EU–Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodás

Hatályba lépett az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás 2024. május 1-jén!

A megállapodás jelentős előnyökkel jár az európai vállalkozások számára, például az Új-Zélandra irányuló uniós exportra kivetett vámok eltörlésével, amivel az előrejelzések szerint a vállalkozások kb. 140 millió eurót takaríthatnak meg, hiszen számtalan uniós termék, mint a ruházat, a bor, a húsfélék, a vegyszerek, a gyógyszerek után nem szükséges vámot fizetni. Új-Zéland esetében a megállapodás megszünteti az olyan export vámokat, mint a kivi, a hús és a tej.

Az új-zélandi szolgáltatási piac nyitottabbá tételével az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a tengeri szállítás és a szállítási szolgáltatások 30%-os növekedés várható a két ország közötti kereskedelemben.

A megállapodás hangsúlyozza, hogy mindkét fél felszámolja a tarifákat és az egyéb akadályokat a megújuló energiával kapcsolatban azáltal, hogy “könnyíti a kereskedelmet és az olyan árukba és szolgáltatásokba történő befektetések akadályainak felszámolását, amelyek különösen fontosak az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából.”

További információk: