Megtartotta februári ülését az Építőipari Technológiai Klaszter

Február végén tartotta ülését a PBKIK által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK).

Az ülésen az egyik napirendi pont a tagok aktuális helyzetének megvitatása volt. A beszámolókból kiderült, hogy minden tag jól áll az elvégzendő munkák tekintetében, szerencsére sikerült leküzdeni a pandémiás időszakot. Sajnos azonban általános probléma a klaszteren belül a szakember hiány, szinte nincs olyan vállalkozás, ahonnan nem hiányzik a képzett munkaerő. A klaszter egyik kiemelt feladatának tekinti a tanulóképzést, ezzel kapcsolatban fontos szerepet vállalt a szeptemberben induló Ágazati Képzőközpontban (ÁKK) is, amelyet a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Szakközépiskolával közösen fognak működtetni. Az ÁKK-ban az építőipari szakmát tanuló diákok elméleti és gyakorlati képzését fogják ellátni.

Az ülésen téma volt a klaszter pénzügyi helyzete. A menedzsment elkészítette a 2021-es év pénzügyi beszámolót, amelyet a tagok egyhangúlag el is fogadtak.

Téma volt még a közös munkák jelentősége. Egyöntetűen megállapították, hogy a klasztert alkotó tagok képesek arra, hogy összefogva, közösen nagyobb volumenű munkákat is el tudnak végezni, ami által mind árban, mind pedig minőségben fel tudják venni a versenyt a nagyobb vállalatokkal.

Az ülés további napirendi pontja volt a kamara „AMULET” nevű nemzetközi projektje. A projekt célja, hogy könnyűsúlyú anyagok használatával, fejlesztésével jelentősen hozzájáruljanak a CO2 kibocsájtás csökkentéséhez az EU-ban. Az ülésen látott prezentációban egy olyan lehetőséget mutattak be e jelenlévőknek, aminek a segítségével egy nyílt felhívásra tudnak jelentkezni. A felhívásban a magyar KKV-k, más külföldi KKV-kkal tudnak nemzetközi konzorciumot alkotni, amivel K+F projektek megoldásában vehetnek részt.

A klaszter tagjai megállapodtak abban, hogy a következő ülést márciusban tartják, egyúttal megkezdték a felkészülést a tisztújító szavazásra, melyet a következő taggyűlésen fognak megtartani.

 

A klaszterről bővebben olvashatnak: https://epitoipariklaszter.hu