Üzlet az űrben – ESA tájékoztató Pécsett

A Földtől igen, a valóságtól azonban nem elrugaszkodott egyeztetésre invitálta a vállalkozásokat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája január 30-án: az Európai Űrügynökség magyarországi Technológia Transzfer Irodájának vezetője tartott tájékoztatót azoknak a vállalkozásvezetőknek, akik tudásban és technológiailag is képesek a szervezettel való együttműködésre. Az inspiráló tájékoztatót bilaterális megbeszélések követték. A rendezvényt a VOSZ Baranya megyei elnöke kezdeményezte.

 

Tandi Zsuzsanna, az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) magyarországi Technológia Transzfer Irodájának vezetője bemutatta azt a rendszert, melynek célja egyrészt a polgári fejlesztések űriparban való hasznosítása, másrészt az űripar számára fejlesztett technológiák polgári célú felhasználása.

Példaként: autókerekek nyomásmérő eszközei, a Földre való visszatéréskor használt hőpajzs technológia adaptálása olajfúrótornyoknál kiütött tüzek fészkeinek megközelítésére, elektromos autók töltése, utazásokhoz használt könnyített babahordozók merevítő szerkezete.

A magyarok részvétele az űriparban jelentős – jelenleg is mintegy 200 olyan eszköz van az űrben, mely magyar fejlesztést is tartalmaz. A Kormány célja azonban az, hogy ezek a fejlesztések – egésszé összeállva – magasabb szintre kerüljenek, önállóan is képviseljék hazánkat.

Az ESA magyarországi Technológia Transzfer Irodája a nevében is rejlő tevékenységen kívül anyagilag is támogatni tudja az arra érdemes fejlesztéseket.

Kiveszi a részét a fiatalok képzéséből, …Föld körüli… pályára állításából is: jelenleg is zajlik a LEGO™ versenye 9-16 évesek számára, akik valamilyen, a hosszú űrutazásokkal kapcsolatos problémát oldanak meg.

 

Hol a business?

Az ESA portfóliójában mintegy 150 adaptálható találmány található meg jelenleg. A technológia transzfer tevékenységekre speciális szakértő csapatot delegálnak, akik kb. 320 sikeres technológia transzfert hajtottak végre eddig. (A technológiai igénnyel rendelkezők számára könnyebbség, hogy a már megszokott Enterprise Europe Network adatlap kérdéseivel találkoznak –az ESA adatbázis viszont nem publikus, mert üzleti titkokat tartalmaz.)
Magyarországon működik a legsikeresebb ESA technológiai inkubátor, a 20-ból az egyik: ide a maximum 5 éves start-upokat várják, melyek csapatai képesek és hajlandók véghez vinni projektjüket. A működtetők 50.000 eurós támogatást adnak a nagyobb befektetői pénzek befogadásának előkészítésére, emellett fél éves, mindenre kiterjedő tréningen vesz részt a start-up vállalkozás. Nem csoda, hogy az ilyen inkubátorházakból kirepült vállalkozások túlélési aránya 85%.
Az utolsó és legnagyobb csomag az Európai Befektetési Bankkal közös Investment Forum & training.

Cégként űripari beszállítónak bekerülni nem könnyű, mert az elvárások magasak. Jó hír, hogy az ígéretek szerint lesznek olyan hazai pályázatok, melyek a szabványoknak való megfelelést segítik majd anyagilag.

Az ESA és az Enterprise Europe Network együttműködő partnerek.

https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/TTP2/Partners_and_Network