EIT Morning Health Talks – Good Health – Good Business

A Morning Health Talks sorozat célja, hogy a kizárólag direkt meghívás útján invitált iparági szereplők (egészségügyi szolgáltatók, kórházak, szakrendelők, speciális profilú intézmények, orvosi egyetemek és a gyártói szektor) közti párbeszédet és együttműködést előmozdítsa, valamint ismertesse velük az Európai Unió által nyújtott anyagi és szakmai támogatási formák lehetőségeit.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi innovációt fejlesztő, támogató részlege az EIT Health, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete együttműködésében idén is megrendezésre került a tavaly nagy sikert aratott Morning Health Talks elnevezésű rendezvény június 25-én. A mostani alkalomnak a Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpont adott otthont.

Az EIT egészségügyi alszervezete, az EIT Health (https://www.eithealth.eu) kiemelt jelentőséget tulajdonít az egészségügyi szektor szereplőivel kialakított jó szakmai kapcsolatoknak és a velük közösen elindított innovatív egészségügyi megoldásoknak. A szervezet helyi képviselője a PTE Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD, EIT Health RIS Hub,  https://itdweb.hu/), akik minden program és nyitva álló pályázati lehetőség kapcsán információval és szükség esetén szakmai mentorálással is támogatják az érdeklődőket.

A Morning Health Talks sorozat célja, hogy a kizárólag direkt meghívás útján invitált iparági szereplők (egészségügyi szolgáltatók, kórházak, szakrendelők, speciális profilú intézmények, orvosi egyetemek és a gyártói szektor) közti párbeszédet és együttműködést előmozdítsa, valamint ismertesse velük az Európai Unió által nyújtott anyagi és szakmai támogatási formák lehetőségeit.  A mostani alkalom címe „Good Health – Good Business” volt, és a rendezvény fő témája olyan, az egészségügyben alkalmazható és alkalmazandó digitális megoldások bemutatása volt – a jelenleg ismert és alkalmazott digitális adatfeldolgozási módszerek és technológiák tükrében –, melyek érdemi és minőségbeli pozitív változást hozhatnak mind az egészségügyben dolgozók, mind a betegek mindennapjaiban.

A meghívott előadók a tárgyalt téma igazi nagyágyúi voltak.

Dr. Zemplényi Antal PhD. egyetemi adjunktus, tanszékvezető (PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet), valamint Kuthy Antal, az E-GROUP társalapítója és ügyvezetője előadásaikban az egészségügyi, klinikai adatokban rejlő értékek kiaknázásáról és felhasználásáról beszéltek. A külföldi előadók közül az első Jussi Määttä volt Finnországból, a finnországi székhelyű Buddy Healthcare platform megálmodója és létrehozója. A digitális egészségügyi megoldások szakértője bemutatta a Buddycare mobilapplikációs platformot, mely egy olyan mobil applikációs eszköz, ami kórházak, klinikák, és betegek számára is automatizálja a beteg ellátásának koordinációját. Az alkalmazás segít eligazodni az ápolási folyamatokban azáltal, hogy az ellátást és adatait mindenki számára hozzáférhetővé és mérhetővé teszi. Zárásként pedig Nagy-Britanniából Sarah Haywood, az Advanced Oxford, valamint a MedCity szervezet ügyvezető igazgatója a szigetországi tapasztalatait osztotta meg az egészségügyben alkalmazott digitális adatfeldolgozás és felhasználás terén.

Tekintettel a pozitív visszajelzésekre, valamint látva, hogy az ilyen témájú tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre mekkora igény van régiónkban, így idén ősszel várhatóan még egy alkalmat szervez az EIT Health és az ITD.

További információ:

PTE-ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete
+36-30-353-2785

E-mail:

Honlap: http://itdweb.hu