A COVID-19 járvány hatásai a török gazdaságra

A  COVID-19  járvány  gazdaságra  gyakorolt  hatásait a  török  kormány látszatra  átfogó  és teljeskörű  intézkedések  sorával  igyekszik  mérsékelni.  Mindazonáltal  a  meghozott gazdaságvédelmi  intézkedések inkább csak mérsékelni  tudják a helyzetalakulása alapján valószínűsíthető  gazdasági  visszaesést. Az  ország  gazdaságának  rendbetétele a  jelenleg láthatónál (illetve láttatottnál) minden bizonnyal komolyabb kihívást fog jelenteni.

 

Pénzügyi óvintézkedések

A  járványhelyzetre  reagálva  Ankara  rendkívüli  adókedvezményeket  vezetett  be  a  török vállalatok  számára.  A március 18-án kihirdetett csomagban számos intézkedés került megfogalmazásra, melyek a járvány által leginkább terhelt szektorokat (kereskedelem, bevásárló központok,  szállás,  logisztika-fuvarozás,  élelmiszer,  textil,  vas-és  acélipar, gépjárműipar) érintik  és a  2020.április-május-júniusi  időszakra  érvényes  könnyítéseket tartalmaznak.  A védőintézkedések keretében a kiemelt szektorokban 6 hónapos fizetési moratóriumot rendeltek el a munkáltatói járulékok kifizetése terén, a belföldi légiutazás eddigi 18%-os ÁFA-ját 1%-ra csökkentették, a minimál nyugdíj összegét a korábbi 1000 TRY-ről 1500 TRY-re emelték, továbbá a 2019-es év adóbevallás határidejét 1 hónappal eltolva 2020. április végére halasztották. A kihirdetett elnöki rendelet értelmében a 2020. április 30-i dátumig, a tartásdíj tételének kivételével valamennyi adósság behajtás és csődeljárás felfüggesztésre került.

A Török Központi Bank elemzése szerint az utazási kiadások visszaestek, de az általános fogyasztásban még nem tapasztalható kritikus csökkenés. Visszaesés tapasztalható az export-import kereskedelemben, mely az olajár csökkenés, valamint az orosz és közel-keleti gazdaságok mérsékeltebb igényeinek tudható be.

A  helyzet  kezelésére  tett  intézkedések  keretében  az  export-import  tevékenységet  folytató vállalatok számára lehetővé teszik a  TRY  alapú exportot és a deviza  hasznú szolgáltatási visszleszámitolási hitelek igénybevételét. A konszolidációs folyamatra elkülönített 60 Mrd TRY ($910.000.000) összértékű keret az alábbiak szerint került elosztásra; 20 Mrd TRY Török Eximbank, 30 Mrd TRY állami bankok, 10 Mrd TRY egyéb bankok. Az állami és magán bankok a hitelkeret 70%-át KKV-knak fogják biztosítani, ennek esetenkénti felső értékhatára 25.000.000 TRY ($3,8 millió) egyéb cégek esetében 50.000.000 TRY ($7,6 millió).

Berat Albayrak kincstári és pénzügyekért felelős miniszter bejelentése szerint az  5000  TRY alatti  bevételű  háztartások  10.000   TRY-ben  maximalizált  összegig,  6  hónap  fizetési moratóriumú, 36 hónap futamidejű hitelt vehetnek fel. Ankara nyilatkozataiban kiáll amellett, hogy  megtették  a  szükséges  óvintézkedéseket  a  török  társadalom  megvédésére  és  a járványhelyzet által előidézett gazdasági kiesés megelőzésére, ezért nem folyamodnak IMF támogatásért.

Három állami török bank (Ziraat, Halk, Vakif) és két pénzügyi intézmény (Ziraat Katılım és Vakıf Katılım) jelentett be minden vállalkozás számára elérhető pénzügyi támogatási csomagot a járvány által érintett vállalkozások számára. A bejelentett kezdeményezéshez további nem állami bankok is csatlakoztak. Mivel a bajba jutott vállalatok jellemzően a foglalkoztatottak számának csökkentésével reagáltak a kialakuló helyzetre, a csomag 36 hónapos futamidővel, 7,5%-os  éves  kamattal  és  hat  hónapos  fizetési  moratóriummal  rendelkezik.  A  bejelentést megelőzően a Halkbank már intézkedett az üzleti tulajdonosok hitel kártyájának 25.000 TRY ($3.870) maximális limitre történő felemeléséről. Az İşBank, Akbank, Ziraat Katılım és Vakıf Katılım jelezte, hogy a vállalati és magán hitelek visszafizetése esetében is rugalmasan, eseti jelleggel értékelve fogja támogatni azok elhalasztását. Nyilatkozatában az İşBank jelezte, hogy kiemelt támogatásáról biztosítja a KKV és mikrovállalati szektort, ennek jegyében a digitális tranzakciók április 30-ig díjmentesen lesznek igénybe vehetők.

A Török  Eximbank lépéseket  tesz  az  exportőrök  támogatására,  ezért  a  járvány  helyzet hatásainak mérséklése érdekében támogató csomagot jelent be az exportőrök termelésének fenntartása és a csökkenő megrendelések miatti esetleges elbocsátások redukálása érdekében. Pénzügyi megoldást dolgoznak ki a visszaeső megrendelések miatti megnövekedett raktárkészletek kezelésére.

A Török KKV Fejlesztési Szervezet (KOSGEB) üzletfejlesztési hitelei 3 hónappal meghosszabbításra kerülnek. Az ipari és technológiai miniszter intézkedett az egészségügyi termékek gyártóit célzó kiegészítő támogatásról. A fertőtlenítőszerekre, a védőfelszerelésekre és –öltözetekre, valamint egyéb, a járványhelyzet megelőzésére és kezelésére hivatott termékekre adott támogatás összege maximum6 millió TRY ($940.000) cégenként, melynek 4,2 millió TRY ($657.000) része hitel. Intézkedés történt továbbá a KKV-k esetén fennálló hitelek 6 havi fizetési moratóriuma, és a futamidő 12 hónappal történő meghosszabbítása ügyében.  A technoparkok 2 hónapig nem fizetnek bérleti díjat, ez közel 6000 cégnek és közel 60.000 munkavállalónak jelent könnyebbséget.

 

Szociális és gazdasági intézkedések

A járványhelyzetet koordináló Tudományos Tanács szerint Törökország sok más országhoz képest felkészültebben fogadta a járványt.  Szinte minden szükséges egészségügyi felszerelésből rendelkezésre áll saját gyártású termék, napjainkig24 millió sebészeti maszk, 3 millió N-95-ös maszk, 1 milliónál több védőöltözet és 181.000 védőszemüveg került kiosztásra egészségügyi dolgozóknak és további tartalékok állnak rendelkezésre.

Erdogan elnök Nemzeti Összefogás Kampányt hirdetett, amelyet az állami intézmények (TIM, TOBB, MÜSIAD, ITO, ASKON, Türk Telekom) támogatásukról biztosítanak. A török üzleti élet támogatja a központilag bejelentett “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” (Törökország, Mi Elegek Vagyunk Magunknak) kampányt, mely pénzadományokat gyűjt a rászorulók számára.

Országszerte egyéb más kezdeményezések is zajlanak a rászorulók megsegítésére, illetve a kialakult helyzet mérséklését célzó projektek, ezek közül kiemelkedik a Sabancı Csoport 1.700.000  TRY támogatása  a  COVID-19  oltás  kifejlesztésére,  valamint  10  tonna fertőtlenítőszer adománya az EÜ minisztériumnak és a vállalatcsoport labor infrastruktúra kapacitásának rendelkezésre bocsátása.

 

Kereskedelem

Ruhsar  Pekcan,  kereskedelmi miniszter jelezte, hogy Törökország rendelkezik a szükséges kapacitással, és elkötelezetten kiáll a szabad kereskedelem mellett. Az ország kereskedelme megőrizte működőképességét.  A vasúti, légi, vízi és szárazföldi csatornákon  zajlik  az áruforgalom. A január-februári időszakot 4,3%-os exportnövekedéssel zárta az ország.

A miniszter jelezte, hogy kialakításra került az “Érintésmentes Külkereskedelem” ügymenet, és kérte az érintett török vállalatokat,  hogy  az így létrehozott csatornákat vegyék igénybe. A vámügymenetben bevezetett számos adminisztratív könnyítés tartalmazza az eredetigazolások későbbi, hiánypótlás szerű benyújtási lehetőségét, a vásárra, bemutatókra ideiglenesen kivitt termékek egyszeri nyilatkozattal történő mozgatását, március 3-i dátummal 5 kg-ra növelték a behozható megmunkálatlan arany tömegét. A digitális vámolási eljárásban a vámolási illetékek és pénzbüntetések ügymenete ezen túl elektronikus úton válik intézhetővé.

A kialakult közúti fuvarozást akadályozó helyzetre vonatkozóan a török-bolgár határon lévő kapikulei  vámot  érintő  intézkedések  keretében  a  török  sofőrök  és  pótkocsik  cseréje megvalósulhat, ezzel áthidalva a sofőrökre vonatkozó 14 napos karantén időszakot. Ugyanez a lehetőség  biztosított  a  külföldi  sofőrök  és  szállítmányozók  részére  is.  Az  eljárásnak köszönhetően napi 1138 (többnyire török) kamion tud áthaladni a vámon, mely szám tovább növekedhet.

Tengeri úton éves szinten Olaszországba 170.000, Franciaországba kb 50.000 megvalósuló szállítások esetében a török kamionok vontató és sofőr nélkül kerülnek szállításra, és a fogadó országban helyi sofőrök és vontatók veszik le ezeket a kikötőkben a fertőtlenítési folyamatot követően.

A vasúti fuvarozás Kapikuléból az EU irányában jelenleg egy éves 35.800 vagonos kapacitású vonalon valósul meg, a kapacitást rövid időn belül lehetséges 50.000 vagonra bővíteni.  A Törökországot Bulgáriával összekötő cerezköyi vasúti vonalon a járatok számát 2-re növelték. Még rendelkezésre áll a Karasu-Konstancai komp vonal is, mely 400 kamionnyi kapacitással rendelkezik.

Februárban  72%-kos  növekedéssel  2,981milliárd  USD-ra nőtt  a  külkereskedelmi  mérleg hiánya. A februári export 2,3%-os növekedéssel 14,653milliárd USD-s eredményt, az import 9,8%-os növekedéssel 17,634milliárd USD-s összeggel valósul meg.

Együttműködési megállapodás született a török Varlık Fonués kínai Sinosure (Export és Hitel Biztosítási Szervezet) között, mely alapján kínai befektetők és kivitelezők kerülnek kiajánlásra a Varlık Fonu energia, petrolkémiai és bányászati szektort érintő projektjeibe, és az ilyen projektek  hitel  biztosítására  biztosít  5  Mrd  USD  keretet a  kínai  alap.  A  projektek infrastrukturális projekteket is érinthetnek.

Bekir Pakdemirli, mezőgazdasági és erdészeti miniszter bejelentette, hogy 2020 a digitalizáció éve  és ezzel  összhangban  bemutatta az  „e-mezőgazdaság”  platformot,  mely  az  érintett mezőgazdasági  szereplők  digitális  ügyintézését  hivatott  elősegíteni. Az  élelmiszeripar egyedülálló módon képes volt növelni a termelését és a mezőgazdasági támogatások 36%-kal növekedve 22 Mrd TRY-t fognak kitenni kiegészülve a minisztérium 2020-as költségvetésének, szintén támogatásokra tartalékolt56%-ával.

Az  ország  egyik  húzóágazatának  számító kész-és  félkész  termékek  beszállítása  és gépjárműgyártás biztosítja az EU gépjárműgyártáshoz szükséges termékek 15%-át, ami egyben az ország legjelentősebb export tétele. Az országban működő cégek (TOFAŞ, ANADOLU ISUZU, OYAK  RENAULT,  HONDA,  HYUNDAI  ASSAN,  MERCEDES-BENZ  TÜRK, FORD  OTOSAN,  KARSAN,  TOYOTA,  MAN,  TEMSA,  TÜRK TRAKTÖR,  OTOKAR, PIRELLI)  felfüggesztették  termelésüket, azt előreláthatóan  április  közepén tervezik újraindítani.  A  termelést  szüneteltető  cégek  közül  akadtak  olyanok,  akik  a  kapacitásukat egészségügyi védőfelszerelések és egyéb termékek gyártására ütemezték át.

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Ankara