Mit tudnak az EDIH-ek?

2022 őszétől EDIH-ek, európai digitális innovációs központok is segítik a digitális transzformációt. Ezek olyan egyablakos ügyintézőhelyként fognak működni, amelyek segítenek a vállalatoknak dinamikusan reagálni a digitális kihívásokra és versenyképesebbé válni. Magyarországon jelenleg 5 EDIH működik.

 

Adat-EDIH

Cél: A hazai kis- és középvállalkozások és a közszféra szervezeteinek (egészségügyi intézmények) digitálizációjának támogatása az adatgazdálodás terén. Kiemelt ágazatok: one health (egészségügy, egészségipar, élelmiszeripar)

Konzorcium tagjai: Neumann Nonprofit Kft., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, ELTE-Soft Nonprofit Kft., Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Innovációs NKft, KSH, Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem.

Néhány kiemelt terület: adat architektúrák (adattárház, adattó, data lakehouse, data mesh); adatelemzés, adatvizualizáció; adatstratégia, adathasznosítás, adatmenedzsment; digitális ikerpár; digitalizáció a logisztikában; digitalizáció alkalmazása termék és technológia optimalizálásához az élelmiszeriparban; energia-hatékonyság és optimalizáció; gépi látás; gyártási folyamat követése adatokkal; gyártástervezés és gyártásütemezés; ipari adatgyűjtés, szenzorok, IoT eszközök alkalmazása; lean – folyamatok felkészítése a digitalizációra; üzleti folyamatok felmérése, adatalapú döntéstámogatás; vállalatirányítási rendszerek; vezetői információs rendszerek, üzleti intelligencia rendszerek.

 

Agrár EDIH

Cél: a kis- és közepes termelők digitális- írástudásának és jártassági szintjének javítása. Az Agrár EDIH szolgáltatásaival támogatja a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális eszközök és szolgáltatások alkalmazásának terjedését, valamint az adat alapú agrár szaktanácsadás módszertanának fejlesztésével a szaktanácsadók szakmai felkészítését. Emellett a mezőgazdasági vállalkozások digitális képességét és a digitális technológiákba vetett bizalmukat.

Konzorcium tagjai: GAK Nonprofit Közhasznú Kft., Széchenyi István Egyetem, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Néhány kiemelt terület:

Az Agrár EDIH a termelőnek digitális érettség vizsgálat alapján nyújt személyre és üzemre szabott szolgáltatásokat. Az elkészült módszertani eszközöket, valamint működési tapasztalatait átadja a szaktanácsadóknak és digitális start-up cégeknek. Az Agrár EDIH kapcsolódik Digitális Agrárakadémia tapasztalataira, amely a DAS kiemelt programja. A DAA képzési folyamata biztosítja, hogy a digitális ismeretekkel nem rendelkező mezőgazdasági termelők és az élelmiszergazdaság szereplői megismerhessék az agráriumban elérhető digitalizációs megoldásokat.

 

DigitalTech EDIH

Cél: A DigitalTech EDIH a vállalatok digitális átállásának elősegítése érdekében négy technológiai területen – kiberbiztonság, fintech, edtech és blockchain technológiák – nyújt tanácsadási és továbbképzési szolgáltatást az ügyfelek számára.

Konzorcium tagjai: EIT Digital Hungary, Blockchain Magyarország Egyesület, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment, EDUTUS Egyetem, ELTE Informatikai Kar Infotér Egyesület, IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért, Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány,

Néhány kiemelt terület: Üzletfejlesztés (tőkebevonás, üzleti tervezés, vállalkozásvezetés, piaci elemzés, digitális eszközök az üzletvitelben); Kiberbiztonság (kiberbiztonság 101, kockázatértékelés, kiberbiztonsági program létrehozása, befektetés előtti tesztelés); Blockchain (hitelesítési, termékkövetési, pénzügyi, azonosítási és smart contract szolgáltatások); EdTech (EdTech megoldások a vállalatában, hibrid oktatástechnológia, betanítási folyamatok optimalizálása); FinTech (FinTech technológiákkal kapcsolatos tanácsadás, folyamattervezés és optimalizálás).

 

HPC (High Performance computing) EDIH

Cél: A közép-európai régió egyik legkorszerűbb szuperszámítógépének, az 5 petaflops teljesítményű KOMONDOR elnevezésű szuperszámítógép lehetőségeinek kiaknázása intézményi és vállalkozói igények alapján.

Konzorcium tagjai: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, Bay Zoltán Nonprofit Kft., KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.

Néhány kiemelt terület: A HPC infrastruktúra hasznosítása a KKV-k bevonásával. Tudományos projektekben népszerűsítik a HPC használatot. Közlekedéstudományi kutatások HPC területén.

 

Mesterséges Intelligencia EDIH

Cél: Az MI EDIH támogatja a vállalatok, különösen a kkv-k, valamint az önkormányzatok digitális átalakulását, valamint támogatást nyújt MI-képes termékek, szolgáltatások létrehozásához, piacosításához.

Konzorcium tagjai: KIFÜ, SZTAKI, BME, ELTE, Innomine, Design Terminal, DKF, és társult tagok: ME, SZE, SZTE

Néhány kiemelt terület: Ökoszisztéma és bizalom építés, érdeklődés felkeltés és tudatosítás (regionális kontakt pontok). MI innovációs szakmai rendezvények megtartása. Általános és specializált, gyakorlat-orientált szakértői támogatásnyújtás, kapacitás fejlesztés, testreszabott MI üzleti alkalmazások, megoldások kidolgozásának támogatása, projekttervek kialakítása. Prototípus-készítés (proof of concept), teszt laboratóriumok (test-before-invest). Finanszírozás becsatornázása.