Vegyipar, biotechnológia, környezetipar – szakmai fórum

A vegyipar, a biotechnológia és a környezetipar jelentős, sokszor rejtett kapacitással bír Baranya megyében. Vállalkozói kezdeményezésre reagálva a kamara megkezdte az érintett vállalkozásokkal, a közép- és felsőfokú képzésben érintett résztvevőkkel a közös egyeztetést. Az első fórumra Sellyén került sor, az Agrokémia Sellye Zrt. látta vendégül a résztvevőket.

Januárban indult az a vállalkozói kezdeményezés, amely a vegyipar, a biotechnológia és a környezetipar területén dolgozó vállalkozások szakmai fórumát útjára indította. A kimondott célok között szerepel az erőforrások optimalizálása, valamint a képzés, pályaorientáció, és K+F+I területén lehetséges együttműködések, illetve a közös beszerzés.

Az első szakmai fórumnak önkéntes kamarai tagunk, az Agrokémia Sellye Zrt. (AKS) adott otthont. A résztvevők a bemutatkozások során tevékenységük ismertetése mellett kitértek a cégeket érintő kihívásokra is. Az egyik közös pont a szakképzett munkaerő hiánya volt. Erre a beszélgetések során több válaszstratégiát is megismerhettek a résztvevők, többek között a pályaorientációban (szakmai versenyek, céglátogatások), gyakorlati képzésben (gyakorlati képzőhellyé válás), és a PTE-vel történő stratégiai együttműködések (kihelyezett tanszék, PTE SZKK kutatócsoport). A kamara ezek mindegyikében támogatja, és támogatni fogja a vállalkozói kezdeményezéseket. Többek között ezért is volt fontos, hogy a vállalkozások mellett képviseltette magát a PTE Szentágothai János Kutatóközpont, A PTE Természettudományi Kar Kémiai Intézete, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Környezetmérnök Kara,  valamint BMSZC Pollack Mihány Technikuma.

A bemutatkozásokat, és az első együttműködési felületek feltárását követően a résztvevőket Dr. Bokotey Sándor, az Agrokémia Sellye Zrt. vezetője vezette körbe a cég telephelyén, bemutatva a gyártást, és nemrég megvalósult, illetve folyamatban lévő fejlesztéseket is. A céglátogatás során kötetlen formában folytatódott az egyeztetés, és hasznos ötletek, javaslatok is gazdát cseréltek.

A fórum-sorozatot ősszel folytatjuk.