InnoPécs 2019: háromból három cél „pipa”

Remek összefogással zajlott le az idei InnoPécs 2019 kiállítás és szakmai konferencia április 24-én, a PTE Műszaki és Informatikai Karán. A kifejezetten IT (információtechnológia)-specifikus esemény fókusza a főszervezők profiljából fakadóan adott volt: az INPUT Program és az Információmenedzsment Innovációs Klaszter adták a szakmai muníciót, és végezték a szervezőmunka oroszlánrészét.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több okból is szívesen csatlakozott társszervezőként. A „#ajelenajövőd – az innovatív vállalkozások köztünk élnek” kommunikációs kampány céljaival például remekül egyezett a 25 sikeres pécsi kiállító megjelenése.

A másik ok az IT iparágban is jelentős szakemberhiány orvoslása. A megjelent szakemberek ugyanolyan elkötelezetten, stratégiai szemlélettel dolgoznak az iparág szakember-utánpótlásának megteremtéséért, mint a kamara humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkozó bizottsága és munkatársai. E cél mögött ugyanúgy felsorakozik a kamarai IT Bizottság, mint az IVETÁR (Informatikai VEzetők TÁRsasága) egyesület. A rendezvényen állásbörzét is tartottak – hiszen az egyetemen végző informatikusokat azonnal tudják alkalmazni a cégek.

A harmadik ok a nemzetközi kapcsolatépítés elősegítése. A horvát-magyar határmenti kapcsolatok erősítésére nagy igény mutatkozik az Információmenedzsment Innovációs Klaszter részéről. Ebben a kamara Magyar-Horvát Tagozata, az Enterprise Europe Network és a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. is aktívan segít.
A jövőbeli sikerért Pécs városvezetői szinten is diplomáciai lépéseket tesznek.

Kuczkó Anikó startup koordinátor összefoglalta az INPUT Program céljait: főként az ICT startupok segítése díjmentes szolgáltatásokkal, a nemzetközi piacra lépés elősegítése érdekében. Az ötletgazdák képzéseken, üzletfejlesztési tanácsadásokon vehetnek részt, valamint hosszú távú mentorálásban is részesülhetnek.

Brachmann Ferenc, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter menedzsere elmondta, hogy a hazai ICT szektor folyamatosan nő. A pécsi cégek évente mintegy 20 milliárd forint árbevételt termelnek – és ez az érték folyamatosan, már több mint egy évtizede, kétszámjegyű százalékokkal nő.

A szektor következő pécsi találkozójára a CONNECT-IT konferencián kerülhet sor 2019. október 3-án, az Open4Business társrendezvényén.