Új kutatási alap a szén- és acélipari felhívásokhoz

142 millió Euró az európai Green Deal és a zöld átmenetet támogató kutatásokra.


2022-ben összesen 142 millió eurós költségvetésű felhívással egészült ki a Szén- és Acélipari Kutatási Alap (Research Fund for Coal and Steel – RFCS) hagyományos, évente közzétett felhívása.

Ez az új felhívás – mely a Big Ticket Calls elnevezést kapta – egybeesik az RFCS program 20. évfordulójával.

Az új RFCS-program részét képező “Big Tickets” felhívások a magas technológiai készültségi szintű nagyprojekteket célozzák meg, közvetlenül az RFCS által finanszírozott korábbi kutatásokra épülnek, mint például a “Green Steel for Europe” és a “RECOVERY” projektek.

Az acélra vonatkozó “Big Ticket” felhívás költségvetése 104 millió EUR. A program olyan áttörést jelentő tiszta acélgyártási technológiák kísérleti és demonstrációs projektjeit finanszírozza majd, mint a szén-dioxid-leválasztás, a szén-dioxid-felhasználás és -tárolás, valamint a CO2-semleges vasérc redukció.

A szénre vonatkozó “Big Tickets” felhívás költségvetése 38 millió EUR. A pályázat a bezárt szénbányák újrahasznosítását támogató kísérleti és demonstrációs projektekre terjed ki, mint például a bánya-, víz- vagy talajfelügyelet, valamint a kezelés és helyreállítás, a hulladék- és termésföld-kezelés, az energiahasznosítás és a metánkibocsátás nyomon követése, valamint az anyagok újrahasznosítása, beleértve a kritikus nyersanyagok visszanyerését is.

2022. márciustól elérhető a Szén- és Acélipari Kutatási Alap (Research Fund for Coal and Steel – RFCS) 2022. évi első, „Big Ticket Calls” pályázati felhívásai, a pályázati kiírás az Európai Bizottság hivatalos pályázati oldalán (Funding and Tenders Portal) olvasható: Big Ticket Calls

  1. Big Ticket calls for COAL
    A pályázat beadási határideje 2022. május 3. brüsszeli idő szerinti 17.00 óra.
    A 2022-es részvételi szabályokat a Szén- és Acélipari Kutatási Alap (RFCS) Big Ticket for Coal – Information Package 2022 című pályázati felhívása tartalmazza: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/rfcs/wp-call/2022/call-fiche_rfcs-2022-jt_en.pdf
  2. Big Ticket Calls for STEEL
    A pályázat beadási határideje 2022. május 3. brüsszeli idő szerinti 17.00 óra.
    A 2022. évi részvételi szabályokat a Szén- és Acélipari Kutatási Alap (RFCS) Big Ticket for Steel – Information Package 2022 tartalmazza: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/rfcs/wp-call/2022/call-fiche_rfcs-2022-csp_en.pdf

A két felhívás elektronikus benyújtási rendszere, a pályázati sablonok és minden egyéb vonatkozó dokumentum szintén a Funding and Tenders Portal oldalon érhető el.

A hagyományos éves RFCS felhívások 2022. júniusban nyílnak majd meg, itt a pályázatok beadási határideje 2022. szeptember 22. brüsszeli idő szerinti 17.00 óra lesz.

Forrás és további információk: NKFIH