Azoknak is van teendőjük, akik az “új” Kata adózási formát választják

A NAV több tájékoztatóanyagot is közzétett, melyek segítik a vállalkozókat az adózási formák közötti eligazodásban és a szükséges teendőkben. Szeptember 25-ig MINDEN érintettnek nyilatkoznia kell.

A következő oldalakat szeretnénk az egyéni vállalkozók figyelmébe ajánlani:

Ki választhatja az új KATA-t?

Az új kata választásával kapcsolatos teendők

Az egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége

A szünetelő vállalkozásoknak is van dolga:

Ha a katás egyéni vállalkozó megfelel az új kata feltételeinek, akkor az új kata választására vonatkozó nyilatkozatát 2022. szeptember 25-éig nyújthatja be. Ebben az esetben az adóalanyiság 2022. szeptember 1-jén jön létre. Ez vonatkozik arra az egyéni vállalkozóra is, aki a tevékenységét 2022. augusztusban szünetelteti.

Ha az egyéni vállalkozó a nyilatkozatot 2022. szeptember 25-éig nem nyújtja be, akkor 2022. október 31-éig választhatja az átalányadózást. Aki nem nyilatkozik az átalányadózás választásáról sem, annak 2022. szeptember 1-jétől a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

 

A helyi iparűzési adó (HIPA) tekintetében is van feladata a vállalkozásnak:

A Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztályának tájékoztatója alapján a 2022. évi XIII. KATA törvény 16-18. § 2022. szeptember 1-jei módosulásával változik a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.). A változások értelmében a hatályos („régi”) Htv. 39/B §-a szerinti egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapításra való jogosultság megszűnik 2022. augusztus 31-e után. Mivel ez önmagában nem jelenti az iparűzési adóalanyiság megszűnését is, így nincs szükség évközi bevallás benyújtására.

Azon vállalkozó, amely jogosult az új KATA szerint adózni, függetlenül attól, hogy régi KATA alany volt-e az egyszerűsített tételes iparűzési adó választásáról bejelentést köteles tenni.