13-an mestervizsGÁZtak

Gázfogyasztóberendezés-és csőhálózatszerelő mestervizsgát szervezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2022. november 4-én és 5-én a Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyében.

A szakmák csúcsának számító megmérettetésig idén tizenhárom szakember jutott el.

A felkészítés június elején kezdődött és 5 hónapon keresztül zajlott. A felkészült oktatóknak köszönhetően nemcsak az elméleti, de a gyakorlati képzés is magas színvonalon folyt. A résztvevők teljes energiával kezdték meg a tanfolyamot, lelkesen sajátították el a szakterülethez kapcsolódó új tudnivalókat.

A mestervizsgán való részvétel feltétele volt, hogy a mesterjelöltek készítsenek egy portfóliót az eddig elvégzett gázszerelés kivitelezési munkáikból, majd ezt egy projektfeladat keretében mutassák be a vizsgabizottságnak.

A bizottság előtt a résztvevők nem csak szakmai, hanem pedagógiai és vállalkozásvezetési tudásukról is beszámoltak írásban, szóban és gyakorlatban egyaránt.

A gyakorlati vizsgán a mesterjelölteknek szakmai felkészültségük bizonyítására több különböző feladatot kellett megoldaniuk. Ezek közül néhány példa: Fogyasztói gázvezeték kiépítése, gázkészülékek elhelyezése, nyomáspróba végzése, gázkészülék bekötése, beüzemelése, hibakeresés, mérések.

A két napos számonkérés minden feladatát sikeresen teljesítették a mesterjelöltek, így november végén büszkén vehetik majd át a mesterokleveleiket.

Mesteroklevéllel a kezükben elsődleges feladatuk a megszerzett tudásuk továbbadása lesz, amihez az is szükséges, hogy folyamatosan tovább képezzék magukat.