éve ugyanaz. Ez sokat jelent. Ha egy nagyobb volumenű munkára pályázunk, akkor mindig együtt beszéljük át a részleteket.

– Évek óta a kamara szigetvári elnökeként dolgozik. Miért tartotta és tartja fontosnak a mai napig azt, hogy kapcsolata legyen a kamarával?

– Az embernek tartoznia kell valahová. Én a közösségben látom a nagy erőt. A kamarával több évtizede együtt tudunk dolgozni és nemcsak Szigetvár, hanem egész Baranya megye összefogásával. Megismerjük egymás gondjait, problémáit és ezeken közösen igyekszünk segíteni, a sikereket pedig együtt ünnepeljük meg. Ezt a szellemiséget adom át a fiatal vállalkozóknak, akiknek rendszeresen szervezünk találkozókat, beszélgetési lehetőségeket. Fontosnak tartom, hogy tartozzunk valahová és tudjunk egymásról.

Kis Tünde