Karrierépítés egy világcégnél Pécsett: lehetséges!

Emelje fel a kezét az, aki úgy gondolja, hogy a nyelvtudását Pécsett fogja tudni hasznosítani! – amikor ezt a kérést intézi egyetemisták felé az IT Services Hungary (ITSH) pécsi telephelyvezetője, Eisenbacher Csaba, szinte sohasem lendülnek a magasba a karok. Pedig nem kell elköltözni Pécsről több ezer kilométerre ahhoz, hogy nemzetközi környezetben, angol- és németnyelvtudását kamatoztatva magas szintű, érdekes, kihívásokkal és fejlődéssel teli munkát találjon akár egy pályakezdő, akár egy tapasztalt munkavállaló.

 A hazánkban több mint 4500, Pécsett 650 főt foglalkoztató, Pécsett 2012-ben telephelyet nyitó ITSH egyedülálló módon nyújtja az ICT-szolgáltatás teljes portfólióját a cégcsoport nemzetközi ügyfelei számára. Így például pécsi kollégák is felelnek az uniós gazdaság élvonalába tartozó vállalatok informatikai hátteréért. Olyan magas szintű szolgáltatást végeznek, mint a rendszerintegráció, a távoli és helyi szerver-üzemeltetés, alkalmazások és rendszerek kifejlesztése, valamint teljes informatikai infrastruktúrák létrehozása és üzemeltetése.

– Egy közepes méretű ügyfelet el tudunk látni Magyarországról abszolút német segítség nélkül, globális felelősséggel. Látható, hogy a magyar kollégák kreatívan, barátságosan, pozitívan viszonyulnak az ügyfelekhez. Szívesen mennek az ügyfél után, motiválják őket a sikerek – foglalja össze röviden az ITSH munkavállalóinak attitűdjét Eisenbacher Csaba, aki azt is megjegyzi, hogy a magyar munkavállalók átlagéletkora a cégnél 28 év. Fiatalos közösség, de van benne „szenioritás”.

Az ITSH-nál nem csupán állást kínálnak munkatársaik számára, hanem egy multikulturális környezet biztosította fejlődési lehetőséget. Akár a saját karrierje is jó példa lehet erre: 13 éve service desk agentként kezdett a cégnél, majd egyre magasabb pozícióba került. Tavaly az ITSH cégvezetője felkérésére Bonnból költözött Pécsre.

– Korábban együtt dolgoztam Erik Slootennel, az ITSH vezetőjével, az ő jövetelével olyan változások indultak a vállalatnál, amellyel én is azonosulni tudok, ezért vállaltam el a megbízást. Az az egyik fő feladatunk, hogy magasabb hozzáadott értékű munkákat vezessük be, a korábbi kötöttebb működéshez képest agilisebbek legyünk. Szeretnénk láthatóbbakká válni a város életében, ezért mind az egyetemi karokkal, intézményekkel, az új városvezetéssel, a civilszervezetekkel is keresem a kapcsolatot. Az ITSH-nál hiszünk a város, a helyi egyetem és a helyi cégek alkotta erős háromszögben: a városnak legyen egy határozott stratégiája, elképzelése, az egyetem ehhez szolgáltassa a hallgatókat, a városi stratégia mentén képezzünk az egyetemen, és akik onnan kijönnek, szippantsák fel és foglalkoztassák a helyi cégek.

– Ehhez miként illeszkedik az ITSH, miért lehet vonzó a munkavállalók számára a pécsi telephely?

– Az egyetemistáknak csak egy kis része marad a városban (10-ből kb. 3), kötelességünknek érezzük, hogy lehetőséget biztosítsunk számukra. Emellett azonban azzal is kell foglalkoznunk, hogy a nagyobb szenioritást képviselő kollégákat visszavonzzuk a városba. A 90-es évek közepe óta egy kisvárosnyival, kb. 20 ezer fővel lett kevesebb Pécs lakossága, bennünket foglalkoztat, hogy hol vannak ezek az emberek. A magasan hozzáadott értékű feladatoknál elsősorban nem pályakezdőkre számítunk, hanem olyanokra, akik Budapesten, Frankfurtban, Londonban dolgoznak, de régi pécsiek. Szeretnénk őket megszólítani, hogy időközben sokat változott Pécs, a városnak új koncepciója van, a munkaadók, így az ITSH tud olyat kínálni, amiért érdemes hazajönni. Amellett, hogy természetesen a pénz is fontos, az számít, hogy milyen szakmai kihívást kínálunk, mennyire inspiráló a munkakörnyezet, milyen az ügyfél, milyen sikerekre van lehetősége a munkavállalónak. Fontos láttatnunk, hogy egy Pécsett ülő embernek igenis van hatása a világ gazdaságára. Mint ahogy az is lényeges, hogy a munkatársaink hasznosnak érezzék magukat, hogy tudatában legyenek annak: értéket teremtenek. Ahogy mondani szoktam: nemzetközi karriered lehet anélkül, hogy kimozdulnál Pécsről. Bár nálunk arra is van lehetőség, hogy a csereprogramjaink révén valaki a pécsi szerződésével elmenjen félévre Németországba, Angliába, Spanyolországba.

– Mi a pécsi telephely célja, merre fejlődik?

– Nem határoztunk meg létszámcélt, mert ez bármennyi lehet. Ha a város attraktívabbá tud válni az emberek számára, akár Baranyában, akár az országban, akár Európa-szinten, és ez vonzó lesz a leendő munkavállalók számára (mert minden megvan egy élhető élethez), ha elkezdenek ideáramlani akár a seniorok, akár a pályakezdők, akkor ennek megfelelően tudom a pozíciókat egyre nagyobb arányban megnyitni.

Kis Tünde