Megalakult a Baranyai Gasztronómiai Klaszter

Hazánkban elsőként, Baranya megyében megalakult a vendéglátóipari szektor szereplőit összefogó szakmai szervezet, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásával a klaszter alakuló ülésére 2021. január 27-én került sor. A klaszter létrehozásának célja egyrészt a piaci együttműködés a stratégiai és operatív célok mentén, másrészt a gasztronómia és a vendéglátás minőségi fejlesztése. A kamara vállalja, hogy ellátja az induló klaszter menedzsment feladatait az első évben.

Bővebben…

Éttermekre/Vendéglátó egységekre vonatkozó előírások

Jelen cikk a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet tartalma alapján készült, ennek esetleges későbbi módosításait nem tartalmazza. A szabályok 2020. december 11-ig érvényesek.

 

  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek csak az étel elvitele céljából és idejéig tartózkodhatnak a helységben.
  • Az ügyféltérben a vendégeknek és a kiszolgáló személyzetnek is maszkot kell viselnie.
  • A munkahelyi/egészségügyi intézményi éttermek, büfék, az iskolai menzák nyitva lehetnek.
  • A szállodák éttermét nem kell bezárni, azzal a feltétellel, hogy ott kizárólag a szállóvendégeket szolgálják ki.
  • A házhozszállítási tevékenységet az éttermek a rendelet hatályának idejéig bejelentés nélkül végezhetnek. Ezt elláthatják saját személyzettel, vagy szerződés alapján alvállalkozóval (pl.: taxi.)

A részleteket a Magyar Közlönyben találja. A bejegyzést az esetlegesen megjelenő részletszabályokkal frissíteni fogjuk.

Gazdaságvédelmi intézkedések 2.0 – Adókedvezmények

Nyitvatartás szabályai üzletek, szolgáltatók esetében

A cikk már nem releváns. Az új szabályokat itt találja: https://pbkik.hu/2020/05/01/hirek/az-uzletekre-ettermekre-furdokre-es-egyeb-intezmenyekre-vonatkozo-intezkedesek/

Sok vállalkozó bizonytalan abban, hogy a jelen helyzetben mikor jár el szabályosan, kinyithatja-e az üzletét és ha igen milyen feltételekkel. Az eligazodásban próbálunk segíteni.

Bővebben…