Forgassuk fel Pécset!

  • Van-e lehetőség a pécsi és regionális filmipar felvirágoztatására?
  • Mivel és hogyan járulna ez hozzá Pécs megújuló, dinamikus és életteli imázsához?
  • Miben segítené ez a helyi vállalkozókat, szállodákat, vendéglátóhelyeket? Visszajönnének-e a máshol dolgozó pécsi filmes szakemberek?
  • Hogyan valósíthatóak meg a fenntarthatósági trendek/követelmények a filmiparban Pécsett? Milyen pozitív hatása lenne a hirtelenjött ismertségnek a régió turizmusára?

A DesignPécs 2022 keretében ezeket a témákat járta körbe az érdekeltekkel, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécs City Studios Kft. koordinálásban egy filmes kerekasztal beszélgetés a Művészetek és Irodalom Házában.

Az egyik résztvevő szerint „Pécs egy kulturális és kreatív aranybánya”. Ha visszatekintünk, valóban évtizedekig igen színes hagyománya van Pécsett a filmgyártásnak. Itt működött a Pannónia Filmstúdió, volt egy Pécsi Filmalap, CinePécs Fesztiválok, mai napig készülnek itt filmek, mint az Utóélet vagy a Láthatatlanok.

Egy ilyen nagyszabású projektben potenciálisan érdekelt minden helyi vállalkozó, aki egy forgatás során ideutazó stáb kiszolgálására, a film készítéséhez elő-, és utómunkálataihoz szükséges bármilyen szolgáltatást nyújtására képes. Budapesten éves szinten 60-70 filmet forgatnak, ami milliárdos bevételt jelent. A filmes kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy Pécs messze nem használja ki az itt élő „kreatív tőkét” és az iparág újraindítása a régióban megteremtené azt a szinergiát, ami nagyban hozzájárulna a szakképzett munkaerő, fiatal lakosság megtartásához, szakmai tudásuk hasznosításához helyben.

Egy komoly film megvalósításához nagy létszámú személyzetre és temérdek szolgáltatásra van szükség. Ha mindezt a városon/régión belül sikerül megteremteni, akkor az közvetlen bevételt jelent a helyi szakembereknek és vállalkozásoknak a vendéglátóiparban, építőiparban, turizmusban. A projekt szintén hozzájárulna a régióban még nem létező iparágak létrehozásához, egyben érdekes és sokoldalú munkahelyeket teremtene, amely komoly lehetőség a fiatalabb generáció számára arra, hogy itthon kapjon versenyképes jövedelmet a saját szakmájában. Ahogy az egyik fiatal résztvevő fogalmazott: „Tessék engem használni!”

Jó volt azt is hallani, hogy „10 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy a szakmámban itthon, Pécsett fogok tudni megélni” – az igazsághoz tartozik, hogy ez csak úgy lehetséges, hogy hosszabb külföldi tartózkodás és szakmai kapcsolatépítés után költözött haza a vállalkozó, de jól példázza, hogy mennyi lehetőség rejlik a szakemberek hazacsábításában.

A végső cél az, hogy a filmgyártás összes igényét és munkafolyamatát a helyi lakosság és a helyi vállalkozások szolgálják ki a lehető legkörnyezetbarátabb módon. Így, miközben a külföldi árakhoz képest a produkció során jelentős költséget takarítanak meg a gyártók, a befektetett összeg túlnyomó része városunkban marad.

Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat Kreatívipari szektorcsoportjának képviselője ismertette azokat a szolgáltatásokat, melyek révén a filmipari nemzetközi együttműködésekhez a partnerkeresésről és a filmgyártáshoz elérhető pályázati forrásokról tájékozódhatnak a résztvevők.