A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.30.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.30-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában november 24-re rekordot döntött a koronavírus fertőzésben egy nap alatt elhunytak száma, mely 19 fővel nőtt, és ezzel a járvány halálos áldozatainak a száma elérte a 735-öt. 744 újonnan azonosított esettel 34300-ra nőtt a járvány kezdete óta regisztrált megbetegedések és 16899-re az aktív fertőzöttek száma.

 

Felére csökkent Albániában a turisták száma a koronavírus-járvány következtében

Az albán statisztikai intézet adatai szerint a 2020. július –szeptember közötti időszakban 43,3%-kal csökkent a turisták és  44,9%-kal  a  vendégéjszakák  száma  Albániában  az  előző  év  azonos  időszakához  képest.  A  szállodai szobakihasználtság 2020 harmadik negyedévében 19,2%-os volt szemben az előző év azonos időszakában mért 38,2%-kal. A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések a hegyi turizmust és a kulturális célú utazásokat érintették a legnegatívabban.

 

Nagyobb lehet az albán gazdaság visszaesése

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének előrejelzése szerint Albánia gazdasága a májusban becsült 5%-nál nagyobb mértékben, 6,4%-kal eshet vissza 2020-ban. 2021-re ugyanakkor már 4,6%-os gazdasági növekedéssel számol az intézet. A régióban a turizmusnak leginkább kitett montenegrói gazdaság visszaesése lesz a legnagyobb, 9%-os csökkenéssel, Montenegrót Albánia követi, majd Észak-Macedónia.

 

AUSZTRIA

 

Ausztriában tömegesen tesztelik a tanárokat és a rendőröket

Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot–jelentette be az osztrák kormány pénteken. A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.

 

Szolgálatba állt az első Covid-intenzívterápiás mentő Burgenlandban

A megnövekedett igények miatt Burgenland tartományban szolgálatba állítottak egy intenzívterápiás mentőautót. Ezzel az autóval szállítják a kórházak között azokat a betegeket, akik folyamatos lélegeztetésre szorulnak. A járművet úgy alakították ki, hogy orvos is teljesíthessen rajta szolgálatot, az emeltszintű ellátáshoz szükséges minden felszerelés megtalálható rajta. Az autón egy gépkocsivezető és egy mentőtiszt teljesít szolgálatot, az intenzívterápiás orvost a kórházak adják.

 

„Ha az EU valóban ezt akarja, akkor fizetnie kell” –az osztrákok ellenzik a sípályák zárva tartását a téli szünetre

Az osztrák pénzügyminisztérium szerint a síterepek zárva tartása a háromhetes karácsonyi időszakra 2,4 milliárd eurós (több mint 865 milliárd forintos) veszteséget jelentene az országnak. „Ha az EU valóban ezt akarja, akkor fizetnie kell érte” –mondta Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter, felszólítva az EU-t, hogy kompenzálja a kieső bevételek80 százalékát,  összhangban  az  osztrák  kormány  támogatási  programjával  a  járvány  miatt  bezárni  kényszerülő vállalkozások számára.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgiumban már laposodik a járványgörbe

Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban, ahol az előző hét adataihoz képest jelentősen, huszonegy százalékkal 4165-re zsugorodott az új fertőzöttek napi átlagos száma is -közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnap. A jelentés szerint a hét folyamán átlagosan naponta 316,4 embert szállítottak kórházba, ami 34 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A járvány megjelenése óta 40 498-an kerültek kórházba a fertőzéssel összefüggésben Belgiumban -írja az MTI.

 

Belgiumban minden járványadat javult a hét folyamán

A jelentés szerint a hét folyamán átlagosan naponta 316,4 embert szállítottak kórházba, ami 34 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A járvány megjelenése óta 40 498-an kerültek kórházba a fertőzéssel összefüggésben Belgiumban. Kórházban jelenleg 5017 embert ápolnak, 7 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív ellátásban 1201 beteg részesül, ez 4 százalékkal marad el az egy hete közzétett adatoktól. A hét folyamán átlagosan 172-en  haltak  meg  a fertőzés szövődményeiben, ez heti viszonylatban 16,2 százalékos csökkenést jelent.

 

Belgium: súlyosan leterheltek az egészségügyben dolgozók szerte Európában

A koronavírus-járvány óriási terhelést jelent az egészségügyben dolgozók számára mind a túlórák megnövekedett száma, mind a mentális igénybevétel miatt. Az egészségügy szinte minden európai országban alulfinanszírozott, a kórházak maximális kihasználtságon üzemelnek, az orvosok és nővérek traumatizálódnak a szenvedések láttán. Astrid van Male kollégái mellett tanácsadóként dolgozik. Nolwenn Le Bronzec évekig dolgozott nővérként egy belga kórházban, de a stressz miatt elhagyta hivatását. Most egy pékségben dolgozik.

 

A vírustagadás és a politikai korrektség terrorja találkozik: belga orvosok szerint covid-fóbia van a világban, és nem hagyják őket a maszkviselés ellen hergelni

A belga helyzetről nehéz úgy beszélni, hogy ne említsük meg azt a nyílt levelet, amelyet még szeptemberben írtak belga tudósok és egészségügyi szakemberek a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések ellen. A politikai korrektség terrorjának  megfelelően  arról  írtak,  hogy  most  sajnos  covid-fóbia  van  a  világban  (Miért?  Szeretni  kellene  a koronavírust?), és nem engedik megszólalni azokat, akik nem értenek egyet a maszkviseléssel vagy oltással. A tudományos bölcselkedés álarcában megjelenő levél mélyén maga a vírus tagadása van.

 

Koronavírus: Luxemburgban bezárnak a bárok és az éttermek

Az elmúlt két hétben napi 500-nál több új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok, meghaladva azt a küszöbértéket, amelyet a kormány előzetesen kitűzött ahhoz, hogy elkerüljék a korlátozásokat. Luxemburgban csütörtöktől bezárnak a bárok és az éttermek, továbbá a színházak és a mozik a koronavírus -járvány terjedésének lassítása végett.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

A regisztrált fertőzöttek száma november 26-ra Bosznia-Hercegovinában 1589-cel 83 328-ra emelkedett, míg az aktív fertőzöttek száma 32 689-re nőtt. Egy nap alatt 34-en vesztették életüket a betegség következtében, így a járvány kitörése óta a halálos áldozatok száma elérte a 2428-at.

 

5 milliárd BAM volt Bosznia-Hercegovina kereskedelmi hiánya az első 10 hónapban

A 2020. január-október közötti időszakban Bosznia-Hercegovina mintegy 8,59 milliárd BAM értékben exportált árut, ami 11,2%-kal kevesebb az előző év azonos időszakához képest, míg az import körülbelül 13,92 milliárd BAM-ot tett ki, ami 14,8%-kal kevesebb, mint az előző év első 10 hónapjában. A külkereskedelmi hiány körülbelül 5,32 milliárd BAM volt. A teljes  exportból  6,26  milliárd  BAM  volt  az  EU-ba  irányuló  kivitel  értéke,  mely  11,1%-os  csökkenés  éves összehasonlításban, míg az EU-ból származó import értéke 15,4%-os visszaeséssel 8,46 milliárd BAM-ra csökkent.

 

A Bosznia-hercegovinai Föderáció 6 millió BAM-mal támogatja a repülőtereket

A  bosznia-hercegovinai Föderáció kormánya a koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozására 4 repülőteret összesen 6 millió BAM-mal támogat. A pénzügyi támogatás célja a munkahelyek megőrzése, a likviditás támogatása, a folyamatban lévő repülőtéri modernizációs projektek befejezése, valamint a versenyképesség fenntartása. A teljes összegből a szarajevói repülőtér 3,5 millió BAM, a tuzlai és a mostari repülőtér 1-1 millió BAM, a bihaci repülőtér pedig 0,5 millió BAM-os támogatásban részesül.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária szigorítja a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, meghosszabbítja a vészhelyzetet

Kostadin Angelov, Bulgária egészségügyi minisztere bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta a COVID-19járvány terjedése miatt bevezetett vészhelyzet meghosszabbítását 2021 január végéig, valamint számos új korlátozást vezetnek be. A kormány bezár minden éttermet, edzőtermet, bevásárlóközpontot és kaszinót, valamint az egyetemeket, iskolákat, óvodákat és bölcsődéket is, az iskolák digitális oktatásra állnak át. Az intézkedések november 27-től lépnek életbe, és várhatóan december 21-től enyhítik őket. November 25-én az egészségügyi minisztérium 4382 új koronavírus-esetet jelentett, amellyel 129 348-ra nőtt a járvány kitörése óta regisztrált koronavírus-fertőzések száma, és jelenleg 86 020 aktív esetet tartanak nyilván. Boyko Borisov miniszterelnök azt mondta, hogy az új intézkedések által érintett vállalkozások csaknem 400 millió leva (244 millió dollár / 205 millió euró) értékű intézkedésekkel kapnak ellentételezést.

 

Bulgária 37,3 millió euró uniós forrást különít el a koronavírus-járvány elleni új intézkedések finanszírozására

A bolgár kormány november 19-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány elleni új intézkedések finanszírozására 73 millió levát (44,1 millió dollár / 37,3 millió euró) szán az EU Emberi Erőforrások Fejlesztése 2014–2020 közötti operatív programja keretében.

 

Bulgária több mint 12 millió eurót költ további COVID-19 gyógyszerekre és oltásokra

A bolgár kormány jóváhagyta, hogy az egészségügyi minisztérium költségvetése további 20,4 millió levával bővüljön (12,4 millió dollár / 10,4 millió euró), melyet a COVID-19oltásokra és gyógyszerekre használhatnak fel. Körülbelül 6,4 millió leva jut az EU sürgősségi támogatási eszközére (ESI), amely biztosítja az ország számára a koronavírus elleni vakcinákhoz való jobb hozzáférést. A kormány zöld utat adott az egészségügyi minisztériumnak is arra, hogy 14 millió levát költsön 17280 flakon Remdesivir beszerzésére az év végéig.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehország 16 millió főre tervez vakcinát vásárolni

Csehország 16 millió fő számára tervez koronavírus elleni vakcinát venni, közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter kedden Prágában. Miután minden embert kétszer kell beoltani, a cseh kormány azzal számol, hogy összesen 32 millió adag oltóanyagot vesz. Csehországnak 10,7 millió lakosa van, abból 8,5 millió a felnőttek száma. Gyermekeknek  a vakcina hosszabb távú kipróbálása nélkül nem ajánlott a védőoltás.

 

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket

Az  új  koronavírus-járvány  csehországi terjedésének  lassulása  következtében  jelentősen  csökkent  a  kórházakra nehezedő nyomás, ezért a prágai kormány hétfőn hatályon kívül helyezte a nem akut, tervezett műtétek elhalasztását előíró rendeletét -közölte Jan Blatny egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

 

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban. A laboratóriumi tesztek szombaton 3187 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami ezerrel kevesebb, mint egy hete. Az aktív fertőzöttek száma 88 825-re csökkent –derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel nyilvánosságra hozott legfrissebb adatokból.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Három évszázada nem tapasztalt recesszióra figyelmeztet a brit pénzügyminiszter

Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolójában elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 11,3 százalékkal zuhan. Sunak hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű visszaesésre több mint háromszáz éve nem volt példa a brit gazdaságban.

 

Boris Johnson Twitteren jelentette be a „karácsonyi buborékokat”

Tudósok szerint egy átlagos családi karácsony a vírus átvitelének ideális terepe. Legfeljebb három háztartás találkozhat majd az ötnapos karácsonyi időszakban, december 23. és 27. között –állapodtak meg az Egyesült Királyság négy nemzetének vezetői. Az emberek találkozhatnak otthonokban, istentiszteleti helyeken és szabadtéren, valamint az utazási korlátozásokat is enyhítik. A „karácsonyi buboréknak” azonban „exkluzívnak” kell lennie, és továbbra sem lehet közösen kocsmákat vagy éttermeket látogatni.

 

Készpénz vs. koronavírus -megjött a legfrissebb eredmény

A  brit  jegybank  megbízására  tudományos  módszerekkel  megvizsgálták,  milyen  hosszú  ideig  marad  életben  a koronavírus az egyik leggyakrabban használt fontbankjegyen. Az eredmény nem megnyugtató, de nem is riasztó. A magyar kormány legutóbbi intézkedéscsomagjában az egyik csapásirány a járvány elleni harcban a készpénzhasználat visszaszorítása. A Bank of England (BoE) arra is kíváncsi volt, mennyire veszélyes a bankjegyek érintése, ezért tudományos  kutatókat  bízott  meg  azzal,  hogy  kiderítsék,  milyen  kockázatot  jelent  a  koronavírus-fertőzés szempontjából a készpénzhasználat -derül ki a Guardian cikkéből.

 

Végtelenül óvatos lazítást tervezget Nyugat-Európa

Bemutatta a járvány hátralevő, téli és tavaszi szakaszának kezelésére vonatkozó terveit a brit miniszterelnök. Boris Johnson  elmondta:  az országos kijárási korlátozást december másodikától feloldják, helyette újra visszatérnek egy háromfokozatú járványügyi besorolási rendszerhez, az egyes fokozatokban azonban most szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe, mint az országos lezárás előtt. A liverpoolihoz hasonló közösségi tesztelési programokat indítanak a fertőzött régiókban, hogy a vírus reprodukciós rátáját egy alá szorítsák.

 

Negatív COVID-teszttel rövidíthető lesz a brit karantén

Jelentős  könnyítés  várható  a  brit  karanténszabályzatban:  december  közepétől  kevesebb  mint  egy  héten  belül szabadulhat az eredetileg 14 napos karanténból az a külföldi, aki a járvány szempontjából nem kifejezetten veszélyes államból érkezik. A brit kormány bejelentette, hogy mindössze egy koronavírus-teszt kell hozzá, amelyik a beutazástól számított ötödik napon vagy azután készül. Ha negatív, vége az elzártságnak.

 

Jövő héttől a britek is enyhítenek

A jövő héten a kormány eredeti tervei alapján kinyithatnak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a szabadidős létesítmények azokban az angliai országrészekben, amelyek nem a legmagasabb szintű koronavírus-készenléti fokozat hatálya alatt állnak –jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány megerősíti a járvány megfékezését célzó készenléti rendszert.

 

Az angol klubok örülnek, hogy visszatérhetnek a nézők

Az angol labdarúgó Premier League klubjai üdvözlik, hogy decembertől –ha  csak részben is, de –visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba. A brit miniszterelnök, Boris Johnson hétfőn jelentette be, hogy jövő szerdától visszatérhetnek a nézők a nagy-britanniai sporteseményekre. A BBC szerint a koronavírus-járvány szempontjából legalacsonyabb kockázatú térségekben négyezer szurkoló lehet jelen a szabadtéri eseményeken, az eggyel magasabb, kettes kockázatú övezetekben kétezer embert engednek be a lelátókra, a hármas kockázatú térségekben viszont továbbra is zárt kapuk mögött rendezik mega mérkőzéseket.

 

Hetvenszázalékos védettséget nyújt az oxfordi vakcina

Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina 70 százalékos védelmet nyújt a koronavírus ellen. Bár ez a védelmi arány alacsonyabb, mint a Pfizer vagy Moderna (95 százalék) elnevezésű védőoltásoké, a tárolása és a szállítása sokkal egyszerűbb –számolt be a BBC. Az Egyesült Királyság százmillió vakcinát rendelt elő az Oxfordi Egyetemtől, amely ötvenmillió ember beoltására lesz alkalmas.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Észak-Macedónia válsághelyzetet hirdetett

Egy hónapos válsághelyzetet hirdetett november  20-tól az észak-macedón államfő. Stevo Pendarovski bejelentette, hogy az ország északi és déli határsávjában az illegális migráció miatt hónapok óta válsághelyzet van érvényben, ezt azonban most, a koronavírus-járvány miatt az ország egész területére kiterjesztették, így a rendőrök és a katonák is hatékonyabban tudnak részt venni mind az illegális migráció, mind a járványhelyzet kezelésében, és segíteni tudnak a járványkórházak működtetésében. A regisztrált fertőzöttek száma november 26-ra Észak-Macedóniában 1288-cal  57 457-re emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 39-cel 1600-ra nőtt.

 

Észak-Macedóniában éves összehasonlításban 51%-kal nőtt a munkanélküliség októberben

2020 október végére 153799 munkanélkülit tartottak nyilván Észak-Macedóniában, ami 51%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest, míg 2020 szeptemberéhez képest csak 1,6%-kal nőtt a munkanélküliség.

 

5,8%-kal nőttek a tényleges nettó bérek Észak-Macedóniában

Az    augusztusi    8%-os  emelkedést  követően  2020  szeptemberében  éves  összehasonlításban  5,8%-kal,    havi összevetésben pedig0,3%-kal növekedtek a tényleges nettó bérek Észak-Macedóniában. A nominális nettó átlagbér 7,7%-kal 27405 dinárra nőtt (528 USD / 444 EUR).

 

FRANCIAORSZÁG

 

Harmadik napja lassul a járvány terjedése Franciaországban

Franciaországban  lecsengőben  van  a  járvány  második  hulláma–mondta Jérome  Salomon járványügyi  igazgató Párizsban. Kijelentését  arra alapozta, hogy az egymást követő  harmadik napon csökkent a kórházban ápoltak száma–csütörtökön ez 32 324 volt, akik közül4653-an voltak intenzív osztályon, az előző napi 4775-höz és az egy héttel ezelőtti  4900-hoz  képest. Ugyanakkor mégmindig 21 150 új estet jelentettek a hatóságok 24 óra alatt, 2200 betegfelvétel történt a kórházakban és 311-en kerültek intenzív osztályra.„A vírus terjedése lelassult, de a fertőzöttek száma még mindig magas” –derült ki az MTI tudósításából.Azelhunytakszámaszerdaóta436-tal47127-reemelkedett.

 

Fokozatosan oldják fel a karantént Franciaországban

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént -mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak   adott  interjúban.  “Az  enyhítések  három  fokozatban  a  járvány  alakulásától  és  az  ahhoz  kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt, és végül 2021 januártól” -idézi az MTI a kormányszóvivőt.

 

December 15-től lefújják a karantént Franciaországban

Az üzletek újranyitásával szombaton megkezdődik akoronavírus-járvány miatti járványügyi korlátozások fokozatos feloldása Franciaországban, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány -jelentette  be Emmanuel Macron. A francia államfő kedd esti televíziós beszédében jelezte: az október 30-án bezárásra kényszerült minden üzlet újranyithat szombaton, és az istentiszteletek is megtarthatók maximum harminc ember részvételével, miután a járvány második hulláma túl van a tetőzésen. -írja az MTI.

 

Párizs a fővárosiak 30 –40 százalékának beoltására készül

Emmanuel Macron francia államfő kedd este jelenti be a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának menetrendjét, miközben a párizsi önkormányzat öt nagy oltóhely kialakítását kezdte meg, ahol januártól a főváros lakosságának mintegy 30-40 százalékát tervezik beoltani.

 

Koronavírus: az olasz és a francia gazdaságot üti meg leginkább a második hullám

A mobilitási adatok alapján Európa gazdasága nem szenvedi meg annyira a második hullámban hozott lezárásokat, mint a tavaszi, első lezárásokat. A két legnagyobb visszaesést Olaszország és Franciaország produkálhatja a negyedik negyedévben. Az európai országok az őszi hullámban is szigorú lezárásokat rendeltek el, hogy visszaszorítsák a koronavírus járvány terjedését, visszaszorítsák a lakossági mobilitást. A Google és az Apple térképes applikációinak adataiból nagyjából pontosan látni lehet, hogy az  utóbbi mennyire szorult vissza. A francia statisztikai hivatal összefüggést talált az otthonmaradás és a gazdasági visszaesés mértéke között. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a második hullámban a francia és az olasz gazdaság szenvedi el a legnagyobb visszaesést.

 

Franciaország: bajban vannak az alpesi síparadicsomok

Nehéz szezon elé néznek az alpesi síparadicsomok Franciaországban is. Vajon elindulnak-e egyáltalán a felvonók idén? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a helyieket és a vállalkozókat a luxus síközpontok egyikében, Courchevelben is. Ha Franciaország egészét vesszük, körülbelül 350 síterepet bénít meg a koronavírus-járvány.

 

Illegális bulikat szerveznek Franciaországban

Tizenhat embert megbüntetett a francia rendőrség a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban egy illegális partin, amelyet ugyanabban a házban rendeztek, ahol egy héttel ezelőtt több mint háromszázan buliztak a koronavírus-járvány miatti lakhelyelhagyási és gyülekezési tilalom ellenére -írja az MTI.

 

HORVÁTORSZÁG

 

További korlátozó intézkedések Horvátországban

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe. November 21-én éjféltől a nyilvános összejöveteleken ötven helyett legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Horvátországban november 25-re egy nap alatt 3603 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 111 617-et. Az elmúlt napon 56 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1501-re emelkedett.

 

Horvátország is tömegesen tesztel

A horvát fővárosban november 23-tól négy fázisban tesztelik a lakosságot. Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az időseken, a szociális otthonok lakóin végeznek gyors antigén-tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a vírus jelenlétét. A tesztelés önkéntes alapon működik és ingyenes. A városban 12 helyen állítanak fel koronavírus-teszteket végző pontokat. A teszteléshez nem kell majd beutaló, bárki online jelentkezhet, a megadott időpontra pedig pontosan kell érkeznie. Az eredményt 15 percen belül kézhez kapják a tesztalanyok. A városi vezetés közleménye szerint első körben 50 ezer teszt áll rendelkezésre a szűréshez, de az igényeknek megfelelően további tesztek beszerzését tervezik.

 

Az Európai Befektetési Bank egy további 142,5 millió eurós hitelkerettel támogatja a horvát KKV-kat

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 142,5 millió eurós (169,6 millió dolláros) hitelkeretet nyújt Horvátországnak,  hogy támogassa a helyi kis-és középvállalkozások mielőbbi kilábalását a COVID-19járvány okozta válságból. A pénzügyi csomagról az állami tulajdonban lévő Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (HBOR) állapodtak meg, mely a kkv-k támogatására elfogadott 400 millió eurós csomag második részlete.

 

9,1%-kal nőtt a munkanélküliség októberben Horvátországban

A szeptemberi 8,8%-ról 2020 októberében 9,1%-ra nőtt a munkanélküliség Horvátországban, a munkanélküliek száma pedig elérte a 154168-at. Havi összehasonlításban 4,6%-kal, az előző év azonos időszakához képest pedig 26,8%-kal nőtt a munkanélküliség. Az átlagos havi nettó bér 3,4%-kal nőtt szeptemberben egy évvel korábbi adathoz képest, miután augusztusban 3,1%-kal emelkedett. Havi összehasonlításban azonban az érték 0,4%-kal 6747 HRK-ra csökkent szeptemberben.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma november 26-ra Koszovóban 704-gyel 36 253-ra, az aktív esetek száma 13 168-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt kilenccel 948-ra nőtt.

 

Az EU 26,5 millió eurót biztosít Koszovónak a COVID-19 járvány hatásainak kezelésére

Az Európai Unió (EU) 26,5 millió eurót (31,5 millió dollárt) biztosít Koszovónak, hogy segítse az országot a COVID-19-járvány okozta válság kezelésében. Az első 20,5 millió eurós részletet várhatóan az év végéig folyósítják.

 

5,5%-kal csökkent a koszovói kereskedelmi hiány októberben

Koszovó kereskedelmi hiánya éves szinten 5,5%-kal 267 millió euróra (317 millió USD) csökkent októberben. Az export 57%-kal nőtt az előző évhez képest, a tárgyhónapban 50,6 millió euróra, míg az import éves szinten 1%-kal 317,6 millió euróra nőtt. Koszovó fő exportpiacai Albánia, Németország és Svájc voltak, a behozatal legnagyobb része pedig Törökországból, Németországból és Kínából származott.

 

LENGYELORSZÁG

 

Egy lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a vírus

Egy észak-lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus, a Lengyelországban kimutatott első nyolc esetről a Gdanski  Orvostudományi  Egyetem  kutatói  számoltak  be  kedden.  A  közlemény  szerint  az  észak-lengyelországi Pomerániai vajdaság területén működő egyik nyércfarmon összesen 91 állaton végzett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy a SARS-CoV-2 vírus esetében lehetséges a nyércek ember általi megfertőzése.

 

Az ünnepek előtt kinyithatnak az üzletek Lengyelországban

Szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a lengyel bevásárlóközpontok. Lengyelországban a karácsony előtti időszakban enyhítenek a kiskereskedelemre elrendelt korlátozásokon, szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok –jelentette be Mateusz Morawiecki  miniszterelnök  szombaton  Varsóban.  Morawiecki  hangsúlyozta,  hogy  munkahelyek  százezreinek megmentéséről is szó van.

 

MONTENEGRÓ

 

Meghosszabbítják a kijárási tilalmat Montenegróban

Meghosszabbítják a kijárási tilalmat Montenegróban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: míg eddig 21 és 5 óra között volt tilos az utcára lépni, november 25-től már 19 órától érvényes a tilalom, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a vendéglátóhelyeknek legkésőbb 18 órakor be kell zárniuk. A regisztrált fertőzöttek száma november 26-ra 620-szal 32 808-ra emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig kilenccel 459-re nőtt.

 

NÉMETORSZÁG

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 11. 7.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: rekordszámú haláleset történt Németországban

Minden korábbinál magasabbra emelkedett, és első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint. Az eddigi rekord 315 volt, az első fertőzéshullám legsúlyosabb időszakában, április 16-án jegyezték fel -írja az MTI.

 

A korlátozások meghosszabbítását akarják vezető német politikusok

A  koronavírus-járvány  második  hulláma  miatt  bevezetett  korlátozások  meghosszabbítását  sürgette  a  német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap. A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

 

Koronavírus: decemberben kezdődhet a német lakosság oltása

Legkésőbb 2021 elején, de talán már idén decemberben elkezdődhet Németországban a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2)  ellen -mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn az IDT Biologika oltóanyag-fejlesztő és -gyártó társaság dessaui központjában tett látogatásán. Európai uniós együttműködéssel és kétoldalú megállapodásokkal több mint 300 millió adag oltóanyagot kötöttek le, és rögtön el lehet kezdeni az oltást, amint megkapja az első vakcina az európai uniós forgalmazási engedélyt.

 

Egyre többször támadják a német kórházakat

Megugrott  a  kórházak  és  más  rendszerszintű  fontosságú  intézmények  elleni  informatikai  támadások  száma Németországban egy vasárnap ismertetett kormányzati kimutatás szerint. A szövetségi parlament egyik ellenzéki pártja,  a  liberális  Szabad  Demokrata  Párt  (FDP)  frakciójának  írásbeli  kérdésére  összeállított  statisztika  szerint informatikai bűnözők 43 alkalommal hajtottak végre eredményesen támadást kórházak ellen a január-novemberi időszakban.

 

Heti két napnyi tartós home office jöhet a legnagyobb német banknál

Nem tűnik el a home office a koronavírus után sem: Európa-szerte 20-50%-os állandó home office arányt terveznek a nagybankok a járvány utánra, a Deutsche Bank a Bloomberg cikke szerint hetente 2 napos távmunkával kalkulál. Christian Sewing vezérigazgató már beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy megnövekedhet a banknál a korábbihoz képest a home office aránya. A nagyobb rugalmasság mellett az ingatlanbérlési költségek csökkenése kísérheti a lépést.

 

Legfrissebb német konjunktúramutatók (QIII)

2020 3. negyedévében a német GDP 8,5%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ezzel a gazdaság nagymértékben ellensúlyozni tudta a pandémia okozta 2. negyedéves, súlyos visszaesést. A gazdasági növekedés ezzel együtt még mindig 4%-kal alacsonyabb volt a válság előtti utolsó (2020. QIV) negyedévhez képest. A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a növekedés valamivel erőteljesebb volt, mint amire az októberi előrejelzésben lehetett számítani.

 

Történetének legnagyobb átalakítása jön a DAX-nál

A Deutsche Börse ma bejelentette, hogy a jövőben a mostani 30 helyett 40 tagja lesz a vezető német részvényindexnek, a DAX-nak. Ezzel párhuzamosan a közepes kapitalizációjú részvényeket tömörítő MDAX tagjainak száma 60-ról 50-re csökken. A kisebb kapitalizációjú vállalatok részvényeiből álló SDAX tagjainak száma nem változik. A DAX-ba csak olyan cégek kerülhetnek majd be, amelyek a megelőző 2 évben EBITDA-szinten nyereségesek voltak. A DAX átalakítása az elmúlt években már több alkalommal is terítéken volt, amit most többek között német nagyvállalatok, kibocsátók, intézményi befektetők, kisbefektetők, szakmai szervezetek javaslatai alapján hajtanak végre.

 

Megkezdte behozni lemaradását a német gépipari export

A harmadik negyedévben már mérséklődött a német gépipari export lemaradása az egy évvel korábbitól a tavaszi járványvédelmi zárlat miatt bekövetkezett nagy visszaesés után a VDMA pénteki jelentése alapján. A német gépipari és gyárépítő vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDMA  (Verband  Deutscher  Maschinen-und  Anlagenbau) kimutatása szerint szeptemberben 7,6 százalék volt a német gépipari export elmaradása az egy évvel korábbitól, a július-szeptemberi harmadik negyedévben pedig 12,4 százalékkal kevesebb, 39,8 milliárd euró.

 

Már majdnem a koronavírus előtti időket idézi a kikötők forgalma

Az  RWI  (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung) és az ISL (Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik) kutatóintézetek által közösen kalkulált konténerforgalmi index új rekordszintre, 122,6 pontra emelkedett az előző havi 119,6 pontról. Az index összetevői között októberben a kínai kikötők forgalma mellett a Kínán kívüli kikötők forgalma  is  jelentősen  emelkedett.  A  németországi  és  észak-európai  gazdasági  aktivitással  szorosan  korreláló Nordrange-Index is jelentős mértékben emelkedett októberben, és már csak mindössze 1,1 pont választja el a koronavírus-válság előtt elért rekordértékétől.

 

Miskolc és a Lufthansa: még nincs minden veszve

Európa legnagyobb légitársaságát sem kímélte a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság. A légi közlekedés krízise az iparág összes területét érinti, és világszerte több tízezer ember elbocsátásával jár. A baj Miskolcot sem kerülte el, ahol a Lufthansa Technik függesztette fel beruházását október végén. A német cég várhatóan 2-3 év múlva felülvizsgálja a miskolci beruházás lehetőségét.

 

OLASZORSZÁG

 

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

A második hullámban most először csökkent az aktív fertőzöttek száma az olasz egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 796 ezret. Jelenleg több mint 38 ezer embert kezelnek kórházban a COVID-19miatt, közel 4 ezren vannak intenzíven.

 

Olasz kormányfő: Karácsonykor nincs puszilkodás!

Visszafogott ünneplésre kérte honfitársait az olasz kormányfő csütörtökön, amikor egy nap alatt több mint 36 ezer új koronavírusos-beteget találtak, és 653-an haltak meg a betegségben. „Nincs puszilkodás, nincs egymás ölelgetése, kerülni kell a nagy vacsorákat szenteste, józan ésszel kell ünnepelni!”-mondta Giuseppe Conte kormányfő.

 

Koronavírus: Olaszországban nem enyhítenek a szigorú korlátozásokon

A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat, miután egy nap alatt több mint 37 ezer új fertőzöttet szűrtek és 699 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

 

Koronavírus: az olasz és a francia gazdaságot üti meg leginkább a második hullám

A mobilitási adatok alapján Európa gazdasága nem szenvedi meg annyira a második hullámban hozott lezárásokat, mint a tavaszi, első lezárásokat. A két legnagyobb visszaesést Olaszország és Franciaország produkálhatja a negyedik negyedévben.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus Romániában: ismét közel tízezer új eset van, de csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 9739 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 440 344-re  emelkedett –közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 168 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 10 541-renőtt. Eddig összesen 313 885-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma csökkent, jelenleg 115 918-en vannak. Jelenleg 1205 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, eggyel többet, mint tegnap, és ez újabb rekordot jelent. Az elmúlt 24 órában 35 575 tesztet végeztek.

 

Románia: életben a harmadik költségvetés-kiigazítás

A román kormány november 23-án elfogadta az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, amely a román bruttó hazai termékhez  (GDP)  mérten  9,1%-os  államháztartás  hiánnyal  számol  4,2%-os  gazdasági  csökkenés  mellett.  Az államháztartási  hiány  2020-ban  0,5  százalékponttal  haladja  meg  a  korábban  előrevetített  8,6%-ot.   Florin   Citu pénzügyminiszter  elmondta,  hogy  a  hiány  nagy  részét  az  államháztartás  bevételeinek  elmaradása  okozza.  A költségvetés-kiigazításkor főleg az egészségügyre, a szociális ellátásra és az oktatásra fordítanak több pénzt. Az idei évben a kormány azzal számol, hogy a bevételek elérik a GDP 32,2%-át, ugyanakkor a kiadások a GDP 41,3%-át.

 

Romániában nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik az oltás megszervezését

Romániában  nemzetbiztonsági  kérdésnek  tekintik  az  új  típusú  koronavírus  elleni  védőoltás  beszerzésének  és tárolásának megszervezését, valamint az ehhez szükséges emberi erőforrások biztosítását. Ennek megfelelően az oltási stratégiát az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa fogadja majd el. Klaus Iohannis bejelentette: a hadsereg biztosítja a vakcina sajátos körülmények közötti tárolását a központi raktárban és hat regionális raktárban. Ezekből juttatják majd el az oltóanyagot az állandóés a mozgó helyi oltási központokba. Elsőként az egészségügyi személyzetet, az idősotthonok és más szocio-medikális központok személyzetét, valamint a lakosságnak azt a rétegét oltják be, amelynek esetében nagy a kockázata a súlyos lefolyású megbetegedésnek. E kategóriák mellett elsőbbséget élveznek az ország működése biztosításában kiemelt szerepet betöltő ágazatok dolgozói, így például a rendőrök és tűzoltók.

 

Romániában a járvány közvetett hatásai jobban károsították a lakosság egészségét, mint a vírus

Romániában súlyosabb az új típusú koronavírus-járvány közvetett hatása a lakosság egészségi állapotára, mint maga a COVID-19betegségé. Az Erdélystat november 14. előtti hivatalos adatok felhasználásával készített elemzése szerint április és augusztus között mintegy 5%-kal többen haltak meg Romániában, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, a halálozási többlet  pedig  június és augusztus között a 10%-ot is eléri. A COVID-19 betegségnek tulajdonított  halálozások  csak  3-4%-át  teszik  ki  az  április  és  augusztus  közötti  összes  halálozásnak.  Mivel  a statisztikákban  kimutatható  halálozási  többlet  jelentősen  meghaladja   a COVID-19-cel  összefüggésbe  hozott halálozásokat,  feltehetően  az  egyéb  egészségügyi  problémák  elhanyagolása  vezethetett  a  népesség  egészségi állapotának rosszabbodásához és a halálesetek növekedéséhez. Az elemzés a járványtól független egészségügyi ellátás visszaesését a kórházi kiírások, az onnan elbocsátottak számának alakulásával igazolja.

 

Ezek Románia legértékesebb vállalatai 2020-ban

Még a koronavírus-járvány ellenére is 4,3%-kal, 33,8 milliárd euróra (164,6 milliárd lej) nőtt Románia 10 legértékesebb vállalatának összesített értéke. Bár az összesített érték nőtt, több vállalatot is látványosan negatívan érintett a járvány. A legértékesebb romániai vállalat a számítások szerint a digitális robotokat fejlesztő UiPath. A vállalat értékét 10,5 milliárd euróra teszik, ami 72%-os növekedés az előző évhez viszonyítva. Második a Hidroelectrica (energia) 4,2 milliárd eurós (20,5 milliárd lejes) értékkel, míg harmadik az OMV Petrom olajipari vállalat. Tavalyhoz képest egy helyet rontott, és idén már csak hatodik a kolozsvári székhelyű Banca Transilvania 2,22 milliárd eurós (10,84 milliárd lej) értékkel. Románia legnagyobb hitelintézetének értéke 2019-hez viszonyítva 13%-kal csökkent.

 

Megnyitott az első „Covid-biztos” szálloda Romániában

A koronavírus-járvány leginkább a turizmust sújtja, és különösen gyászos év elé néznek a szállodák is. A túlélésért való küzdelemben innovatív megoldással kísérletezik Romániában egy hoteltulajdonos. A galaci szállodában, az országban elsőként és egyedüliként valósították meg a személyzet, tehát emberi kontaktus, és egyben fertőzésveszély nélküli forgalmat. A szállóvendég online lefoglalja a szobáját, kap egy kódot, aminek a segítségével megérkezésekor bejuthat a hotelbe, a szobájába, reggelizhet, kijelentkezhet és fizetheti is a számlát, közben senkivel nem találkozik.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Lassul a fertőzés Spanyolországban

Tovább  lassul  a  koronavírus-fertőzés  terjedése  Spanyolországban.  A  lezárásoknak  és  más  intézkedéseknek köszönhetően 14 nap alatt 39%-kal csökkent az új esetek száma, ami ugyanakkor még mindig magas, napi átlag 12250 új fertőzöttet regisztrálnak és naponta átlagosan 268-an halnak meg. November 25-én 7220 új beteget találtak és 537-en haltak meg, mellyel 43 600 fölé emelkedett a betegségben elhunytak száma. Madrid régió már azt tervezi, hogy enyhíti a korlátozásokat Karácsonyra és engedélyezi az összejöveteleket 10 főig, illetve a kijárást hajnali fél kettőig.

 

Januárban indul az átfogó spanyol oltási program

Európában az első két ország Spanyolország, illetve Németország, amelyeknek átfogó oltási programja van már a koronavírus-járvány kapcsán. A spanyol oltási program januárban elindul 13 ezer oltási ponton, sok egészségügyi szakértő bevonásával -jelezte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután részt vett a G20 online csúcstalálkozón, ahol szintén a járvány elleni védekezési lépések globális összehangolásáról és a kilátásokról beszéltek.

 

SVÉDORSZÁG

 

Nyoma sincs a nyájimmunitásnak Svédországban, az eddigi átfertőzöttség semmit sem segít

Nem találnak arra utaló jeleket, hogy Svédországban –ahol egyedülálló módon gyakorlatilag a kezdetektől fogva szinte szabadjára engedték a koronavírust -bármit is segítene a társadalomban eddig megjelent immunitás. „A nyájimmunitás bonyolult dolog. Nem látjuk jelét annak, hogy a társadalomban jelenleg észlelhető immunitás lassítaná a fertőzéseket”–mondja Anders Tegnell, Svédország vezető epidemológusa.

 

Svédországban is szigorítanak a járványhelyzet miatt

Szigorításokat  kénytelen  bevezetni  Svédország,  mert  nem  működik  a  svéd  modell.  Meredeken  emelkedik  a járványgörbe, huzamosabb ideje napi 4000 felett regisztrálnak új megbetegedést a 10 milliós országban, miközben elérte a 6500 főt a halálozások száma. Közben az OECD friss jelentése is megállapította, hogy a skandináv állam kezelte Európában legrosszabbul a pandémiát.

 

SZERBIA

 

Szerbiában újra virtuális oktatásra állnak át

A jövő héttől ismét virtuális oktatásra állnak át az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák Szerbiában, és a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb javaslatára a téli szünet is hosszabb lesz, december 21-től január 18-ig tart majd. A regisztrált fertőzöttek száma november  26-ra Szerbiában 7579-cel 140 608-ra nőtt, a halálos áldozatok száma pedig az utóbbi 24 órában 41-gyel 1315-re emelkedett.

 

Szerbiában tovább szigorítanak

A szerb kormány tovább korlátozta a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így november 24-től az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig. Ezen kívül kötelezővé tették a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket.

 

Szerbiában nem lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter azt mondta, a vírus elleni védőoltást a szakemberek mindenkinek ajánlják, de erre nem fogják rákényszeríteni azokat, akik nem akarnak élni ezzel a lehetőséggel. A miniszter szerint, amint megérkezik a vakcina első szállítmánya, a szerbiai kórházak Covid-részlegein dolgozók kapják meg először az oltást, majd a többi egészségügyi szakember. Ezek után kerülnek sorra a biztonsági szolgálatok munkatársai, a rendőrség és a katonaság tagjai.

 

Elfogadta a 2021-es költségvetési tervet a szerb kormány

A szerb kormány elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvénytervezetet, amely körülbelül két héten belül kerülhet a szerbiai képviselőház elé. A tervezet 1336,3 milliárd dinár (4089 milliárd forint) bevétellel és 1514,8 milliárd dinár (4635,3 milliárd forint) kiadással számol.  A tervezet szerint a költségvetés hiánya jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát teszi ki, míg az államadósság a GDP 58,7 százaléka lesz. A tervezett intézkedések igyekeznek csökkenteni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat, és elősegíteni a mihamarabbi talpra állást.

 

Szerbia gazdasága az idén csak egy százalékkal zsugorodik

Az előrejelzések szerint Szerbia gazdasági teljesítménye az idén csak egy százalékkal csökken, ami Európában a legjobbnak számít, a munkanélküliség pedig 7,3 százalékra mérséklődött. Szerbia nem spórolt azon forrásaival, amelyek a gazdaság megsegítését célozták, hiszen ez a munkahelyek megőrzését és jobb életszínvonalat eredményez.

 

A vállalatok teljes bért csak állami segítséggel tudnak fizetni Szerbiában

Belgrádban  bemutattáka  Külföldi  Befektetők  Tanácsának  (FIC)  2020.  évi  Fehér  könyvét,  amelynek  sarkalatos megállapítása, hogy Szerbiában mérsékelten, de javul az üzleti légkör. A FIC leszögezi, hogy Szerbia gazdasági fejlődése hat pilléren alapszik, ezek a következők: szállítás, energiaipar, telekommunikáció, digitalizáció és elektronikus ügyvitel, ingatlanok és építkezés, munkaerő és emberi tőke. A bruttó nemzeti termék csak enyhe arányban csökkent, mivel azonban a közadósság gyorsan növekszik, a további támogatások csak korlátozottak lehetnek. A koronavírus-járvány alatt a szerbiai vállalatok teljes összegű bért csak állami segítséggel tudnak fizetni.

 

Elhunyt Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje

Elhunyt a szerb ortodox egyház feje, Irinej pátriárka. Az egyházfő koronavírussal került kórházba, feltételezik, hogy a szerb egyházfő a montenegrói szerb pravoszláv egyház vezetője, Amfilohije érsek temetési szertartásán fertőződhetett meg, melyen több órás liturgiát tartott. A szerb ortodox egyházat sokan bírálták, amiért a járvány idején sem vezet be óvintézkedéseket: áldozáskor a hívek ugyanazt a kanalat használják, és a legtöbben maszkot sem viselnek, illetve távolságot sem tartanak.

 

SZLOVÁKIA

 

Koronavírus Szlovákiában: november 24-én 1 811 fertőzöttet regisztráltak, 23-an meghaltak

Szlovákiában november  24-én10  145  PCR-tesztet végeztek el, amiből 1 811 lett pozitív. A kiértékelt antigén tesztek száma 21 198, ebből 937 pozitív. A kórházakban 1 684 pácienst kezelnek, közülük 1 491 személynek igazoltan koronavírusa van. A COVID-19 okozta szövődményekben további23 személyt hunyt el.

 

Teszt nélkül utazhat be Szlovákiába az, aki átesett a koronavíruson az elmúlt három hónapban

Szlovákiában  november 10-én újabb  járványügyi  szigorításokat  vezettek  be,  amelyek  értelmében  az  északi szomszédunkhoz való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt,vagy Szlovákiában készült negatív antigénteszt szükséges, ezek meglétét pedig ellenőrzik a határon. Egészen idáig így is volt, azonban Martin Klus külügyi államtitkár november 19-én este bejelentette, hogy mostantól negatív teszt nélkül is be lehet majd utazni Szlovákiába, amennyiben az ember már átesett a koronavíruson az elmúlt 3hónapban, és fel tud mutatni erről egy szlovákiai orvos által kiállított igazolást. Az ingázók sem mentesülnek a szabályok alól, nekik is kell a negatív teszt vagy igazolás arról, hogy átestek a fertőzésen. A módosítást a szlovák szakmai konzílium hagyta jóvá, azzal együtt, hogy mostantól aki zöld besorolású országból tér vissza Szlovákiába, átutazhat vörös besorolású országon is, ha a határon igazolni tudja, hogy csak az átutazáshoz szükséges időt töltötte a vörös besorolású országban.

 

November 27-től szigorítják a szlovákiai vendéglők teraszaira vonatkozó feltételeket

November  27-től a közegészségügyi hivatal pontosítja a vendéglők külső teraszainak működési feltételeit. Az újítás szerint ezután azon a külső teraszon lehet ételt és italt felszolgálni, amelynek nyitott a bejárata, rövid-vagy hosszútávra tervezett konstrukciókkal van körülvéve legfeljebb három oldalról.   A közegészségügy közlése szerint pontosítani fogják a  6  fő  feletti  gyülekezésekre vonatkozó  kivételeket  is.  Marek  Eliáš,  a  közegészségügyi  hivatal  kommunikációs osztályának munkatársa szerint ezek csak olyan jellegű rendezvények lehetnek, melyek csak egyszeriek és legfeljebb 48 órán keresztül tartanak.

 

Koronavírus: megvan a 3. szlovák tesztkör eredménye is

A tömeges szlovákiai tesztelés harmadik körében november 21-én68 888 antigén tesztből 1366 lett pozitív azon a 458 településen, ahol vizsgálták az embereket. A pozitív tesztek aránya 1,98 százalék volt. Az önkéntes tesztelésen alacsony volt a részvétel, mely azt eredményezi, hogy a pozitívan teszteltek aránya az egyes községekben magasabb. A tesztelésre ugyanis inkább azok mennek el, akikben felmerült a gyanú, hogy esetleg pozitívak lehetnek.

 

Szlovákia újra leteszteli az ország lakosságát

Még karácsony előtt újabb, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelésre kerül sor Szlovákiában -jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, a kormány november 19-iülése után. A kormányülésen egy miniszter sem ellenezte a tesztelés újabb fordulóját, holott annak már megvalósított előző köreiről megoszlik a szakértők és a lakosság véleménye is. Igor Matovic a koronavírus-tesztelés újabb fordulóját azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a kormány központi válságstábja úgy értékelte a tesztelés előző fordulóit, hogy segítségükkel sikerült visszaszorítani a fertőzöttek számának emelkedését.

 

Új szubvenciós programot indít a kulturális tárca

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma egy új szubvenciós programot indít a kultúrához és kreatív iparhoz köthető műszaki és támogató szakmákban dolgozó személyek számára, akik eddig nem folyamodhattak támogatásért. A kultúrához és kreatív iparhoz köthető műszaki és támogató szakmákat űzők a március és szeptember közötti időszak után havi 540 euró, vagyis összesen legfeljebb 3.780 euró támogatást igényelhetnek. A segélyt azok a kérvényezők nyerhetik el, akik bevétele az adott hónapban nem haladta meg az 540 eurót. A kérvényeket november 23-tól december 2-ig lehet benyújtani. Az aktuális felhívás a kultúra területén dolgozó egyéni vállalkozókat és a szabadfoglalkozású személyeket érinti.

 

Válságos szeptember van a szlovákiai szállásadók mögött

35%-kal kevesebb vendéget fogadtak a szlovákiai szállásadók 2020 szeptemberében, mint a tavalyi évben. A csökkenés elsősorban a külföldi vendégek távolmaradásának köszönhető, 2019 szeptemberéhez képest a külföldiek 66%-a “tűnt el” a szlovákiai idegenforgalomból. A kevés vendégéjszakát főként a városi hotelek sínylik meg. A belföldi turisták aránya szeptemberben  78,9%  volt. A külföldi turisták elmaradását érzékelteti, hogy míg most szeptemberben 80 ezer vendégéjszakát töltöttek el Szlovákiában, addig ez a szám 2019-ben  237  ezer  volt.2020 első kilenc hónapjában hárommillió vendéget regisztráltak a szállásadók, ami 40%-os csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az összesítés szerint a hazai turisták száma 29%-kal, a külföldi látogatók száma pedig 58%-kal csökkent.

 

Tart a válság a szlovákiai autópiacon

A szeptemberi fellendülés után októberben újra visszaestek a hazai újautó-eladások. Az e hónapban eladott 6694 új személygépkocsi 29 százalékkel kevesebb, mint amennyi tavaly ugyanebben a hónapban talált gazdára (9436 db). Sovány vigasz, hogy évközi mutatóban csak minimális a lemaradás a szeptemberi összegzéshez képest (2019/2020 I-X.: 85 854/62 301 db, tehát -27,43%; ez a mutató szeptember végén 27,23% volt).

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

A szlovén kormány november 21-én egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket. Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. Janez Jansa kormányfő elmondta, hogy az illetékes minisztériumoknak legkésőbb december 5-éig elő kell készülniük a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek. November 23-tól megkezdték az egészségügyi dolgozók tesztelését is.

 

Továbbra is nagyon gyorsan terjed a vírus Szlovéniában

A szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, és további aggodalomra ad okot, hogy nő a kórházi kezelésre szoruló betegek és az áldozatok száma. Nem lehet járványgócokról beszélni, a vírus az egész országban jelen van. A kormány szerint azért nem lassul a járvány terjedése, mert sokan nem tartják be a megelőző intézkedéseket. A kabinet törvénymódosítási javaslatot küldött a parlamentnek, amelyben 1500-tól 15 000 euróit terjedő pénzbírsággal sújtanák azokat, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak. A kormány által november   25-én  közzétett  adatok  szerint  az  elmúlt  24  órában  2226-tal,   69   306-ra  nőtt  a  fertőzöttek  száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1199-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1297-en vannak kórházban, közülük 202-t ápolnak intenzív osztályon.

 

Maximum két órára átjöhetnek a szlovén állampolgárok

November   23-tól  maximum  2  óra  időtartamra  elhagyhatják  országuk  területét  a  határ  mentén  élő  szlovén állampolgárok. Ezzel Szlovénia a korábbi igen szigorú rendelkezéseinek egyik paragrafusát –a lakhelyelhagyási tilalmát –enyhítette. Az újonnan bevezetett szabályozás értelmében csak valamely szomszédos ország (tehát Olaszország, Ausztria, Horvátország vagy Magyarország) területére léphetnek be a szlovén állampolgárok, továbbá csak abban az esetben, ha a vásárlási céllal felkeresett kereskedelmi egység, vagy az igénybe vett szolgáltatás az adott ország területén földrajzilag közelebb található az illető lakóhelyéhez, mint egy hasonló Szlovéniában, sezt határátlépéskor igazolniuk is kell.

 

Egymillió euróval támogat légitársaságokat a szlovén állam

Közel egymillió eurós támogatást ítélt oda nyolc légitársaságnak, köztük a Wizz Airnek a szlovén kormány, cserébe a cégeknek ljubljanai járatokat kell üzemeltetniük. A szlovén kormányzati portálon olvasható bejelentés szerint 985 ezer eurót (356 millió forintot) oszt szét a gazdasági minisztérium nyolc olyan légitársaság között, amelyek jelentkeztek egy október végi felhívásra. A kedvezményezettek a Lufthansa, a Swiss, a Turkish Airlines,az Air France, a Wizz Air, a LOT, az Air Serbia és a Montenegro Airlines.

 

25%-kal csökkent az újonnan regisztrált személygépkocsik száma az év első tíz hónapjában

2019 első tíz hónapjához képest 2020 azonos időszakában 25%-kal kevesebb új személygépkocsit, mindössze 47781-et vettek nyilvántartásba Szlovéniában. Csak októberben éves szinten 24%-kal, 4549-re csökkent az új személygépkocsik regisztrációja.2019-ben 0,5%-kal 73 211-re nőtt az újonnan nyilvántartásba vett személyautók száma.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Először lépte át Oroszországban az 500-at a napi halálozások száma

A november 25-i adatok alapján az egy nap alatt a koronavírus által okozott megbetegedésben elhunytak száma először emelkedett 500 fölé Oroszországban. Az előző napi halálozási szám (november 24 –491 fő) 16 fővel emelkedve november 26-ra elérte az 507 főt.

 

Oroszország: teljesítőképességük határán a kórházak

Az Euronews információi alapján a folyosón fekszenek a koronavírusos betegek Oroszországban, a tomszki kórházban. A november elsején készült, kiszivárgott felvétel készítője szerint nincsenek már szabad ágyak, ezért fekszenek a betegek a padokon. Padból is már csak kettő van üresen. Az orvosok alkoholos filccel a betegek kezére firkantják oda, ki kicsoda. „Ha az emberek nem izolálják magukat, ha nincs társadalmi távolságtartás, akkor nem tudjuk a helyzetet kezelni. A fekvőbeteg-ellátásban van egy extra létesítményünk, ahol harminc beteget tudunk ellátni, de az intenzív ágyak már tele vannak” -mondta az ulan-udei járványkórház főorvosa, Tatjana Szimbelova.

 

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Az orosz államfő nem vehet igénybe engedélyezetlen oltást, ugyanakkor a tesztfázisban lévő vakcinával már oltják az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat.„Még nem kezdtük el a tömeges oltásokat, az államfő pedig nem vehet részt oltási programban önkéntesként. „Lehetetlen lenne” –közölte Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő egy arra vonatkozó kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beoltatta-e már magát. „Az elnök nem vehet igénybe engedélyezetlen vakcinát” –tette hozzá.

 

Koronavírus: Magyarországon is gyárthatják az orosz vakcinát

Az özönlő kedvező brit és amerikai vakcinafejlesztési hírek hallatán Oroszország közölte, hogy 1 milliárd adagot legyártana jövőre a Szputnyik  V vakcinájából és kevesebb mint 10 dollárért adná dózisonként. Többek között Magyarországon is gyárthatják az oltóanyagot. Oroszország Indiával, Dél-Koreával, Brazíliával és Kínával partnerségben tervezi a gyártást Oroszország és még több országban, többek között Magyarországon is gyárthatják a Szputnyik V vakcinát –mondta el az orosz állami befektetési alap (RDIF) vezetője, Kirill Dmitriev a Reutersnek.

 

Felépült a koronavírus fertőzésből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Negatív lett az új tesztje a koronavírussal korában megfertőződött Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, ezt ő maga hozta nyilvánosságra hétfőn a Telegram üzenetküldő portálon. Az ukrán elnök és hivatalvezetője ugyanazon a napon, november   9-én  hozták  nyilvánosságra,  hogy  pozitív  lett  a koronavírus-tesztjük.  Ezt  követően  november  12-én mindketten a kijevi Feofanyija kórházba vonultak be, hogy még jobban elszigeteljék magukat, de egészségük nem volt komoly veszélyben, végig szövődménymentesen vészelték át a fertőzést.

 

Kazahsztán 400 darab lélegeztetőgépet biztosít Kirgizisztán számára

A kazah vezetés döntésének értelmében az ország 400 db „Kokcsetav-4P” típusú lélegeztetőgépet küld Kirgizisztánnak, melyről a kazah ipari és infrastrukturális fejlesztéséért felelős minisztérium számolt be. A segélycsomag továbbá tartalmaz 2 millió orvosi gumikesztyűt is. A humanitárius segítség értéke megközelíti a 389 M KZT-t (913 ezer USD).

 

5,3%-os GDP visszaesést várnak Kirgizisztánban 2020-ban

A kormány elemzőinek várakozása szerint a kirgiz gazdaság 2020-ban várhatóan 5,3%-kal fog csökkenni. Az erre vonatkozó bejelentést Artyem Novikov, időszakosan megbízott miniszterelnök jelentette be.

 

Növekedett Tádzsikisztánban a mezőgazdasági termelés ezévben

A mezőgazdasági termékek előállítása az év január-október hónapok közti időszakban a tadzsik Mezőgazdasági Minisztérium közleményének értelmében előző év azonos időszakához képest 7,5%-kal növekedett és elérte a 27,8 Mrd TJS-t (2,4Mrd USD).

 

Több koronavírussal fertőzött beteg elkülönítésére létrehozott központ bezárása mellett döntöttek Üzbegisztánban

A COVID-19vírussal fertőzött betegek számának csökkenése lehetővé tette a korábban különböző intézményekben és bevásárlóközpontokban kialakított, koronavírussal fertőzött beteg elkülönítése céljából létrehozott központ bezárását. A  Regnum  hírügynökség  információi  alapján  bezárták  többek  között  a  tashkenti  régióban  az  Atlasz bevásárlóközpontban  létrehozott  befogadóállomást,  illetve  továbbá  tervezik  a  „Fiatalság”  névre  keresztelt sportkomplexumban felállított központ felszámolását is.

 

KÍNA

 

Amerikai elnökválasztás: a kínai elnök gratulált Joe Bidennek

Hszi Csinping kínai elnök szerdán hivatalosan gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez, és kiemelte, hogy bízik a sikeres együttműködésben –írja a CNBC. Az elmúlt években a kereskedelmi háborús retorika határozta meg a két nagyhatalom viszonyát, Donald Trump elnöksége alatt mérgesedett el igazán a kapcsolat.

 

Szijjártó Péter: egymillió tabletta favipiravir ékezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából szerda hajnalban -közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban. “A nap legfontosabb eseménye azt hiszem, hogy már meg is történt, hiszen negyed hatkor landolt az a repülőgép, amely újabb egymillió darab favipiravir gyógyszert szállított Magyarországra, ezúttal Kínából” -mondta a miniszter. Ez a gyógyszer segíti a koronavírus-betegek gyógyulását, enyhíti tüneteiket -tette hozzá.

 

Üzent a hongkongi kormányzó: helyre kell állítani az alkotmányos rendet

Az alkotmányos rend helyreállítását jelölte ki elsődleges célként Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán megtartott, éves politikai beszámolójában -derül ki a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap internetes kiadásának beszámolójából. Lam eddigi leghosszabb beszámolóját tartotta meg szerdán: a több mint 80 bekezdésből álló dokumentum ismertetése csaknem másfél órába telt. A beszédet eredetileg október 14-ére tervezték, ám a kormányzó akkor öt vezető tisztségviselő kíséretében Pekingbe utazott, hogy a központi kormányzat támogatását kérje a hongkongi gazdaság helyreállításához.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Koronavírus-helyzet Törökországban

Törökországban az  utóbbi  nap  folyamán  28  351  ember  szervezetében  mutatták  ki  az  új  típusú  koronavírust. Törökországban a betegnek minősítettek napi száma az elmúlt két hétben ugrásszerűen nőtt. A mutató 2500-2700 közötti értékekről keddre egészen 7381-ig szökött. A napi betegszám szerdán 6814-re mérséklődött. A fertőzés szövődményei következtében 24 óra leforgása alatt rekordszámban, 168-an vesztették életüket. A halálos áldozatok száma ezzel 12 840-re emelkedett. A hétfői adat 153, a keddi pedig 161 volt.

 

Mélypontra süllyedtek Törökország devizatartalékai

15 éves mélypontra süllyedt Törökország devizatartalékainak értéke, ami arra vezethető vissza, hogy a jegybank és állami bankok hatalmas összegeket költöttek a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának támogatására. A török jegybank által november 19-én közzétett adatok szerint a november 13-ával végződött héten több mint másfél milliárd dollárral, 40,37 milliárd dollárra csökkent a devizatartalék szintje, ami 2005 júliusa óta a legkisebb érték. Az év elején még 78 milliárd dollárra rúgtak a devizatartalékok. A Goldman Sachs amerikai bankház elemzőinek becslése szerint Törökország központi  bankja  saját  devizatartalékaiból  több  mint  százmilliárd  dollárt  költött  január-októberben  a  török  líra árfolyamának támogatására.

 

11,2 millió külföldi turista látogatott Törökországba az év első 10 hónapjában

A koronavírus-járvány kapcsán világszerte bevezetett utazási korlátozások miatt a Törökországba látogató külföldiek száma éves szinten mintegy 72,5%-kal csökkent, az év első 10 hónapjában 11,2 millió külföldi turista látogatott az országba. Míg az elmúlt három hónapban -augusztustól októberig -mintegy 5,7 millió külföldi látogatót regisztráltak, ez a szám áprilisban és májusban csak 50 000 körül volt, amikor a járvány tetőzött Törökországban. Az oroszok a látogatók mintegy 17,06%-át, azaz közel 1,91 milliót tettek ki, őket a németek követik 9,26%-kal (1,03 millió látogató), a bolgárok pedig 8,91%-kal (997 470). 2019-ben több mint 45 millió külföldi látogatott az országba, szemben a 2018. évi közel 39,5 millióval.

 

Törökország mezőgazdasági exportja a járvány ellenére nőtt

Törökország mezőgazdasági exportja 6,3%-kal nőtt éves összevetésben 2020 első kilenc hónapjában. Ez elsősorban a kormány ágazatnak nyújtott támogatásainak és a megfelelő infrastruktúrának volt köszönhető. Az új koronavírus járvány miatt bevezetett intézkedések nem befolyásolták a gyártólétesítmények működését, mert ezek kivételt képeztek a korlátozások alól. A növény-és állattenyésztők is mentesültek a tilalmak alól. A mezőgazdaság számos ágazatot megelőzve, 2020 második negyedévében 4%-os növekedést ért el.

 

Az autóipari beszállítók extra munkaidő rendszert vezettek be

7 hónap adatai alapján az autóipari dolgozók 5,4%-ának lett pozitív a koronavírus tesztje, és az ágazat 200000 dolgozójából 10000 volt betegszabadságon azért, mert kapcsolatba került koronavírus-fertőzött személlyel. A gyártás folytonosságának biztosítására a cégek extra munkaidő rendszert vezettek be és 5%-kal növelték a foglalkoztatottak számát. Mivel az Egyesült Királyság még nem kötött kereskedelmi megállapodást az EU-val, számos európai vállalat vásárolt előre alkatrészeket Törökországból. Ezen tendencia alapján a török autóipar exportja idén eléri a 9 milliárd dollárt, mintegy 1,6 milliárddal kevesebbet, mint tavaly, míg a forgalom körülbelül 3,4 milliárd dollárral csökkenhet.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Kimaradoznak az egyetemről az amerikai fiatalok

Lévén a koronavírus-járvány következtében az iskolák –csakúgy, mint tavasszal –most is távoktatásra térnek át, egyre több amerikai főiskolás hagyja abba tanulmányait. Ez pedig nagy hatással lehet a jövőbeli keresetekre. A National Student Clearinghouse Research Center adatai szerint az egyetemi beiratkozások száma összességében 4%-kal  esett vissza  most ősszel. Ez már önmagában is rossz adat, azonban ezen belül is az elsőévesek száma 13%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Az amerikaiakat jobban érdekli a hálaadás, mint a vírus

A járványügyi hatóságok figyelmeztetése ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén, hogy a közelgő hálaadás miatt meglátogassa messze élő rokonait –közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap. A hatóság közlése szerint március közepe óta nem vásároltak ennyien repülőjegyet; akkor több mint egymillióan utaztak légi úton. A légitársaságok többsége egyébként –jóllehet, a szövetségi kormányzat dollár milliárdokkal segítette őket –nem fizeti vissza a repülőjegy árát, még abban az esetben sem, ha valaki egészségi okokra hivatkozva kénytelen lemondani az utazásról.

 

Helyhiány szüli a sátorkórházakat

A piac gyorsan reagált: fellendült a sátrak gyártása és hirdetése. A Texas és Mexikó határán levő El Paso újra a címlapokra került. A határváros tavaly augusztusban azzal küzdötte fel magát a hírekbe, hogy egy gyűlölet-bűncselekmény elkövetésekor 20 ember életét vesztette, 26-an pedig megsebesültek a helyi áruházban kitört lövöldözés során. Az idei év sem alakul jobban El Pasóban. Amerikában általában, de Texasban különösen erős harmadik hullám tapasztalható a Covid–19-világjárvány kapcsán az utóbbi hetekben. Ennek következtében a helyi egyetemi kórház, a Texas Tech University Health Sciences Center megtelt koronavírusos betegekkel, így nem maradt más hátra, sátorkórházat kellett létesíteni az intézmény parkolójában.

 

Kiderült, mikor fertőz legjobban a koronavírus

A tünetmentesek terjesztik a leginkább a járványt, az amerikai járványvédelmi központ (CDC) ezért az arcmaszk viselését javasolja mindenkinek friss útmutatójában. A CDC kutatása szerint a fertőzőképesség a fertőzés utáni ötödik napon tetőzik -idézi a hírt az Euronews. “ASARS-CoV-2 fertőzések nagy részét tünetmentesek terjesztik, a fertőzés több mint 50 százaléka olyan emberektől származik, akiknél nem jelentkeznek tünetek” -írja az amerikai kormányzati hivatal honlapján, ahol tudományos magyarázattal szolgál, miként teszi ellenőrizhetővé a járvány terjedését a maszk helyes viselése a portál szemléje szerint.

 

Koronavírus: durván megugró halálozásokra figyelmeztet Anthony Fauci

Kritikus szakaszba lépett a járvány az Egyesült Államokban, gyorsan emelkedhetnek a halálozások –figyelmeztet a USA vezető infektológusa, Anthony Fauci. Már most isnaponta közel 1500 halálos áldozatot követel a koronavírus az Egyesült Államokban és a járvány tavaszi kitörése óta összesen 257 ezer elhunytat tartanak nyilván. Arra a kérdésre válaszolva, hogy megduplázódhat-e ez a szám, Anthony Fauci elmondta, hogy aggódik a hidegebb idő beköszönte és a közelgő családi ünnepek miatt, mint a hálaadás, a karácsony, vagy a szilveszter.

 

Várhatóan december 11-én kezdődik a védőoltások beadása az Egyesült Államokban

A Pfizer szerdán jelentette be, hogy 95 százalékos hatékonysággal fejezte be a ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló védőoltása klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, és várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot.

 

Mikor jöhet végre az újabb koronavírus-mentőcsomag Amerikában?

Bár jó hírek érkeznek a koronavírus-vakcina fejlesztésével kapcsolatosan, az Egyesült Államokban rekordmagasra ugrottak a fertőzésszámok és az államok sorra jelentik be az újabb lezárásokat. Ilyen környezetben egyre égetőbb kérdés, hogy mikor jön az újabb gazdaságstimulációs csomag, hiszen a tavasszal meghozott intézkedések jelentős része kifutóban van vagy már kifutott. A kongresszus egyelőre nem tud megállapodni semmiben, de Joe Biden és az elemzők is optimisták.

 

Kényszerűségből, de egyre népszerűbb a mamahotel

Noha egyébként is egyre jellemzőbb, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint régebben,  az Egyesült Államokban a napjainkban a legmagasabb az otthon élő, 18-29 éves korosztály aránya. Bár egészségügyi vonatkozásban kevésbé kell tartaniuk a koronavírustól, a járvány miatt bekövetkezett recesszió érzékenyebben érinti a diákokat és a fiatal munkavállalókat, mint más csoportokat. A válság emellett felerősítette az őket érintő korábbi problémákat is, beleértve az alacsony béreket, a stagnáló munkaerőpiacot és a diákhitelek növekvő mennyiségét.

 

KANADA

 

Bajban van Kanada? Túlterhelés veszélyezteti az egészségügyi rendszerüket

Túlterhelés  veszélyezteti  a  kanadai  egészségügyi  rendszert,  mert  elképzelhető,  hogy  az  év  végére  akár megnégyszereződik  a  koronavírusos  betegek  száma  az  országban -figyelmeztetett  pénteken  Justin  Trudeau miniszterelnök. A legnagyobb város, Toronto ismét kijárási korlátozásokat vezet be az újonnan regisztrált esetek nagy száma miatt, és hasonló intézkedéseket hozott már több tartomány.

 

LATIN-AMERIKA

 

A koronavírussal kapcsolatos válságkezelés Latin-Amerikában -Soltész Béla elemzése

Latin-Amerikában  a COVID-19járvány megjelenését követő nyolc hónapban különböző súlyosságú egészségügyi és gazdasági válságok bontakoztak ki, amelyekre eltérő stratégiák alapján reagáltak az államok vezetői. A legtöbb országban a politikai vezetés komolyan vette a kihívást, és ahol kevésbé, ott is néhány hónap alatt megtörtént a korrekció.  A  fertőzések és  a  halálozások  száma lakosságarányosan  magasnak  mondható Brazíliában,  Chilében, Panamában és Peruban. A szakpolitikai intézkedések közül a legtöbb országban a gazdaságvédelemre koncentrálók voltak többségben, a munkahelyvédelmi intézkedések helyett azonban gyakoribbak voltak a pénzbeli vagy dologi segélyek. A politikai vezetők és intézmények népszerűsége változatosan alakult, de mindezidáig a bolíviai választás az egyetlen esemény, ahol a koronavírussal kapcsolatos (rossz) válságkezelésnek politikai következménye lett.

 

Bermuda és a Karib-tenger szigetei, a távmunkások paradicsoma

A  Karib-tenger és az Atlanti-óceán szigetei biztonságos környezettel csábítják a home office-ban dolgozó, tehetős munkavállalókat, mivel a hagyományos turizmusról a járvány miatt egyelőre szó sem lehet. Barbados, a Kajmán-szigetek, Aruba és Puerto Rico mind az otthonról dolgozó külföldi juppik kegyeit keresi. Mivel idejében lezárták a határaikat, és megtagadták az óceánjáró turistahajók fogadását, javarészt sikerült távol tartaniuk a vírust. A nyugati féltekén összesen nyolc helyről nem jelentettek fertőzéseket,és ezek mind a Karib-tenger vagy az Atlanti-óceán apró szigetei.

 

Bezárt a Western Union Kubában az amerikai szankciók miatt

A Western Union felfüggesztette 20 éves kubai tevékenységét, miután a szigetország ellen hétfőn hatályba léptetett washingtoni szankciókkal ellehetetlenítették a hazautalásokat. A 407 iroda bezárása nehéz helyzetbe  hozza  azokat  a kubaiakat,  akiknek  családtagjaik  rendszeresen  utaltak  pénzt  haza  külföldről,  hogy  támogassák  szigetországi megélhetésüket. A lépés elvileg kedvezhet a bitcoin kubai elterjedésének.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Ingyen oltják be a lakosság hetven százalékát Szaúd-Arábiában

A Szaúd-Arábiában élők 70 százalékát a következő hónapokban, de 2021 végéig elláthatják ingyen védőoltással, mégpedig lakosságnak azt a 70 százalékát, amelyik még nem érintkezett a vírussal –közölte Abdullah Asszíri, az egészségügyi miniszter helyettese a szaúdi állami televíziónak adott interjúban. Asszíri arra nem tért ki, hogy melyik védőoltást alkalmazzák az arab országban, csak azt hangsúlyozta, hogy „mindenki számára ingyenes lesz”.

 

A koronavírus-kereső kutyák gyorsabbak és megbízhatóbbak a teszteknél

A koronavírus-járványban a megelőzés a legfontosabb, ezért az ember ismét a legjobb barátjához fordult segítségért. Több országban is kiképeztek kutyákat a Covid–19 észlelésére. A világon elsőként az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Nemzetközi Repülőtéren (DXB) kezdtek el használni ilyen feladatra betanított ebeket.

 

Válságkezelés francia mintára

A szigorú egészségügyi óvintézkedéseket a napokban három héttel meghosszabbították. Komoly erőpróba elé állítja a koronavírus-járvány második hulláma Tunézia lakosságát is, pedig az elsőt sikerült eredményesen kezelniük. –A kormány eddig minden segítséget megadott az embereknek, így a nyár a megszokott ritmusban telhetett. Pillanatnyilag viszont egyre nagyobb a baj, mára a gazdaság is a szakadék szélére sodródott.

 

Irán világgazdasági integrációjának nincs alternatívája

Ahogy annak idején Trump számára presztízskérdés volt az elődje nevéhez fűződő lépés felrúgása, úgy Biden számára is valószínűleg az lesz a republikánus párti vezető lépéseinek visszacsinálása. Ebben reménykednek a megállapodásban részes felek, Irán mellett Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Európai Unió is. Számukra ez nemcsak az iráni nukleáris programról szól, hanem gazdasági érdekekről is. A szankciós környezetben nagyon nehéz nyíltan együttműködni iráni gazdasági szereplőkkel, különösen európai vállalatok számára.

 

Recseg-ropog az olajkartell, kiléphet az egyik legnagyobb kitermelő

Jövő héten tartja következő ülését az OPEC+, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének bővített változata, ahol az olajkitermelésükkel kapcsolatos újabb irányvonalat fogják megtárgyalni a tagországok. A várakozások szerint pedig a januári termelésbővítés elhalasztásáról állapodhatnak meg az olajkartell tagjai egymással. Ez mindenképpen további pozitívumként hatna az olajárakra, ugyanakkor most újabb kellemetlen hír reppent fel, amely kétséget ébreszt a szervezet jövőjét illetően, állítólag az Egyesült Arab Emírségek fontolgatja a kilépését, bár hivatalosan ezt az ország energetikai minisztere tagadta. Tavaly Katar már kilépett az OPEC kötelékeiből.

 

Többhavi csúcson az olajár

A Brent olajfajta ára szeptember eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfő délelőtt a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos újabb kedvező hírekre, illetve amiatt, hogy ismét feszültté vált a helyzet a Közel-Keleten.Az elmúlt időszakban több gyógyszergyártó jelezte, hogy sikeresen halad koronavírus elleni vakcina-kísérlete. Szakértők szerint a vakcina, vagy vakcinák közelgő megjelentése élénkíti majd az olajkeresletet.

 

Fokozatosan kinyitnak az iskolák a fertőzöttek számának növekedése ellenére Izraelben

Annak ellenére fokozatosan kinyitnak az iskolák Izraelben, hogy növekszik a koronavírusos fertőzöttek száma –jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden az MTI szerint. Otthon töltött több mint két hónap után keddtől az ötödik és a hatodik osztályosok is visszatérhettek az iskolapadba, ami azt jelenti, hogy 12 éves korig minden gyerek bejárhat az iskolába.

 

Több millió adag oltóanyaghoz segítheti Izrael a palesztinokat

A Palesztin Hatóság egyik tisztviselője szerint a zsidó állam belegyezett, hogy az elkövetkező hónapokban több millió adag oltóanyagot juttat el a palesztinok által lakott területekre –számolt be az Israel Hayomra hivatkozva a The Algemeiner. A hírek szerint Izrael több, mint hárommillió adag átadásáról egyeztetett különböző gyógyszercégekkel. Az izraeli vezetés többmint hatmillió adagot magának különít el.

 

2,7 százalékponttal növekedhet Namíbia szegénységi rátája 2020-ban

A Világbank előrejelzése alapján Namíbia szegénységi rátája 2020-ban 2,7 százalékponttal növekedhet, melynek oka a koronavírus járvány okozta egyenlőtlenségek növekedése és a hatalmas jövedelmek közti különbség szélesedése. A COVID-19okozta negatív hatásoknak legjobban kitett lakosság vidéken él, csupán középfokú oktatásban részesült és az építőipar, feldolgozóipar kereskedelem vagy szállítmányozási terület alkalmazásában áll.

 

Elemzők szerint 2021-ben várhatóan lassabb helyi valutaleértékelődéssel számolhat Ghána

A  Fitch  Solutions  szerint  2021-ben Ghána helyi valutája az USA dollárral szemben lassabban fog elértéktelenedni. A ghánai cedi (GHS) az előző évben mért 9%-os leértékelődését követően 2021-ben csupán 3,1% körüli veszteséget szenvedhet el a dollárral szemben.

 

AUSZTRÁLIA

 

Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

Ausztrália nemzeti légitársasága, amelyet egyben a világ legbiztonságosabb légitársaságaként tartanak számon, bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetén, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát –írja a CNN.

 

Koronavírus: Dél-Ausztrália bekeményít

Dél-Ausztráliában rendkívül szigorú, de mindössze 6 napig érvényes korlátozások léptek életbe: még a szabadtéri testmozgás és a kutyasétáltatás is tilos. A hatóságok közlése értelmében a zárlat alatt háztartásonként csak egy személy hagyhatja el otthonát naponta, és kizárólag az alapvető  szükségletek kielégítése  okán. Emellett az iskoláknak, az egyetemeknek, a kávézóknak és az éttermeknek zárva kell tartaniuk, tilos esküvőt és temetést tartani, a maszk viselése pedig mindenhol kötelező.

 

Forrás: MKIK Nemzetközi Hírlevél