Zajlik a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszerének aktualizálása – Ossza meg véleményét Ön is!

Nyilvános konzultáció zajlik a jelenlegi szakmai gyakorlatok keretrendszerének átalakításáról, ahol várják a hazai KKV-k visszajelzését is!

A felmérés célja a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszeréről szóló 2014. évi ajánlás aktualizálása. A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak abban, hogy a fiatalok gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, és könnyebben beléphessenek a munkaerőpiacra. Az értékelés során megkérdezett gyakornokok 85%-a nyilatkozott úgy, hogy a gyakorlat lehetővé tette számukra szakmailag hasznos dolgok elsajátítását.

Az 2014. évi ajánlás ténylegesen 21 minőségi elvet határoz meg a szakmai gyakorlatokra vonatkozóan, amelyeket a tagállamoknak ajánlott átültetniük a gyakorlatba a magas színvonalú tanulás és a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében. Ide tartoznak az írásbeli gyakornoki szerződések, az egyértelmű tanulási célkitűzések, valamint a javadalmazásra és a szociális védelemre vonatkozó átlátható tájékoztatás.

Az ajánlás aktuálizálásához az Európai Bizottság felméri a KKV-k gyakorlati tapasztalatait is az alábbi témákban:

  • milyen feltételekkel foglalkoztatnak gyakornokokat,
  • milyen költségekkel, és előnyökkel jár a gyakornokok foglalkoztatása,
  • milyen támogatást kapnak a gyakornokok foglalkoztatásához.

Egyaránt kíváncsiak az elmúlt 5 évben gyakornokot foglalkoztatók tapasztalataira, és arra is, mi az oka annak, ha egy KKV nem kíván gyakornokot foglalkoztatni.

 

A kérdőív kitöltésére az alábbi linken keresztül van lehetőség 2023. november 7-ig: KKV felmérés – Szakmai gyakorlatok minőségének javítása