Az új Horizont Európa finanszírozás az adat-, számítástechnikai és mesterséges intelligencia-technológiák európai kutatását ösztönzi

A 2023-2024-es Horizont Európa digitális, ipari és űrkutatási munkaprogram keretében több mint 290 millió euró értékű új pályázati felhívás jelent meg.

Az Európai Unió jelentős, 85 millió eurós finanszírozást jelentett be az adat- és számítástechnikai technológiák kutatásának ösztönzésére, a mesterséges intelligencia (AI) terén történő innováció katalizálására. Az egyik téma a mesterséges intelligenciával (AI) támogatott adatműveletek terén megvalósuló innovációt finanszírozza, amely elfogultságmentes AI-rendszereket és -szolgáltatásokat eredményez. Emellett olyan nagyszabású kísérleti projektekbe is befektet, amelyek az ipari tárgyak internetének (IoT) platformjait, valamint a kulcsfontosságú alkalmazásokban és iparágakban használható, új generációs edge computing technológiákat támogatják.

206 millió euróval olyan technológiákkal kapcsolatos kutatási projekteket finanszíroz, amelyek Európa digitális és technológiai versenyképességét erősítik, és amelyek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez, az alábbi felosztás szerint:

  • 60 millió eurót az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek támogatását célzó mesterséges intelligencia- és adatmegoldások kutatásába fektetnek be, például olyan kutatási projektekkel, amelyek robotikai adatokat és mesterséges intelligencia-megoldásokat használnak fel az energia és az erőforrások optimalizálására a termelési értékláncokban.
  • 76 millió eurót a mesterséges intelligencia, az adatok és a robotika területén végzett kutatásba fektetnek be, olyan kutatási projektekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a robotok nem ismétlődő feladatokat végezzenek a mindennapi életben, és a robotok szélesebb körű integrációját valósítják meg az iparban és a társadalomban. Más kutatási projektek a mesterséges intelligencia és az adatok felhasználásával gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a szoftverfejlesztést, valamint biztonságosabbá és különböző eszközökön jól használhatóvá teszik az így létrehozott szoftvereket. Finanszírozás áll majd rendelkezésre olyan projektek kutatására is, amelyek a fotonikai technológiáknak a kommunikációs hálózatok minőségének javítására való felhasználását vizsgálják, valamint egy “fotonikai innovációs gyár” létrehozására, amely segít felgyorsítani a fotonikai technológiák alkalmazását az európai iparban.
  • A fennmaradó 70 millió eurót olyan projektekbe fektetik be, mint például cloud to edge szerverek fejlesztése, amelyek hozzájárulnak a teljes európai nyílt felhő- és számítástechnikai architektúra megvalósításához. Egy másik projekt a kétdimenziós (2D) anyagok félvezető technológiákba való integrálását, valamint a kvantumérési technológiák piaci bevezetésének előkészítését célozza. A finanszírozás keretében a nyílt forráskódú szoftverek és hardverek támogatói számára évente kiosztott európai díjakat is létrehoznak.

Az e felhívások (HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01-CNECT, HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01 és HORIZON-CL4-2024-DATA-01) tevékenységi területeiről további információ a 2023-2024-es Horizont Európa digitális, ipari és űrprogramban található.

További információk az e pályázati felhívások keretében történő támogatásra való pályázással kapcsolatban

Forrás