25 éve az adószám és a telefonszám is változatlan

Több mint negyed évszázada ugyanazon az adószámon és telefonszámon érhető el az ipari acélszerkezetek gyártásával és kivitelezésével, valamint azok szendvicspanel-burkolásával és bádogozásaival foglalkozó Delta-Interváz Kft., amely ezzel az állandóságot, egyben a stabilitást is képviseli. A családi vállalkozásban már a harmadik generáció vallja magát „építőiparosnak”, a kőműves nagypapa annak idején büszkén mutatta unokájának, Kutasi Marcellnek az általa készített házakat. Az apa, Kutasi Géza 1999-ben alapította meg az acélszerkezet-gyártással és -szereléssel foglalkozó cégét, amelyben öt éve már a fia tölti be az ügyvezetői posztot, és a lánya is a vállalkozásban dolgozik. Mint Marcell mondja, kellett egy kis idő, amíg rájött, hogy ő „igazából mérnök”.

– A PTE Közgazdaságtudományi Karán tanultam, amikor világossá vált számomra, hogy valójában mérnök szeretnék lenni. Ezért ahogy megszereztem a diplomát, azonnal jelentkeztem a Műszaki és Informatikai Kar építőmérnök-képzésére. Az elmúlt 14 évemet a cégben töltöttem, édesapám mellett, az utolsó ötöt már vezetőként. A generációváltás külön feladat volt mindkettőnk számára, szerintem ez az alázatos és következetes munka eredménye.

– Miként fejlődött a vállalkozás az elmúlt évtizedekben?

– Apa első nagy „dobása” az volt, hogy autószalonokat épített a 90-es és a 2000-es évek körül, és ezek a kapcsolatok a mai napig is tartanak. Ezt követően gépgyártók sora rendelt tőlünk munkákat (MATRO Kft., KONTAKT-Elektro Kft., SOMAPAK Kft., SAMPO Kft. stb.). Az ehhez hasonló nagy partnerek folyamatos megbízást adnak, és talán ennél nagyobb elismerése nem is lehet a munkánknak, hogy egy megrendelő újra és újra visszahív bennünket. Apával mindketten egy megrendelést „megbízásként” – egyfajta kivitelezőbe fektetett – megelőlegezett bizalomként tekintünk, aminek való megfelelést mindenek előttinek tartunk. Ugyanakkor ismerjük a saját korlátainkat, ahogy a partnereink is, és ezt tiszteletben tartva kapjuk a megbízásainkat. Mi kizárólag a régióban dolgozunk, utolérhetők vagyunk, és ha bármilyen kérdés, probléma felmerül, gyorsan reagálunk, kezeljük a kéréseket, problémákat.

– Mik azok az alapvetések, alapértékek, amelyek alapján a cég működik?

– Az első helyen említhetem az alázatosságot. Az idei évben van egy igen jelentős munkánk, amire már két éve készülök. Amikor egy versenykiíráson megkaptuk a megbízást, holott nem mi voltunk a legolcsóbbak, visszakérdeztem, hogy mégis miért bennünket választottak. Az volt a válasz, hogy azért, mert tudják, ha bennünket bíznak meg a feladattal, akkor egy szakértő csapattal szerződnek. Én mindig szeretem megkapni annak az épületnek a terveit, amelyre ajánlatot adok, hogy lássam, esetleg mi nem szerepel rajta. Ezeket a javaslatokat be is szoktam építeni előirányzatként az ajánlatomba. A megrendelőink azt mondják, ha mi dolgozunk, jellemzően nem merül fel pótmunkaigény. Minden esetben partneri kapcsolatra törekszünk, minket folyamatosan elérnek, ha szükség van rá.

– Mintegy 15-en dolgoznak a vállalkozásnál, miként lehet csapatot kovácsolni a munkatársakból?

– Édesapám sosem volt egy irodai ember, nehezen fogadta el, hogy már nem lehet mindent a helyszínen megbeszélni, kell egy bizonyos fokú irodai háttértámogatás, így jöttem előbb én a képbe, majd most a nővérem. Továbbra sem szeretnék magam alá műszaki vezetőt felvenni, közvetlen kapcsolatban akarok maradni a szerelőkollégákkal. Azt a fajta cégvezetést képviseljük, amely nem kiveszi, sokkal inkább visszateszi a cégbe a pénzt, ezért fontos számomra, hogy kiváló szerszámokkal, eszközökkel, gépekkel tudjanak dolgozni a munkatársaink, ezáltal hatékonyabb lesz a munkavégzés. Rengeteget tanultam a művezetőnktől, Pernecker Gábortól arról, hogy sokszor vannak az ember mögött olyan egyéni tényezők, amikre nem biztos, hogy vezetőként rálátunk, ezért nem lehet minden nap 100–120%-ot elvárni egy embertől. Viszont másnap, harmadnap kompenzálni kell a kiesett teljesítményt. Fontos, hogy megosszam a csapattal, hogy a közeljövőben milyen munkáink lesznek, így ők is fel tudnak készülni rá.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Az elmúlt öt évben nagyot fejlődött a cégünk, többek között új telephelyet építettünk. Eddig mindent saját beruházásban valósítottunk meg, viszont a jövőben szeretnék pályázaton indulni. Nincs a terveinkben, hogy nagy céggé nőjünk, sokkal inkább a hatékonyságunk javítására kívánunk koncentrálni. Azt irányoztam elő a következő időszakra, hogy a vállalkozás organikusan fejlődjön. A Delta-Interváz nemcsak acélszerkezet-gyártó cég, mi be is burkoljuk az épületet és a bádogosipari munkákat is elvégezzük. A megrendelőink részéről igény mutatkozik az acél felületkezelésére, ezért ebbe az irányba is szeretnénk elindulni.

K.T.