Tanulni egymástól – egy szakmai delegáció margójára

Október 7-én szakmai látogatást tett kamaránkban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (GYMSMKIK) Ipari Tagozatának elnöksége, a delegációt az Iparfejlesztési Bizottság látta vendégül.

 

A céglátogatások mellett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához is ellátogatott a GYMSMKIK Ipari Tagozatának elnöksége. Szakmai egyeztetésre érkeztek, és kíváncsiak voltak a kamarában működő jó gyakorlatokra is.

Dr. Síkfői Tamás elnök bevezetésként ismertette a megye és Pécs gazdasági helyzetét, és a kamara által már korábban is jelzett problémákat, többek között, az egy főre jutó EU-s fejlesztési források kifejezetten alacsony szintjét és az egységes fejlesztési terv eddigi hiányának következményeit. Ezek fényében ismertette a kamara testületi felépítését, a bizottságok munkáját és a zászlóshajónak számító klaszterek működését. A klaszteresedés jelentőségéről Molnár Gábor, az Építőipari Technológiai Klaszter elnöke, és Csirke Balázs, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke is beszélt. Mindketten kihangsúlyozták, hogy a verseny helyett a klaszterekben a közös célokon, a mindenkit érintő problémák közös megoldásán van a hangsúly. Ezt követte a kamarai jó gyakorlatok ismertetése. A már említett klaszteresedés mellett szó volt a kamarában zajló kooperációs egyeztetésekről, amelyek már több alkalommal járultak hozzá új befektetők letelepedéséhez. De szó esett a kreatív pályaorientációról, a #ajelenjövőd és a #Heti1helyi kampányról, egyetemi együttműködésről, az Itt&Most platformról, és még sok, a helyi gazdaságot és vállalkozásokat szolgáló aktivitásról.

Ezt követően a résztvevő vállalkozások szakmai egyeztetést folytattak az építőipart és a gépipart érintő kérdésekben, Katics Ákos, a Hungaroenergy Kft. ügyvezetője beszélt az energia árak minden ipari szereplőt érintő növekedéséről, valamint szó volt a minden területen jelen lévő munkaerőhiányról is. A névjegy kártyák cseréje után, ebéd közben folytatódott a már kötetlenebb hangvételű beszélgetés.