A siker titka: „merek nagyot álmodni”

Sajátos vállalkozási történet kapcsolódik a Net’96 Kft.-hez, közelebbről annak ügyvezetőjéhez, Jávorka Zsolthoz. Az idén 25 éves cég tulajdonosa és cégalapító társai informatikai tevékenységgel, többségében szervizes munkákkal kezdték a vállalkozásukat, partnereik között olyan nagy intézmények voltak, mint a Pécsi Tudományegyetem. Húsz éven keresztül a vállalkozás fő irányvonalát az informatika jelentette, a cég alapvetően három lábon állt. Az időközben egyedüli tulajdonossá vált Jávorka Zsolt 2015-ben olyan jelentős változásokkal szembesült a piacon, amelyek következtében a vállalkozás elvesztette két „lábát”, ezért elment informatikai igazgatónak Magyarország 4. legnagyobb internetszolgáltató cégéhez. A mai napig is heti négy napot ott van, közben nem adta fel a Net’96-ot. Olyannyira nem, hogy néhány éve elkezdték felépíteni a fémipari divíziójukat és terméket kezdtek gyártani. Három éve még hatan, ma 27-en dolgoznak a vállalkozásnál. És arra is jó esély mutatkozik, hogy ez a szám növekedjen.

– Azt a szándékot, hogy fémmegmunkálással is foglalkozzunk, a külső lehetőségek érlelték meg. Igen kiváló pályázati lehetőségeket tudtunk igénybe venni erre a tevékenyre. Eddig a cég életében már mintegy húsz EU-s pályázatot nyertünk, többek között ezek biztosítják a növekedésünket – válaszol arra a kérdésre Jávorka Zsolt, hogy miért bővítették a vállalkozás profilját.

– A fémmegmunkálás mellett elektromos autót építenek, napelemparkokat is létesítettek és üzemeltetnek.

– Mindig abba az irányba mentünk, ahol jó pályázati lehetőségekkel tudtunk élni és ahol fizetőképes kereslet kínálkozott a termékünkre. Azt azonban mindig szem előtt tartottam, hogy kiváló minőségű munkát végezzünk. Az elmúlt évek alatt négy naperőművet építettünk, ezekre mint hosszú távú nyugdíjalapra tekintek. A tavalyi covidos helyzetben a napelemparkok bevételével keresztfinanszíroztuk a fémipar működését a vállalkozásunkban. Most, hogy felépült a gyártói bázisunk, alvállalkozókon keresztül nagy gyáraknak, autóipari beszállítóknak dolgozunk. Szükségesnek látom, hogy saját termékekkel jobban tudunk érvényesülni, ezért megszerveztük a darus üzletágunkat, de kisebb szélerőművek létrehozásán is dolgozunk.

– Egy új üzletág elindításához azért nem csak pénzre van szükség.

– A legfontosabb az akarat. A piacon mindent, így a tudást is meg lehet vásárolni. Én magam hamar megtanulok sok mindent, természetesen új szakmákat nem lehet elsajátítani rövid idő alatt, ezért hozzáértő embereket kell találni. Kényesen ügyelünk arra, hogy nálunk jók legyenek a munkakörülmények, például tágas, igényes, XXI. századi csarnokban dolgoznak a kollégáink, ez is hozzájárul ahhoz, hogy szívesen jönnek hozzánk az igényesebb szakemberek.

– Hogyan talál piacot az új termékekhez? Hiszen ez a szegmens teljesen más kapcsolatrendszert igényel, mint az informatika.

– Mivel gépipari iskolába is jártam, nem teljesen ismeretlen számomra ez a terület. Emellett ha tájékozódni szeretnénk, rengeteg információt lehet gyűjteni az interneten, de az értékesítés is sokkal egyszerűbb lett a világháló által. A gépipari divíziónkban is a több lábon állást kell megteremteni, hogy ha valamelyik bármilyen ok miatt nem működik, akkor is képes legyen tovább létezni a cég. Ez a modell korábban is sikeres volt, mindig is több lábon álltunk és most is ez a célunk.

– Az elmúlt 25 évben mi volt az önmaga számára megfogalmazott legfontosabb alapelv, amit cégvezetőként mindig szem előtt tartott?

– Talán az, hogy merek nagyot álmodni. Illetve a kitartás. Sokan a folyamat 90%-ánál véreznek el, én igyekszem befejezni azt, amit elkezdek. Emellett nálunk a legfontosabbak a kollégáink, minden helyzetben korrekt és megbízható vagyok, és nyílt lapokkal játszom.

– Ahogy említette, a pályázatok nagy szerepet kapnak a cég működésében.

– A pályázati támogatások mentén való fejlődés kissé másfajta gondolkodást igényel, mint a normál üzleti élet. Számos üzleti kapcsolatban megtapasztaltunk egyediségeket, így jól tudunk alkalmazkodni az elénk kerülő kihívásokhoz. Amikor bejött a koronavírus-járvány, akkor nem küldtük el az embereket, mint mások, hanem felújítottuk az épületeinket. Nem szabad egyből feladni. Sokszor egy megvalósítás utolsó 20%-a sokkal nehezebb, mint az előtte lévő 80%. Fontos, hogy nyitott szemmel járjuk a világot, mert rengeteget profitálhatunk az új technológiákból, ötletekből.

– Merre fejlődik tovább a vállalkozás?

– A közelmúltban vettünk egy új telephelyet, a napokban nyertünk egy újabb támogatást, de két másik pályázatot is beadunk: a darus üzletág kutatás-fejlesztéséhez, illetve telephely-felújításra. A jövőképünkben az álmaim megvalósításához egyértelműen az előrefelé „menekülés”, a növekedés fogalmazódik meg.

 

K.T.