#ajelenajövőd – várnak a pécsi, baranyai cégek!

A BME egyetemi napokon a kamara facebook játékot hirdetett. Ennek a győztese, a gépészmérnök hallgató, a Bosch-nál dolgozó budapesti fiatalember, Ködöböcz Endre párjával Pécsre érkezett, hogy megismerkedjen helyi vállalkozásokkal és látványosságokkal.

 

Mi az, amit tanulsz és miért ezt az irányt választottad?

Az alapdiplomámat a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán szereztem. Ezt követően már főállásban szerettem volna dolgozni, ezért az Óbudai Egyetem Gépészmérnöki mesterképzését kezdtem el levelező tagozaton. Jelenleg ennek a képzésnek a végén vagyok. Hogy miért is ezt a szakot választottam? Igazán, az érettségi évében sok diákhoz hasonlóan én se tudtam elképzelni, hogy milyen egyetemre szeretnék menni. Mivel a családom Budapesten lakik, így egyértelmű volt, hogy helyi egyetemen fogok tanulni. A szakirány szerint pedig azt tudtam, hogy a reáltantárgyakat értem jobban és így esett a választás a gépészmérnökségre.

Milyen szakmai tapasztalatokat szereztél eddig?

4 éve dolgozom a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központjában. Ebből két és fél évet gyakornokként dolgoztam a BSc mellett. A diplomám megszerzése után sikeresen pályáztam meg egy főállású pozíciót és azóta is ott dolgozom.

Mint a kamarai #ajelenajövőd facebook játék nyertese, egy pécsi kiruccanást nyertetek. A cégekkel való találkozásoknál milyen tapasztalatokat szereztél?

Két egészen különböző céget látogattunk meg a program keretei között: a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft.-t és az ország első, ma is működő sörfőzdéjét, a Pécsi Sörfőzdét.  A Webstarnál egy nagyon fiatalos nyitott társaságot mutattak be nekünk, akik rendkívül modern környezetben és egy gyönyörű irodában dolgoznak. A pécsi sörfőzde egészen másképp volt elragadó. A vállalkozás jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Jelenleg magyar tulajdonban lévő, kisüzemi sörfőzdeként üzemel.

Mindkét vállalat a jelenkor kihívásokkal teli mindennapjait éli. A Webstarnál az MI megjelenése hozott sok újdonságot a mindennapokba, míg a sörgyárnál a magyar sörpiacon való eredményes térnyerésben rejlenek kihívások.

 

A szabad programokon illetve a városnézés során átéltekből, hogy tudod megfogalmazni a pécsi életérzést?

Bár ebben a pár napban csak egy szeletét kóstolhattuk meg a pécsi életérzésnek, rengeteg kulturális és gasztronómiai élmény mellett engem az itt élő emberek közvetlensége és kedvessége fogott meg leginkább. A környezet és a táj teljesen magával ragadott, amit a város és a természet harmóniájával tudnék leírni leginkább.

Kiknek javaslod és miért, hogy költözzenek ide illetve ha itt tanulnak, maradjanak itt?

Elsősorban azoknak javasolnám, akik itt élnek Pécsen vagy a környéken. Gyönyörű és sokszínű városban élnek amit meg kell becsülni.

Ezen kívül azoknak is, akik Pest és környékén laknak, mert itt ugyanúgy él a város a maga dinamikus rendjében és hozzá közel megvan a külvárosi és vidéki nyugalom.