Lehetőségek, kihívások, tennivalók

Kamarai delegáció a HIPA vezérigazgatójánál. Ipartelepítés, ipari terület kialakítása a térségben!

Pécs és Baranya gazdaságának fejlesztési lehetőségei, kihívások és tennivalóink címmel szervezett rendezvényt a Prohuman, a Nemzeti Befektetési  Ügynökség (HIPA) és a kamara május végén a térség és Pécs mérvadó vállalatai részvételével. A rendezvényen Joó István, a HIPA vezérigazgatója a beruházás ösztönző tevékenységeket mutatta be a helyi, meghatározó gazdasági szereplőknek.

Rabb Szabolcs, Zalay Buda, dr. Síkfői Tamás, Joó István, Feleki Attila, dr. Armbruszt Simon
Rabb Szabolcs, Zalay Buda, dr. Síkfői Tamás, Joó István, Feleki Attila, dr. Armbruszt Simon

Ennek folytatásaként július elején Pécs és a vármegye befektetési lehetőségeiről, partnerségről valamint a vállalatok kooperációs szándékairól tárgyaltak Budapesten a HIPA vezetőjével és vezető munkatársaival az üzleti közösség képviselői:

Dr. Síkfői Tamás elnök, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Rabb Szabolcs főtitkár, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Feleki Attila tulajdonos-ügyvezető, Prohuman

Zalay Buda információtechnológiai bizottsági elnök, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara; HR és kommunikációs szegmensvezető, Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Dr. Armbruszt Simon ügyvezető, Soft-Flow Kft.

A megbeszélésen egy vármegyei nagy ipari terület kialakítása is szóba került, hiszen ez ad lehetőséget a helyi és külföldi ipartelepítésnek.
A helyi üzleti közösség előtt sok “feszítő” probléma áll. Az egyik ezek között, amely persze egy nagy betelepülő céggel kapcsolatosan a legtöbb kérdést veti fel, az a munkaerőpiac.
Ma egy statikus munkaerőpiacon menedzseljük a problémákat, 3-5 közepes vagy 1 nagy méretű ipari cég betelepülésével dinamikus munkaerőpiaci körülmények között megjelennek a lehetőségek is, hiszen elindul egyfajta visszavándorlás, az ide települő cég(ek) új munkatársainak családja is a térséget választja, a szakképzett fiatalok számára is lehetőségek nyílnak.
Baranya vármegyében az eddig megtelepülő külföldi működőtőke kapcsán megállapíthatjuk, hogy egészen speciális helyzetben vagyunk. Kitűnő a partnerség a helyi KKV körrel, a beruházásokat kooperációs alapon valósítják meg, a munkaerőpiaci kérdésekben is inkább az együttműködés mint az értelmetlen verseny dominál. Példa erre például a gépipari és építőipari klaszterünk is. Most sem lesz másképp, a térségi gazdaságfejlesztés kiemelt prioritása az ipartelepítés és a hazai és külföldi működő tőke dinamizálása.