DSA – bizottsági iránymutatás a felhasználói számok közzétételéről

A Bizottság nem kötelező érvényű iránymutatást tett közzé, hogy segítse a digitális szolgáltatásokról szóló törvény hatálya alá tartozó online platformokat és keresőmotorokat abban, hogy legkésőbb 2023. február 17-ig, majd ezt követően legalább hathavonta jelentést tegyenek a felhasználók számáról az EU-ban.

A Bizottság azért adta ki az iránymutatást, hogy segítséget nyújtson az online platformoknak és az online keresőmotoroknak a DSA-nak a felhasználói számok közzétételére vonatkozó rendelkezéseivel kapcsolatos gyakorlati kérdésekben. Ha a közzétett felhasználói számokból kiderül, hogy az EU lakosságának több mint 10%-át (45 millió felhasználó) érik el, a Bizottság nagyon nagy online platformnak (VLOP) vagy nagyon nagy online keresőmotornak (VLOSE) minősítheti őket. Ez azt jelenti, hogy további kötelezettségek vonatkoznak rájuk, például kockázatértékelést kell végezniük és megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket kell hozniuk (lásd az alábbiakban).

A 2022. november 16-án hatályba lépett DSA az EU mérföldkőnek számító szabályrendszere, amelynek célja a biztonságosabb és elszámoltathatóbb online környezet előmozdítása, és amely minden olyan digitális szolgáltatásra vonatkozik, amely a fogyasztókat árukkal, szolgáltatásokkal vagy tartalommal köti össze. Átfogó új kötelezettségeket teremt az online platformok számára a károk csökkentése és az online kockázatok elhárítása érdekében, erős védelmet vezet be a felhasználók online jogai számára, és a digitális platformokat egyedülálló új átláthatósági és elszámoltathatósági keretrendszer alá helyezi.

A dokumentumban szereplő iránymutatást a közzététel időpontjában rendelkezésre álló információk alapján állították össze.

Ez az iránymutatás az elkövetkező hónapokban szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján felülvizsgálható.

Az iránymutatás jelenleg angol, német és francia nyelven áll rendelkezésre. Hamarosan az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhetővé válik.

Az iránymutatás letölthető ezen az oldalon.