Új szabadalmi kutatási szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Két új, szabadalmi kutatási szolgáltatással bővítette hatósági eljárásait a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI), amelyekkel az innovációs ökoszisztéma szereplői – különösen egyéni feltalálók, KKV-k, kutatóintézetek – jutányosan és gyorsan megbízható információkat szerezhetnek találmányuk újdonsága, illetve szabadalmi szempontok szerinti értékelése tekintetében.

Magyar kezdeményezésre indult el 2016-ban a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik.

Az októberben elindított két új szolgáltatás, az Újdonságkutatás és a Szabadalmazhatósági Véleménnyel Kiegészített Újdonságkutatás (összefoglaló néven: Globális Szabadalmi Kutatási Szolgáltatások) szakértő választ ad egy találmány vagy technikai megoldás újdonsága és szabadalmazhatósága kapcsán. A kutatást a PCT eljárásokban gyakorlott szabadalmi elbírálók végzik azon adatbázisok felhasználásával, amelyeket a PCT hatósági feladatok ellátása során használnak.

Az új, angol nyelven igénybe vehető szolgáltatások kedvező, 800, illetve 950 eurós áron érhetők el és rendkívül gyorsan, legfeljebb négy hét alatt adnak releváns információkat, amelyeknek segítik a szabadalmakkal kapcsolatos döntéseket. További segítség, hogy nincsenek bonyolult alaki követelmények a találmányok ismertetésével kapcsolatban.

Az új szolgáltatások semmilyen formában nem veszélyeztetik a szabadalom megszerzését, mivel a találmány, annak műszaki megoldása, vagy az eljárás titokban marad. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentést tesz, a kapott információkkal rugalmasan alakíthatják bejelentésüket.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet jelenlegi szolgáltatásaival kapcsolatos információk az alábbi honlapon érhetők el: https://vpi.int/hu/

Forrás: MISZ hírlevél, VPI

2023. december 8-ig még nyitva áll a KKV-alap.

2023. december 15-ig még nyitva áll mindkét IPARJOG pályázat.

 

Szellemitulajdon-védelmi, és iparjogvédelmi kérdésekben is keresse a kamarát!

Szellemitulajdon-védelmi szolgáltatások