Új EU-s e-health felmérés: elektronikus egészségügyi nyilvántartások hozzáférhetősége Európában

A jelentés az EU-27 országaira (valamint Izland és Norvégia) vonatkozó alapfelmérés eredményeit mutatja be a Digitális Évtized 2030 program megvalósításának jelenlegi helyzetéről. A program célkitűzése az e-egészségipar területén, hogy 2030-ra az uniós polgárok 100%-a hozzáférhessen az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz.


A tanulmány átfogó nyomonkövetési keretrendszert és felmérési eszközt dolgozott ki, a polgárok hozzáférésének mérésére.
Az eredmények azt mutatják, hogy az országok jól haladnak az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz való hozzáférés megkönnyítése terén: az EU-27 átlagosan 72%-ot ért el a 100%-ból, de a kép a különböző keretrendszerek szintjein heterogén. Írországot leszámítva valamennyi válaszadó országban léteznek elektronikus hozzáférési szolgáltatások, azonban az egészségügyi szolgáltatók széles körétől származó, naprakész egészségügyi adatokhoz való biztonságos és méltányos hozzáférés sok országban még nem valósult meg teljes mértékben.

Különösen az elmúlt öt évben az uniós tagállamok és intézmények fokozták erőfeszítéseiket a biztonságos és interoperábilis elektronikus egészségügyi adatinfrastruktúrák felgyorsítására és fejlesztésére, többek között a javasolt európai egészségügyi adattér felé. Mindazonáltal a polgárok egészségügyi adatokhoz való hozzáférése még mindig nagyon eltérő a szabályozás, a biztonság, a felhasználói jogok és a látható adatkészletek tekintetében, ami széttöredezett uniós képet eredményez.

Ez a jelentés bemutatja az alapadatgyűjtés eredményeit, amelyek a tagállamok 2022.12.31-i állapotát tükrözik, és cselekvőképes lépéseket javasol a polgárok elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz való 100%-os hozzáférésének biztosítása érdekében.

A teljes jelentés itt olvasható