Fenntartható termékek a környezettudatos tervezésben

Az Európai Bizottság felmérést folytat, összegyűjtve a kis- és középvállalkozások véleményét a fenntartható termékekre irányuló kezdeményezésről (Sustainable Products Initiative), melyet a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervében tűzött ki és 2021 végéig kell megvalósítani. Az Enterprise Europe Network részt vesz a bizottság konzultációjának hazai népszerűsítésében.

A fenntartható termékekre vonatkozó kezdeményezés célja, hogy az EU piacán forgalomba hozott termékek megfeleljenek a klímasemleges, erőforrás-hatékony és körforgásos gazdaság követelményeinek, csökkenjen a hulladék mennyisége, és a fenntarthatóság terén élen járók teljesítménye fokozatosan normává váljon. A kezdeményezés központi része a környezettudatos tervezésről szóló irányelv hatályának kiterjesztése az energiával kapcsolatos termékeken túlra annak érdekében, hogy az irányelv a termékek lehető legszélesebb körére alkalmazható legyen, és előmozdítsa a körforgásosságot.

A körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv meghatározza azoknak az értékláncoknak a listáját, amelyeknek e kezdeményezés keretében elsőbbséget kell adni, ugyanakkor egyértelműen megállapítja, hogy további termékcsoportok azonosítására is sor fog kerülni környezeti hatásuk és körforgási potenciáljuk alapján.

E felmérés összefüggésében a fenntartható termékek olyan termékek és szolgáltatások, amelyeket hosszú élettartamúra terveznek; tartósak, javíthatók, korszerűsíthetők, és a környezetre minimális hatást gyakorolnak, hatásaik és kibocsátásuk pedig a teljes életciklusuk során a lehető legkisebb. Olykor könnyen azonosíthatók a piacon, mivel jogosultak lehetnek hivatalos uniós ökocímkére.

A konzultáció célja, hogy összegyűjtse a kis- és középvállalkozásoktól a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos legfontosabb véleményeket és bizonyítékokat. Kérjük, ossza meg Ön is véleményét!

Kezdeményezés a fenntartható termékekért – konzultáció

A véleménynyilvánítási időszak 2021. június 15-ig tart.