„A megbízhatóság és az innovativitás jusson a partnereink eszébe rólunk”

Magyar Innovációs Nagydíj elismerő oklevéllel ismerte el a közelmúltban a Magyar Innovációs Szövetség az RG Net Kft. mesterséges intelligencia projektjét. A hardver- és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységének középpontjába az elmúlt másfél évtizedben az ipari alkalmazások területén alkalmazott informatikai fejlesztések kerültek. A cég életében meghatározó az innováció, Herbály István ügyvezető több társadalmi megbízatással – köztük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs alelnökeként – segíti a hazai vállalkozások ilyen irányú törekvéseit.

– Talán a legrangosabb hazai innovációs díjat a Magyar Innovációs Szövetség osztja ki, egy szakmailag roppant szigorú bizottság dönt az odaítéléséről. Magát a nagydíjat jobbára az egészségügyhöz, a gyógyszeriparhoz kötődő vállalkozások kapják, ezért az általunk létrehozott informatikai rendszerért adott elismerő oklevél komoly megbecsülésnek számít – mondja Herbály István.

– Miért fontos az önök számára, hogy megmérettessenek ilyen helyeken?

– Egyrészt amiatt, hogy visszajelzést kapjunk arról, tényleg újdonság-e, valóban jó-e, amit csinálunk, másrészt pedig ezáltal többen megismerik a tevékenységünket. Ez a fajta nyilvánosság az újabb megbízások, a bizalom miatt is fontos. Volt már olyan partnerünk, akinek az érdeklődését éppen egy korábbi innovációs elismerésünk keltette fel, és úgy gondolta, hogy ha a másik cég problémáját meg tudtuk oldani, akkor biztos az övét is. Így is történt.

– Hogyan szerveződik ma az RG Net mint cég?

– Az egy tudatos fejlődési folyamat eredménye, ahová mára eljutottunk. Meghatároztuk azokat a fő területeket, amikkel foglalkozni szeretnénk, és ezekre koncentrálunk. Alapvetően két termékvonalunk van, az egyik egy termelésirányítási rendszer, amit cégeknek szállítunk be, a másik pedig a mesterséges intelligenciára épülő fejlesztések. Évek óta igyekszünk ezekre fókuszálni, mert azt tapasztaltuk, hogy minél szűkebb a szegmens, annál profibbak tudunk lenni egy adott területen. Azt gondolom, hogy a sikereink egyik mozgatórugója a bizalom, ami már a cég indulásakor is fontos volt számunkra. Ma is csak olyan kollégákkal dolgozunk együtt, akikben száz százalékig meg lehet bízni, azonos az értékrendünk, és hosszú távú munkakapcsolatban gondolkodnak. És az az elkötelezettség, ami a kollégák irányába megvan, viszont, a cégvezetés irányába is érzékelhető, csakúgy, mint a partnereinknél is.

– Mit szeretne, hogy mi jusson eszébe ma az embereknek, a megrendelőknek, a partnereknek az RG Netről?

– A megbízhatóság és az innovativitás. Ha elvállalunk egy projektet, akkor azt biztos, hogy megcsináljuk, nem kell félni attól, hogy eltűnünk vagy visszaadjuk. Az innovativitás alatt pedig azt értem, hogy olyan dolgokat is meg tudunk valósítani, amelyekbe korábban többeknek beletört a bicskája.

– Mi jelenti ma a kihívást az önök számára?

– Rengeteg dolgot tanulunk nap mint nap, folyamatosan változik a jogszabályi környezet, a feltételek, itt volt és van a Covid, számtalan külső impulzus hoz kihívást számunkra naponta. De ehhez szerintem a legtöbb cég hozzászokott. A legnagyobb erőpróbát a szakember-utánpótlás jelenti, a megrendelések fogadásának vagy a cég további fejlődésnek az a korlátja, hogy van-e megfelelő tudású szakember. Nagyon nehéz megbízható, jó szakmai színvonalat képviselő munkatársat találni, a cégek leginkább egymástól tudják elszipkázni őket, amit egy jól működő informatikai ökoszisztémában nem szívesen csinál meg az ember.

– A cég vezetőjeként nem csak a saját vállalkozására fókuszál, hanem a tágabb környezetre is. A közelmúltban például többedmagával sikerült elérniük egy törvénymódosítást, ami megkönnyíti a kkv-szektorban működő internetszolgáltatók életét. Miért fontos az ön számára, hogy a többi vállalkozásért is kiálljon?

– Ha az ember kellően kitartóan dolgozik, akkor hatással lehet arra a környezetre, amiben él. Nem kell feltétlenül elszenvedni a döntéseket, a törvényhozást, meg a külső hatásokat, hanem meg lehet próbálni befolyásolni ezeket, ami sokszor sikerül is. Igyekezzünk olyan visszajelzéseket adni a döntéshozóknak, ami alapján a cégek számára kedvezőbb, élhetőbb környezetet tudnak biztosítani, erre például a kamara egy nagyon jó fórum.

– Hogy látja, merre fejlődik a cég, mi a következő kihívás?

– A termelésirányítás területén szeretnénk országosan minél több új ügyfelet behozni, amihez az ipar 4.0-s, illetve az új technológiai fejlesztési pályázatok jó lehetőséget adnak. Emellett a mesterséges intelligenciára épülő referenciáinkat olyan szintre kívánjuk fejleszteni, hogy eddig megoldhatatlannak tűnő problémákat is képesek legyünk kezelni.

Kis Tünde