Újabb vállalkozókat megtévesztő levelet kaptunk

Egy újonnan alapított vállalkozást sajnos számos csaló-, vagy legalábbis megtévesztő ajánlattal találnak meg a digitális térben, de akár postai úton is. Erre – ilyen irányú tapasztalat hiányában – nincsenek felkészülve a vállalkozások. Hogy döntse el bárki, aki még nem látott ilyen megkeresést, hogy annak tartalma valós-e, a küldő személy vagy cég létezik-e, a cég nevében eljáró személy egyáltalán annál a cégnél dolgozik-e?

A legjobb esetben megkérdeznek valakit, aki már sokat látott, sokat hallott. Ez lehet egy másik vállalkozó, hatóság vagy kamara. Tegnapi ügyünk tulajdonképpen egy visszatérő eset, az első ilyennel 20 (!) éve találkoztunk először. Persze néha a cégnév vagy a küldő címe változik, de tartalmilag és módszereiben azonos ügyekről beszélhetünk.

Új egyéni vállalkozó kapta postai úton a tájékoztató levelet, melynek

Feladója: Magyar Cégregiszter – R.O.A.Z Data

Címe: Budapest, Rózsa utca 38/A. 1077

A levél nyelvezete, bár magyarul írták, elég furcsa, sok idegen kifejezést használ. Tartalmilag tisztázza, hogy az általa működtetett adatbázisba kerülést (DVD formátum), mint szolgáltatást ajánlja, nem állítja sehol, hogy ez kötelező lenne, de mégis ezt az érzetet kelti. A levélhez mellékelt 18 700 Ft-os csekk befizetésével azonban a vállalkozás gyakorlatilag „megrendelte a szolgáltatást”. A csekkből kiderül, hogy a cég egy csehországi bejegyzésű S.R.O – ami a Kft. megnevezése csehül, a feladóként megjelenített budapesti cím csak magyarországi telephelyként működik.

Hálásak vagyunk a vállalkozónak, aki felhívta a figyelmünket erre az esetre, így lehetővé tette, hogy másokat is tudjunk tájékoztatni. Amennyiben Ön is észlelt hasonlót, kérjük ossza meg velünk ITT.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az eddig hozzánk beérkezett eseteket, érdemes átolvasni és “felkészülni belőlük”:

Megtévesztő adatbekérés – hiányzó közösségi adószámra hivatkozva

Figyelem! Régi átverés új névvel

Figyelem! Újra beindult az átverés!